NASA’nın altın plağı satışa çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

NASA’nın altın plağı satışa çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2017 11:30

NASA’nın 1977 yılında uzaya gönderdiği ve içinde Bach'tan Chuck Berry'ye, balina seslerinden ve 55 dilde selamlamaya kadar dünyaya ait birçok sesin bulunduğu altın plak önümüzdeki yıl satışa çıkıyor.

Haberin Devamı

NASA, Jüpiter ve Satürn'den veri toplamak amacıyla 1977'de Voyager 1 ve Voyager 2 adlı insansız aracı uzaya fırlattı ve 825 kilo ağırlığındaki Voyager uzay araçları günümüzde uzaydan veri aktarmaya devam ediyor. Aslında bu iki uzay aracı bir şey taşıyor. Ses ve görüntülerden oluşan "altın plak" iki kayıt Voyager uzay araçlarına yerleştirilmişti. Altın plakların kopyalarına, internet üzerinden açılan kampanyaya maddi destek sağlayan insanlar ulaşabiliyor. Ozma Plakçılık isimli şirket tarafından başlatılan bu kampanya sayesinde insanların altın plağa çok rağbet gösterdikleri görüldü ve Ozma Plakçılık, önümüzdeki yıl altın plakların kopyalarını satışa çıkaracaklarını duyurdu.

NASA’nın altın plağı satışa çıkıyor

Haberin Devamı

Plağın içeriğini, başkanlığını ABD'li gök bilimci Carl Sagan'ın yaptığı bir komite seçti. Sagan ve arkadaşları dünyadan 115 görüntü, dalga, rüzgar, gök gürültüsü ve hayvan sesleri gibi çeşitli doğal sesleri bir araya getirdi ve değişik kültürlerden ve dönemlerden müzikleri, 55 dilde sesli dilek ve selamlamaları ile ABD Başkanı Jimmy Carter ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kurt Waldheim'in yazılı mesajlarını eklemişti.

Plakta bulunan Türkçe kayıtta ise  "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun" mesajı yer alıyor. Plağın çalınması için bir pikap iğnesi ve resimli talimatlar da gönderildi. Şu anda uzay boşluğunda, dünyadan milyarlarca kilometre uzakta süzülmekte olan orijinal plaklar, bakırdan yapılmış ve uzaydaki koşullara dayanıklı olması için altından kaplatılarak hazırlanmıştı.

Voyager uzay araçları ile sağlanan bağlantının 2030 yılına kadar devam edeceği biliniyor. Bilim insanları ise uzayda süzülen plağın bir akıllı form tarafından bulunması ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor.

Voyager 1 ve 2 uzay araçlarında Türkçe olarak kaydedilen "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayır olsun" mesajı ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Kuniholm “1960’larda Robert Kolej’de İngilizce öğretmenliği yapıyordum. Behçet Kemal Çağlar da o sıralarda kolejde edebiyat öğretmeniydi. Behçet Kemal Çağlar’ın beni her sabah selamlama biçimiyle Türkçe bir kayıt yaptım.” diyerek mesajın hikayesini anlatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!