Müzik zamanı

Güncelleme Tarihi:

Müzik zamanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği 27. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali bugün başlıyor. Festival'in ilk konserini İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Kamran İnce ve Kevin Stalheim yönetiminde verecek.

Önce sinema, ardından tiyatro, şimdi de müzik festivali. Özellikle bahar ve yaz aylarında bir festival şehri olan İstanbul, bugünden itibaren 2 Temmuz'a kadar 27. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Her yıl belirli bir tema çerçevesinde geliştirilen Festival, bu yıl ağırlıklı olarak İtalyan ve Orta Avrupa müziği ve toplulukları üzerinde yoğunlaştırılmış. Orkestra konserleri, oda müziği konserleri, resitaller, vokal müzik ve opera, dans, genç solistler dizisi, geleneksel müzik konserleri bölümlerinden oluşan Festival'de müzikseverler toplam otuz konser ve gösteri izleyebilecek.

Festival, bugün Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon'da İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın Kamran İnce ve Kevin Stalheim yönetiminde saat 19.30'da vereceği konserle başlıyor. Solist olarak Kamran İnce Topluluğu'nun katılacağı konserde çağımızın en önemli genç bestecilerinden biri olarak kabul edilen Kamran İnce'nin ‘‘Fest’’, ‘‘Likya'yı Anımsayış’’ ve ‘‘Konstantinopolis'in Düşüşü’’ adlı eserleri seslendirilecek.

1960 Montana (ABD) doğumlu Kamran İnce, Ankara ve İzmir Devlet Konservatuarları'nda başladığı müzik öğrenimine Oberlin Konservatuarı ve doktora yaptığı Eastman Müzik Okulu'nda devam etti. 1991-93 arasında California Senfoni Orkestrası'nın yerleşik bestecisi olan İnce, halen Mephis Üniversitesi'nde kompozisyon eğitimi veriyor. Besteleri Avrupa ve ABD'nin önde gelen orkestraları tarafından yorumlanan müzisyenin, bugün seslendirilecek çalışmalarından başka Houston Balesi için yazdığı ‘‘Plexus’’, California Senfoni için ‘‘Kubbeler’’ (Domes), Present Music için ‘‘Kemerler’’ (Arches), Albany Senfoni için ‘‘Viyana Kuşatması’’ adlı senfonisi ve ‘‘Kuşatma Altında Aşk’’ ve ‘‘Afrodizyak’’ filmlerinin müzikleri de bulunuyor.

Kamran İnce gibi Oberlin Konservatuarı'ndan mezun olan Kevin Stalheim, master derecesini Wisconsin-Milwaukee Üniversitesi'nden almış. 1983'te Present Music çağdaş müzik grubunu kurup şefliğini ve sanat yönetmenliğini yapan Stalheim, 1981'den bu yana Wisconsin Müzik Konservatuarı'nda trompet ve ensemble dersleri veriyor.

Daha önce de ülkemize gelen ve Cemal Reşit Rey'de bir konser veren Kamran İnce Ensemble ya da Topluluğu, Kamran İnce'nin film müziklerini ve oda müziği eserlerini yorumlamak, kaydetmek, konser ve turnelerde çalmak üzere 1997'de kuruldu. Memphis Üniversitesi öğretim üyeleri ve Present Music müzisyenlerinden oluşan topluluğun Kamran İnce'yle birlikte kaydettiği ‘‘Film Music of Kamran İnce’’ ve ‘‘Kamran İnce & Friends’’ adlı oda müziği CD'leri bulunmakta.

Bilet fiyatları: 5 milyon, 4 milyon, 3 milyon, 2 milyon TL. Öğrenciler ve 65 yaş üstü müzikseverler için % 25 indirim uygulanacak.

Biletler AKM gişeleri (0212-292 08 45 ve 292 08 46), Uzelli (Şaşkınbakkal), Carousel (Bakırköy), Capitol (Altunizade) alışveriş merkezlerinden temin edilebilir. Ayrıca İnternet üzerinden Superonline'ın www.shop.superonline.com adresinden de satış yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!