Nato'dan Kıbrıs'a davet

Güncelleme Tarihi:

Natodan Kıbrısa davet
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kıbrıs'ı Avrupa Birliği'ne dahil etme planları çeşitli sorunlara yol açarken, şimdi de NATO, Kıbrıs'a üyelik çağrısında bulundu. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Holger Pfifer, Kıbrıs'ın konseye üye olmasının birçok sorunu çözeceğini öne sürerek, Yunanistan ve Türkiye'den Kıbrıs'ın üyeliğine yeşil ışık yakmalarını istedi.

Pfifer, Yunan Eksusia gazetesine verdiği demeçte, Türkiye ile Yunanistan'ın artık masaya oturarak sorunlarını çözmeleri gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

‘Ben Almanım, 200 yıl Fransızları düşman olarak gördük. Bugün ise durum çok farklı. Çünkü NATO’nun da yardımıyla artık iyi komşu olmamızın iki ülkenin de çıkarına olacağını anladık, bence Türkiye ve Yunanistan da bu doğrultuda hareket etmelidirler.'

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Pfifer, Türkiye ve Yunanistan'a diyalog çağrısı yaparken, Yunan Savunma Bakan Yardımcısı Dimitris Apostolakis ise Türkiye'yi Ege ve Kıbrıs'ta savaş çıkartmaya çalışmakla suçladı.

Apostolakis, Eleftoros Tipos gazetesine verdiği demeçte, Ege'de olası bir çatışmanın boyutlarını kestirmenin mümkün olmadığını belirterek, şunları dedi:

‘Türkler Ege’de sıcak çatışmaya yol açar, bir Yunan Adası'nı işgal etmeye kalkışır ya da Kıbrıs'ı işgal ederlerse Yunan ordusu derhal karşı ateşe geçecektir. Ne yazık ki, böyle bir gelişme çok üzücü sonuçlar doğuracaktır. Çünkü bölgede olası bir çatışmanın hangi boyutlara ulaşacağını kestirmek mümkün değil.'

Kıbrıs Rum Kesimi'nin S-300 füzelerini satın alma hakkı olduğu da savunan Apostolakis ‘Türkler, S-300 füzelerinin Boğazlar’dan geçişini engellemeye kalkışmasınlar. Çünkü cevabımız çok sert olacaktır. Yunanistan, Kıbrıs'ı savunma hakkını kullanmaya devam edecektir.' dedi. Türkiye'nin Yunan adalarını işgal etme niyetinde olduğunu öne süren Bakan Yardımcısı, ‘Türkler bütün Ege’nin statüsünü değiştirmek istiyorlar. Bu da ada istiyorlar anlamına geliyor. Bu Taşoz veya başka bir ada olabilir. Ancak Türklerin asıl amacı bizi sıcak bir çatışmaya sürükleyip, bütün konularda masaya oturmamızı sağlamak, hiçbir Yunan hükümeti böyle bir tuzağa düşmeyecektir' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!