Netanyahu AB’den eli boş döndü

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu AB’den eli boş döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 00:47

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından Avrupa Birliği’nin merkezi Brüksel’e gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, beklediği kadar güçlü bir destek bulamadı. Netanyahu yine de Avrupa ülkelerini ve Filistinlileri ‘Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımaya’ çağırdı.

Haberin Devamı

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ‘rüzgârını’ arkasına alarak geldiği Brüksel’den eli boş döndü. Netanyahu, Brüksel’den, Filistinlilere, ‘Yahudi devletinin varlığını ve devletin başkentinin Kudüs olduğu gerçeğini kabullenme’ çağrısı yaptı. Dışişleri bakanlarıyla bir araya geldiği çalışma kahvaltısında Netanyahu’nun AB’ye yönelik mesajı ise “Filistinlileri pohpohlamayı bırakın. Trump gerçeği söylüyor” oldu. İsrail ile yakın duran bazı üye ülkelerin varlığına rağmen, ‘Kudüs’ün her ikisinin de başkenti olacağı iki devletli çözüm’ AB’nin önceliği olmayı sürdürüyor.

‘İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM’ VURGUSU

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile ortak basın açıklaması yapan Netanyahu, Filistin’e yüz yıldır barış için el uzattıklarını belirterek, “Filistin halkı İsrail’in varlığını ve tarihini inkâr ediyor. Kudüs, 70 yıldır İsrail’in, üç bin yıldır da Yahudi halkının başkenti olmuştur” dedi. AB’yi 22 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk İsrail Başbakanı olan Netanyahu’yu sıcak bir şekilde karşılayan Mogherini ise “Tek gerçekçi çözüm, Kudüs’ün iki devletin de başkenti olmasını sağlayacak şekilde, 1967 sınırları çerçevesinde iki devletli çözümdür” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AB’DE TEK TON YOK

AB içinde İsrail ile ilişkiler konusunda tek bir tondan bahsetmek mümkün değil. Özellikle Macaristan, Yunanistan, Litvanya ve Çek Cumhuriyeti, İsrail ile daha sıcak ve yakın ilişkiden yana. Netanyahu, “Henüz anlaşma sağlamış olmasak da Avrupa ülkelerinin tamamının ya da çoğunun Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağına, güvenlik, refah ve barış için bizimle daha fazla angaje olacağına ve büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyacağına inanıyorum” dedi. Her ne kadar Netanyahu, Trump’ın adımının barışı mümkün kılacağını söylese de şu aşamada AB içinde aynı görüşte olan bir ülkeye rastlamak oldukça zor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!