Nazım Hikmet’e ‘Müşküle’de özel anma

Güncelleme Tarihi:

Nazım Hikmet’e ‘Müşküle’de özel anma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2017 15:22

Nazım Hikmet’e ‘Müşküle’de özel anma

Haberin Devamı

Hasan BOZBEY/İZNİK(Bursa), (DHA)-ŞAİR Nazım Hikmet, 54’üncü ölüm yıldönümünde, Bursa’nın İznik İlçesi’ne bağlı Müşküle Mahallesi’nde bulunan ve 'Nazım’ın Çınarı' diye adlandırılan ağacın başında anıldı. Yıllar önce Nazım Hikmet adına köyde çınar diken ve geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Türkiye’nin ilk sosyalist muhtarı Fevzi Kavuk’un mezarının başına da çınar ağacı dikildi.
Nazım Hikmet’le birlikte Bursa Cezaevi’nde yatan Müşküle Köyü'nden edebiyatçı İsmail Başaran’ın arkadaşı ve köylüsü olan Fevzi Kavuk, ünlü şairin ölümünün birinci yılında köylerine bir çınar fidanı dikti. Çınar’ın ünü ülkeye yayılmaya başlayınca 1978’de kesilip yakıldı. Eski çınarın bulunduğu bölgenin az ötesine 13 yıl önce yeni bir çınar fidanı dikildi ve 'Nazım Çınarı' adı verildi. Çınar’ı diken Türkiye’nin ilk sosyalist muhtarı Fevzi Kavuk da geçtiğimiz Şubat ayında 86 yaşında yaşamını yitirdi. Kavuk da Müşküle’de toprağa verildi.
Müşküle Mahallesi’ndeki anma töreni Nazım Hikmet adına dikelen çınar ağacının altında düzenlendi. Törene CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Orhan Sarıbal’ın yanı sıra,  Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart ve Nazım Hikmet Anma Platformu üyeleri katıldı. 
Etkinlik öncesi yaşamını yitiren Fevzi Kavuk’un mezarının başına çınar fidanı dikildi. İlk can suyu da milletvekilleri tarafından verilen çınar fidanı önünde CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal açıklamada yaptı. Orhan Sarıbal,  Nazım’ın bir yoldaşını Anadolu’da bir köy mezarlığında ağırladıklarını belirterek, “Nazım’ın bir Anadolu ve yurt özlemi ile yaşamı son buldu. Fevzi amca onun buradaki bir yoldaşıydı. Onu hep burada var etti. Nazım kendi yurdunda değildi, yurt özlemi ile yaşıyordu. Geldiğimiz yaşam koşullarında biz kendi yurdumuzu korumak için ısrarla bedel ödemeye can vermeye devam ediyoruz” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da,  Nazım’ın yazdığı şiirlerle bestelenen türkülerle büyüdüklerini ve yaşam felsefelerini onun şiirleri üzerine oturttuklarını ifade ederek, “Aslında Nazım’ın dizeleri üzerine çok da söylenecek bir şey yok. İstedikleri tek şey vardı hem Nazım’ın hem de Fevzi amcanın; herkes mutlu, eşit, özgür ve kardeşçe yaşasın” dedi.
Fevzi Kavuk’un mezarı başındaki anma programı sonrasında ise Müşküle Mahallesi girişinde İznik Gölü sahilinde bulunan Nazım Hikmet adına yıllar önce dikilen Çınar ağacının altında program devam etti. Buradaki program öncesinde açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart, Müşküle ve çevresinden gelen Nazım Hikmet Anma Platformu tarafından bu etkinliklerin 4’üncüsünün belirterek, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Nazım Hikmet Severlerle bu anma programını düzenlediklerini söyledi.
İznik gölü sahilindeki çınar ağacı altındaki program Nazım Hikmet şiirleri ve Haluk Çetin’in verdiği mini konser ile tamamlandı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!