NATO ve OPEC toplantıları sonrası piyasalar

Güncelleme Tarihi:

NATO ve OPEC toplantıları sonrası piyasalar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 15:14

NATO ve OPEC toplantıları sonrası piyasalar

Haberin Devamı

İSTANBUL(DHA)- PİYASALARDA uzun zamandır beklenen NATO zirvesi ve OPEC toplantısı gerçekleşti. NATO zirvesi ve OPEC toplantısını hakkında değerlendirmelerde bulunan Ahlatcı Yatırım Satış, Pazarlama ve Araştırma Direktörü Tonguç Erbaş, "Toplantılardan çıkan en önemli sonuç OPEC tarafında geçen yıl karar alınan petrol kısıtlamasının devamı ile birlikte günlük 1,8 milyon varil bir kısıtlamaya gidileceği anlaşılıyor" dedi.

43 dolar seviyelerinden 52 dolar seviyelerine yükselen Amerikan Batı Teksas Petrolü,  petrol fiyatlarında son on beş gün içerisinde yaşanan yükselişin ardından bu haber ve OPEC kararı sonrasında yaklaşık yüzde beş düşüş gerçekleştirdiğini dile getiren Ahlatcı Yatırım Satış, Pazarlama ve Araştırma Direktörü Tonguç Erbaş, "Karar sonrasında petrol üreten para birimlerinde değer kaybı yaşanırken özellikle petrol fiyatlamasının önümüzdeki dönemde global büyüme tarafından ne kadar desteklenebileceği değerlendirilmeye başlandı" dedi.

NATO zirvesi ve alınan kararları değerlendiren Erbaş, "Birincisi, Suriye-Irak ekseninde gelişen sınır ötemizdeki jeopolitik risklerin ortak ne şekilde değerlendirileceği yönündeydi, bu anlamda NATO bu operasyonlara lojistik olarak destek vereceği karara bağlandığı görülüyor. Bir diğer konu başlığı da bu bağlamda Rusya-NATO ilişkisiydi ki klasik dikkatli olunması söylemleri ile geçiştirildiği görülüyor. Türkiye tarafından değerlendirdiğimizde ise halen Almanya ile yaşanan İncirlik krizinin devam ettiği ve bunun ikili ilişkileri önümüzdeki dönemde kötü yönde etkileyebileceği anlaşılıyor. Toplantıda ABD Başkanı Donald Trump’ın daha agresif talepleri olabileceği beklentisinin ise bu toplantı içerisinde en azından gerçekleşmediği görülüyor" diye konuştu.

Her iki toplantıyı piyasalar açısından değerlendiren Erbaş, şöyle konuştu;

"Hisse senetleri piyasasında yeni zirvelerin özellikle ABD tarafında görüldüğünü, bununla beraber petrol üreten ve ihraç eden ülkelerin para birimlerinde ve ekonomilerinde petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilme ile değer kayıpları ve bütçe tarafında gelir kaybı beklentisini arttırdığını görüyoruz. Değerli metallerde Altın tarafında hala güçlü duruş devam ederken, dolar tarafında da bu gelişmelerden ayrı sınırlıda olsa Haziran ayında gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde değer kazanımı görülüyor. Türkiye için piyasaları değerlendirdiğimizde etkilerini petrolde enerji açısından bütçemizi her ne kadar rahatlatacak bir petrol kısıtlama haberi olmasa da petrol fiyatlamalarının aşağı yönlü hareket etmesi rahatlamaya neden olabilir. Diğer taraftan, Avrupa ve özellikle Almanya ile yaşanan gerilimin devam etmesi ve NATO’nun dolaylı olsa da sınır ötesinde yaşadığımız askeri operasyonlara dahil olması yaz aylarında daha kapsamlı askeri kara operasyonlarının gerçekleşebileceği beklentisi ile kar realizasyonlarının kısa dönem karlı varlıklarda yaşanabileceği beklentisini arttırıyor"

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!