Nevruz Apo gösterisine dönüştü: 9 polis yaralı

Güncelleme Tarihi:

Nevruz Apo gösterisine dönüştü: 9 polis yaralı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2006 10:51

Diyarbakır'daki Nevruz gösterisinde Apo posteri açıldı. Nevruz kutlamaları öncesinde barikatlar yüzünden polisle göstericiler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginlikte başlarına taş isabet eden 9 polis yaralandı.

Haberin Devamı

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve bazı sivil toplum örgütleri tarafından Fuar Alanı'nda düzenlenen nevruz kutlamalarına yaklaşık 250 bin kişi katıldı.

Tertip Komitesi üyeleri kutlamalara katılanların sayısının 500 bini bulduğunu iddia ederken, Valililik yetkilileri sayıyı 80 bin kişi olarak açıkladı.

Alanda, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın dev bir posteri açıldı, bir grup ise üzerinde ‘Öcalan siyasi irademizdir’ yazılı tişört giyerek dolaştı.

Terör örgütü PKK ve Öcalan lehine sürekli sloganların atıldığı kutlamalara katılan yabancı konuklar, boyunlarına asılan PKK flamaları ile halay çekti.

Kutlamada, Öcalan'ın ‘genel af’ isteyen mesajı okundu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir, Kürtler'in de kırmızı çizgilerinin bulunduğunu söylerken, DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, “Operasyonlar dursun, PKK da eylemsizlik kararı vererek güçlerini sınır dışına çeksin” dedi.

Haberin Devamı

9 POLİS YARALANDI

Nevruz kutlamaları öncesinde Fuar Alanı'nda polisle, nevruzu kutlamaya gelenlar arasında gerginlik çıktı. Alandaki polis barikatlarının kaldırılmasını isteyenler polisi taşladı. Atılan taşların başlarına isabet ettiği 9 polis yaralandı. Yaralı 9 polis Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi edildi. Emniyet yetkililerinin talimatıyla polis barikatları kaldırıldı ve gerginlik sona erdi.

ZANA VE DOĞAN GÖRÜNMEDİ

Nevruz Apo gösterisine dönüştü: 9 polis yaralı
Nevruz Adana'da danslarla kutlandı.

Diyarbakır'daki kutlamalara kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana ve Orhan Doğan ile DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan görünmedi. Nevruz için gönderilen mesajların arasında bu kişilerin mesajının da bulunmaması dikkat çekti.

BAYDEMİR: KÜRTLER'İN DE KIRMIZI ÇİZGİSİ VAR

Nevruz kutlamalarında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ‘Amedliler nevruzunuz kutlu olsun’ diye Kürtçe başladığı konuşmasını Türkçe devam ettirdi.

Baydemir, bugünün tarihi bir gün olduğunu belirterek, “Halkımız bugün barış güvercini olmuş. Günbegün güçlenerek her gün sokaklarda barış isteyenlerin sayısı daha da artıyor. Barışın önü alınamaz” dedi. Şemdinli'deki olaylara da değinen Baydemir, şöyle devam etti:“Bir söz var. ‘Bir roman okudum hayatım değişti’ Türkiye bir kitapevini ve bir kitapçıyı tanıdı hayat değişti. Savaş ve inkarcılık bu kitapevi ile aydınlandı. Kürtlerin de kırmızı çizgileri var. Şemdinli halkı devlet içinde hukuk dışı örgütlenmelere ‘Siz kırmızı çizgiyi ihlal ettiniz’ dedi ve kırmızı kart gösterdi. 21'inci Yüzyıl inkar yılı değildir. Savaş ve çatışmanın dönemi değil. Halen barış için şans var. Gelin birlikte bütün kırmızı çizgileri aşalım. Ortak paydamız barış olsun. Herkesin kendi özgür fikri ile kendi etnik kimliği ile kamu yaşamına katılacağı bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var.”

Haberin Devamı

MİLAS'TA SLOGAN UYARISI

Muğla'nın Milas İlçesi'nde, bugün yapılan Nevruz açıklamasında gruplar, Türkçe ve Kürtçe slogan atınca kısa süren gerginlik yaşandı. Polisin uyarısı üzerine slogan atmayı bırakan grup, basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.

TUNCELİ'DE HEDİYE ÇEKİLİŞLİ KUTLAMA

Tunceli'deki resmi nevruz kutlamalarına katılanlar arasında hediye çekilişi yapıldı. Tunceli Valisi Mustafa Erkal ile Belediye Başkanı Vekili Hıdır Alpaslan, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Osman Eker ile CHP Milletvekili Sinan Yerlikaya, nevruz ateşini birlikte yakmak istedi. Ancak alana konulan odunların üzerine çok fazla benzin döküldüğü için hep birlikte ateşi tutuşturmak isteyen protokol meşaleyi odunlara  vurduklarında ateş birden parladı. Protokol üyeleri son anda kaçarak yanmaktan kurtuldu.

Haberin Devamı

ÇEVİK KUVVET GOLF OYNADI

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde (ZKÜ) yapılan Nevruz kutlamaları, şenlik havasında yapılınca ‘gergin geçebilir’ düşüncesiyle üniversiteye gelen Çevik Kuvvet görevlileri bahçede öğrencilerle birlikte golf oynadı.

NEVRUZ ÇANAKKALE'DE DE KUTLANDI

/images/100/0x0/55eafdf2f018fbb8f8a3edcd
Bazı yerlerde Apo posterleri açıldı.

Çanakkale'de Nevruz, Demokratik Toplum Partisi tarafından Esenler Mahallesi’nde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Nevruz kutlamalarına katılanlar alana girişte polis tarafından tek tek arandı. Nevruz kutlamasına beline bağladığı kırmızı, yeşil ve sarı renkli eşarpla katılmak isteyen 1 kadınla güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Güvenlik güçleri ile organizasyonu yapan tertip komitesi üyeleri arasında sözlü tartışmanın ardından, bu kadın eşarbını çıkarıp ilgililere teslim ettikten sonra kutlama alanına girdi.

Haberin Devamı

Kutlamaya katılan yaklaşık 400 kişinin arasında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da yer aldı. Demokratik Toplum Partisi’nin bayraklarıyla süslenen alanda, Nevruz ateşi Çanakkale’nin CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Demokratik Toplum Partisi İl Başkanı Nihat Yalçın ve partililer tarafından yakıldı. Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekenler daha sonra Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Ayrıca zafer işareti yaparak Kürtçe sloganlar atanlar da oldu. DTP tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarının saat 17.00’ye kadar devam edeceği açıklandı.

EGE ÜNİVERSİTESİ'NED KUTLAMA

Nevruz Bayramı Ege Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi'nde Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Türk Dünyasında nevruz’ konulu panelde, Kırgızistan, Azerbaycan, Tataristan ve Sibirya Türk topluluklarında nevruz kutlamaları ele alındı. Oturum Başkanlığını Türk Sanatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Sayan'ın yaptığı panelde konuşan ve Türk cumhuriyetlerinden gelen yüksek lisans öğrencilerinden Gönül Beşirova, Azerbaycan'da nevruz kutlamalarından söz ederek, “nevruz, Anadolu'dan Çin Seddi'ne kadar olan Türk boyları arasında mevsim bayramı olarak adlandırılır. Türk bütünlüğünü yansıtmaktadır. Azerbaycan'da rejimin değişen siyasi boyutlarına göre yasaklamalara maruz kalmasına rağmen, her dönem çoşkuyla kutlanmaktadır” dedi.

SAMSUN'DA HALAYLI KUTLAMA
  
Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi'nde düzenlenen etkinliklerde, OMÜ Halk Oyunları ekipleri gösteriler sundu. Çuval yarışması ve yumurta taşıma yarışmasının da düzenlendiği etkinlikler kapsamında, öğrenciler, yakılan ateşin üzerinden atladı ve müzik eşliğinde eğlendi.

/images/100/0x0/55eafdf2f018fbb8f8a3edcf

Atatürk Kültür Merkezi'nde ise Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Şişman, Nevruz'u anlatan konferans verdi.

İlköğretim öğrencileri arasında düzenlenen “Türk Kültüründe Nevruz” konulu yarışmada ise resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri dağıtıldı. Etkinlikler kapsamında ayrıca Anadolu Meslek Lisesi, Halk Eğitim Merkezi ve Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı halkoyunları ekipleri gösteri sundu. 

VAN'DA KÜRDİSTAN HARİTASI

Van'da Demokratik Tolum Partisi (DTP) öncülüğünde düzenlenen nevruz kutlamasında PKK flamaları ve teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın posterleri açıldı, sözde Kürdistan haritasıyla gösteri yapıldı. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı kutlamada konuşan DTP Van İl Başkan Vekili İbrahim Sungur, Şemdinli olayları iddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya’ya sahip çıkılması ve destek verilmesi çağrısında bulundu. DTP Eş Başkan Yardımcısı Alaeddin Erdoğan da 3 kişinin öldüğü Van'daki canlı bomba eylemine hak verircesine, “Kürt sorunundaki çözümsüzlük böyle olaylara neden oluyor” dedi.

Van’da nevruz kutlamaları tarihi Van Kalesi önündeki boş alanda yapıldı. Geniş güvenlik önlemlerini alındığı kutlama alanına gelenler tek tek aranarak alındı, tüm alan polisin güvenlik kameralarıyla izlendi. Polisin arama yapmasına karşı çıkan bir grup, bir sere direnip ‘Biji serok Apo’ slyoganı attı, ancak sonuçta üzerleri arandıktan sonra kutlamanın yapıldığı alana girebildi.

SÖZDE KÜRDİSTAN HARİTASI

Van’daki nevruz kutlamalarında bir grup, bölücübaşı Abdullah Öcalan ile sözde Kürdistan haritası ve sözde Konfederalizm bayrağı açtı. Bölgedeki DTP'li belediye başkanlarının da tam kadro katıldığı kutlamada alanı dolduranlar sık sık terör örgütü PKK ve bölücübaşı Abdullah Öcalan'aı öven sloganlar attı.

DTP Van İl Başkan Vekili İbrahim Sungur yaptığı konuşmada, hazırladığı Şemdinli olayları iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı suçlayan ve Genelkurmay’ın sert tepkisine neden olan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’yı övdü. Surgur, “ Şemdinli olaylarından sonra Savcı Sarıkaya’nın hazırladığı iddianame, ülkede demokrasinin bir sonucudur. Bu yüzden Savcı Sarıkaya’ya destek vermeliyiz” dedi.

YABANCI BASIN İZLİYOR

Diyarbakır'daki kutlamaları Alman ARD, Japon NHK, Katar El Cezire ile İngiltere BBC Televizyonu'nun da aralarında çok sayıda yabancı gazeteci izliyor.Şırnak'ın Silopi ilçesindeki stadyumda yapılan etkinlikler sırasında bazı kişilerin polis panzerine taş atmaları sonucu 1 polis memuru yaralandı. Yaralı polis, Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde de nevruz kutlamaları Yafes Mahallesi'nde yapılıyor.

Öte yandan, 19 Mart Pazar günü Batman'da yapılan kutlamalarda terör örgütü elebaşının posterlerini taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 6 kişi, Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadelerinin ardından adli mercilere sevk edildi. 6 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kutlamalara davet edilen Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani, kutlamalara katılamayacağını bildirerek, tebrik mesajı gönderdi. Barzani'nin, 'hassas dengeler nedeniyle' kutlamalara katılamayacağı açıklandı.

SİVAS'TA VALİ İLE GARNİZON KOMUTANI HALAY ÇEKTİ

Sivas'taki etkinlikler, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Sivas Valisi Hasan Canpolat, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin verdiği konserin ardından yaptığı konuşmada, nevruzun, Türk kültüründe çok eski tarihlere kadar giden anlamı olduğunu ve yüzyıllardır kutlandığını söyledi. Bazı illerde bu kutlamaların amacını aştığını, şiddet olaylarına dönüştüğünü belirten Canpolat, ”Bizi birleştirmesi gereken günler, bizi ayırmak için kullanılıyor” dedi.

Okullar arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verildiği programda, halkoyunları ekipleri ile birlikte halay çeken Canpolat ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fahri Erenel ile mülki erkan, daha sonra yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Program, pilav ve ayran ikramı ile sona erdi.
  
ÖĞRENCİLER HÜCUMBOTU GEZDİ 
  
Nevruz dolayısıyla Artvin'in Hopa ilçesi limanındaki Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait 121 nolu hücumbot, vatandaşların ziyaretine açıldı. 3 subay, 6 astsubay ve 18 er ve erbaş olmak üzere toplam 27 personeli bulunan hücumbotu ilk olarak Hopa Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileri gezdi.

Sınıf öğretmenleriyle birlikte can yeleklerini giyerek hücumbotu gezen öğrenciler, yetkililerden çalışmaları ve görevleri

/images/100/0x0/55eafdf2f018fbb8f8a3edd1
hakkında bilgi aldılar. Hücumbot Komutanı Kıdemli Üsteğmen Serkan Çifti, Sürmene- Pazar-Hopa arasında denizde güvenliğin sağlanmasında etkin ve önemli görev üstlendiklerini belirterek, Sahil Güvenlik olarak Nevruz dolayısıyla hücumbotu saat 09.00-11.00 arasında halkın ziyaretine açtıklarını söyledi.
      
“MİLLİ BİRLİĞE İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ DÖNEMLERİ YAŞIYORUZ”
  
Aydın Vali Vekili Nurdoğan Kaya, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Merkez Yerleşkesi'nde düzenlenen etkinliklerde, nevruzun, Türk dünyasının en eski zamandan beri kutladığı geleneksel bir bayram olduğunu söyledi.

Bayramların insanların milli birlik ve beraberliklerini güçlendirmek için düzenlenmiş etkinlikler olduğunu ifade eden Kaya, ”Nerede nasıl olursa olsun her bayramın bu özelliği vardır. Bugünlerde yaşanan olaylar nedeni ile en çok milli birliğe ihtiyaç duyduğumuz dönemleri yaşıyoruz. 'Ne Mutlu Türküm' diyen her insanın bu bayramı coşku içerisinde kutlaması gerekir” diye konuştu.

/images/100/0x0/55eafdf2f018fbb8f8a3edd3
Konuşmaların ardından, günün anısına yerleşke içerisine ağaç dikildi, nevruz konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

ADÜ ve Gençlik Spor İl Müdürlüğüne bağlı halk oyunları ekipleri ile müzik gruplarının gösterilerinin ardından Vali Vekili Kaya, Aydın Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Erdemir, Aydın Jandarma Alay Komutanı Murat Kavas ile ADÜ Rektörü Mustafa Gürel tarafından sembolik nevruz ateşi yakıldı. Vali Vekili Kaya ve protokol üyeleri, şenlik ateşinin üzerinden atladılar, daha sonra sembolik olarak demir dövdüler.

KAMPUSTE KUTLAMA

TRABZON'daki nevruz kutlamaları Karadeniz Teknik Üniversitesi Kampusu'nda yapıldı. Kutlamalara Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı da katıldı.

/images/100/0x0/55eafdf2f018fbb8f8a3edd5
Milli Piyango Yabancı Diller Yüksekokulu önünde düzenlenlenen kutlamalar, Trabzon Belediyesi Mehtaran Takımı'nın gösterisiyle başladı. Daha sonra KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, nevruz ateşini yaktı ve ateşte ısıtılan demiri dövdü. Rektör Özen ve törene katılanlar yanan ateşin üzerinden atladıktan sonra kız ve erkek folklor ekipleri gösteri yaptı. Güneşli bir havada olaysız geçen nevruz kutlamalarına katılanlara döner, pilav ve ayran dağıtıldı.

ÖĞRENCİLER DEMİR DÖVDÜ

Denizli'de devlet erkanı, üniversite öğrencileriyle birlikte baharın müjdecisi nevruz'u kutladı. Protokol mensupları, yakılan ateşin üzerinden atladı. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ndeki nevruz kutlamalarına Vali Gazi Şimşek, 11'inci Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Tayfun Aksatan, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Cumhuriyet başsavcısı Selami Hatipoğlu, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan ve çok sayıda protokol üyesi ile yaklaşık 2 bin üniversite öğrencisi katıldı.

Günün önemini belirten konuşmayı yapan Vali Şimşek, Başkan Zeybekci ve Rektör Kazdağlı, nevruz'un tarihi önemine değindiler, bu anlamlı kutlamanın barış ve kardeşliği pekiştirdiğini vurguladılar. Daha sonra protokol üyeleri nevruz ateşini yakıp üzerinden atladı, demir dövdü. Halk oyunları ekibi gösteri yaptı, iki bin kişilik pilav, aşure ve ayran dağıtıldı. Protokol üyeleri Eğitim Fakültesi'ndeki nevruz kutlamasının ardından Pamukkale Üniversitesi Sosyal Tesisleri'ne giderek fidan dikti.

MONTLARINI YAKTILAR

Bolu'da Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) bahçesinde bir grup öğrenci, Kürtçe şarkılar söyleyerek halay çekti. Bazı öğrenciler, yaktıkları montlarının üzerinden atladılar. Bu sırada bir öğrenci, montlarını yakan ve Kürtçe şarkılar söyleyen öğrencileri uyarınca gerginlik yaşandı. Olaya müdahale eden jandarma ekipleri, söz konusu öğrenciyi gözaltına aldı.
  
FİDAN DİKTİLER
  
Hatay'da, nevruz kutlamaları kapsamında, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tayfur Sökmen Yerleşkesi'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Hatay Valiliği ile MKÜ'nün ortaklaşa düzenlediği nevruz  kutlamalarında, öğrenciler, kütüphane binası yakınındaki alana 1500 çam fıstığı fidanı diktiler. Öğrenciler daha sonra davul-zurna eşliğinde halaylar çektiler, türkü söylediler. MKÜ halkoyunları ekibi de gösteri yaptı.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Gürkanlar, üniversitede yeşil alana büyük önem verdiklerini belirterek, bugüne kadar 1500'ü zeytin olmak üzere 15 bin 750 fidan diktiklerini kaydetti.

Törene, Hatay Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağsöz, Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çakar Çelenk, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Uğur Özalır, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
  
PİLAV YENDİ
  
Nevruz dolayısıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rize Fen Edebiyat Fakültesi'nde tören düzenlendi.
Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, nevruzun, “Yenigün” anlamına geldiğini ifade ederek, ”Baharın müjdecisi nevruz, Türk tarihinde çok eskiden beri kutlanan bir gelenektir. Nevruz, baharın ve kardeşliğin coşkusudur” dedi.

Törenin ardından, Vali Enver Salihoğlu, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Ruhi Candan ve Belediye Başkan Yardımcısı Şenay Turan, okul bahçesinde nevruz ateşi yakarak üzerinden atladılar.
Tören, fidan dikimi ve pilav dağıtımıyla sona erdi.
  
BEDENSEL ENGELLİLER UNUTULMADI
  
Kütahya'da, bedensel engelli çocuklar için nevruz kutlaması yapıldı. Emniyet Müdürü Şevki Dinçal, Polisevi'nde düzenlenen etkinlikte, nevruzu çocuklarla birlikte kutlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Bedensel engelli çocukları hiçbir zaman yalnız bırakmayacağını ifade eden Dinçal, “Bu çocuklarımız mutlu oldukça, hayattan umutları oluyor ve yaşama sımsıkı sarılıyorlar. Bu nedenle onlara umut vermek için her zaman yanlarında olarak, onları hayatın dışında bırakmamalıyız” dedi.
Etkinlikte, bedensel engelli çocuklar müzik eşliğinde dans edip, eğlendiler. 
  
NEVRUZ AŞI YENDİ
  
Adana'da Sabancı Merkez Camii yakınındaki alanda düzenlenen kutlamalarda, nevruz ateşi yakıldı. Kutlamaya katılanlar, ateş etrafında bir süre dans ettiler. Daha sonra Türklerin Ergenekon'dan çıkışını temsilen demir dövüldü.

Kutlamalar, halkoyunları gösterileri ve “Nevruz Aşı”nın yenilmesi ile devam etti. Adana Vali Yardımcısı Turan Çuhadar, nevruzun birlik, beraberlik ve kardeşlik anlamına geldiğini belirtti.

ŞARKILAR SÖYLEDİLER

Bitlis Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe katılan Bitlis Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, Nevruzun eğlencelerle, şarkılarla, türkülerle kutlandığını belirterek, “Bu bayram özel yemeklerle renklendirilir. Çünkü Nevruz, bütün varlıklar için uyanış diriliş günüdür. Nevruz, bir bölgeye has bir kutlama değil. Bu bayramı benimseyen toplumlarda, savaş ve düşmanlık değil, barış ve kardeşlik ön plandadır” dedi.  

Etkinliklerde, lise ve ilköğretim okulları arasında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere, Vali Hacımustafaoğlu ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay Zafer Cengiz tarafından ödül verildi.
  
TÜRKLERİN ÖZ BAYRAMI
 
Tokat Valisi Erdoğan Gürbüz, bahar bayramı olarak kutlanan nevruzun Türklerin öz bayramı olduğunu kaydederek, gelenek ve göreneklerin yaşatılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

GOPÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli de nevruz ile doğanın uyanışını kutladıklarını belirterek, insanların dünyaya verdikleri zarar nedeniyle, yaşama şanslarını azalttıklarını söyledi.

Daha sonra öğrenciler Vali Gürbüz'ün yaktığı nevruz ateşinden atladı. Halkoyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından Vali Gürbüz, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Selahattin Yıldırım, 48. Piyade Alay Komutanı Kıdemli Albay Serhat Özmilli ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Gürsel Sönmezer ile yumurta tokuşturdu
      
ÇUVAL YARIŞI YAPILDI

Şanlıurfa'da, Harran Üniversitesi (HRÜ) Osmanbey Yerleşkesi'nde,  halkoyunları gösterisiyle başlayan etkinliklerde konuşan HRÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Selçuk Yücesan, nevruzun “yenigün” anlamına geldiğini ve tarihi kaynaklarda, bütün çağ ve kültürlerde, bugünde çeşitli şenliklerin yapıldığını söyledi.

Nevruzun, ilkbaharın ilk günü olarak kabul edildiğini anımsatan Yücesan, “Bugün doğanın canlanmasıyla birlikte insanın da canlandığı doğayla bütünleştiği uyum içinde olduğu bir gündür” dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler arasında, “pasta yeme”, “koca ayak”, “üst üste elbise giyme”, “Balon patlatma” ve “çuvalla koşma” yarışmaları düzenlendi.
Etkinliğe Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, HRÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

ŞANLIURFA'DA 18 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Şanlıurfa'da Nevruz etkinliklerini bahane ederek terör örgütü lehine izinsiz gösteri yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 26 kişiden sorguları tamamlanan, 2'si kadın 18 kişi mahkemeye sevk edildi.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nden alınarak sağlık kontrolü için hastaneye götürülen zanlılar G.Ö, F.C, H.A, S.B, İ.B.A, M.A, E.O, V.K, H.Y, M.E.A, Y.M, B.O, M.D, S.G, U.B, İ.T, A.A ve E.Y. daha sonra adliyeye getirildi.

“Terör örgütünü övmek, bayrağa saygısızlık, çevreye zarar vermek ve yolu trafiğe kapatmak” iddiasıyla savcılığa sevk edilen zanlıların ifadelerinin alınmasına devam edildiği belirtildi.

Söz konusu kişilerin adliyeye getirilişi sırasında güvenlik önlemi alan polis ekipleri, vatandaşların önemli işler dışında adliyeye girişine izin vermedi.

Bu arada bir zanlı yakını oğlunun gözaltında “kötü muamele gördüğünü” iddia ederek, görevli polis memurlarıyla tartıştı.

ADANA'DAKİ ÇOCUKLAR SERBEST

Adana’da Nevruz’da korsan gösteri yapıp polislere taş attıkları iddiasıyla gözaltına alınan 8’i çocuk 10 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ova Mahallesi’nde pazar günü lastik yakıp, sokağa barikat kurduktan sonra polislere taşlarla saldırdıkları öne sürülen yaşları 10- 17 arasında değişen S.T., M.P., A.K., H.T., M.O.A., S.Ü.A., K.A.A., İ.D. ve 19 yaşındaki Murat Akar ile 18 yaşındaki Mahmut Özcan yakalandı.

Gözaltına alınan Nevruz göstericileri sorgulanmak üzere Adliyeye götürüldü. Cumhuriyet Savcısı, çocuk göstericilerden S.T. ile İ.D.’yi tutuklanmaları için nöbetçi mahkemeye sevk ederken diğerlerini tutuksuz yargılanmaları için serbest bıraktı. Akşam geç saatlere kadar süren duruşma sonunda 2 çocuk gösterici de serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!