Netanyahu’ya ‘medyayı manipüle etme’ ithamı

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu’ya ‘medyayı manipüle etme’ ithamı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2017 22:37

İşadamlarından pahalı hediyeler aldığı için hakkında soruşturma yürütülen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu kez de siyasi gücünü basını yönlendirmek için kullanmakla suçlanıyor.

Haberin Devamı

İsrail basınına göre, polisin elinde, Netanyahu’nun, muhalif olarak bilinen Yedioth Ahronoth gazetesinin sahibi Arnon ‘Noni’ Mozes’le 2014 yılında bir araya gelerek yaptığı görüşmelerin ses kaydı var. Görüşmelerin ses kayıtları, Netanyahu’nun eski büro şefi Ari Harow’un evinde polisin başka bir konuyla ilgili yaptığı aramalar sırasında cep telefonunda bulundu. Görüşmelerin kaydedilmesini Netanyahu’nun istediği ortaya çıktı. Bu görüşmelerde Mozes, Netanyahu’dan İsrail hükümetinin sponsorluğunda bedava dağıtılan Israel Hayom gazetesinin basımının azaltılmasını istiyor. Mozes, bunun karşılığında gazetesinin Netanyahu’nun kampanyasına destek vereceğini ve hatta istediği gazetecileri işe alacağını ifade ediyor. İsrail basınına göre Yedioth Ahronoth gazetesinin sahibinin böyle bir teklif getirmesinin sebebi Israel Hayom gazetesinin, Yedioth’un satışlarının ciddi şekilde düşmesine neden olması.

Haberin Devamı

Ses kayıtlarına göre Netanyahu, Mozes’e “Bunu yasalaştırabiliriz” diyerek bunun için ‘özel bir komite kurulabileceğini’ söylüyor. Bu görüşmenin ardından Netanyahu’ya muhalif olan İşçi Partisi’nden Eitan Cabel adlı milletvekili, ücretsiz ulusal gazete yayınlanmasını yasaklayan bir kanun teklifi getiriyor. Tasarı ilk görüşmede geçse de, Netanyahu’nun parlamentoyu dağıtma kararı almasıyla süreç ilerleyemiyor. 2014 erken seçimleri öncesi Israel Hayom’a sınırlama getirilmemesi ve seçim sürecinde Yedioth Ahronoth gazetesinin Netanyahu’ya karşı yayın yapmayı sürdürmesi Mozes ve Netanyahu arasında anlaşmanın hayata geçirilmediği fikrini destekliyor. Öte yandan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Arnon ‘Noni’ Mozes’a gazetesine yatırım yapması için bazı Alman işadamlarıyla temas kuracağını söylediği de iddia ediliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!