Muz masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Muz masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2017 16:36

Muz masaya yatırıldı

Haberin Devamı

Mithat ÜNAL/ ANAMUR(Mersin), (DHA) - MERSİN’in Bozyazı İlçesi’nde yerli muz masaya yatırılarak, mali artışlar, pazardaki satışı ve raf ömrünün kısa olması, üreticinin düşük fiyata satışından tüketicinin yüksek fiyattan almasına kadar birçok konu ele alındı.
Bozyazı Öğretmenevinde yapılan toplantıya Kaymakam Hayatı Taştan, Bozyazı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili İsmail Remzi Kozak, Komisyoncular Derneği Başkanı Mustafa Şen, Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, bazı üreticiler, müstahsiller ve sarartma işletmesi sahipleri ile ziraat mühendisleri katıldı.
Toplantıda söz alan Anamur Ziraat Odası Başkanı Gümüş, muzun pazarında üretici ile tüketici arasında açık bir fiyat aralığı olduğuna belirterek, bunun tek nedeninin aradaki yapısal sorunlardan kaynaklandığını dile getirdi. Rusya’ya gönderilen muzun yaklaşık 15 günlük bir raf ömrü olmasına rağmen Türkiye pazarında dağıtılan muzun bir hafta gibi kısa bir zamanda tüketilmek zorunda olduğunu ifade eden Gümüş, Rusya’ya gönderilen muzların frigo sistemlerle 16 derece gibi sabit bir ısıda gönderildiğini ama Türkiye genelinde rastgele çadır sistemi ile dağıtım yapıldığını dile getirdi.
Bozyazı Komisyoncular Derneği Başkan Şen ise son zamanlarda muz üretiminin yıla yayılmaması nedeni ile hem alım yapan işletmecilerle üreticiler arasında büyük sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Şu anda muzun alım yapan işletmecilere 2,80 kuruşa mal olduğunu vurgulayan Şen, bunda üreticinin serasından sarartma tesisine kadar kesim, temizleme, yükleme ve nakliye masraflarının etkili olduğunu söyledi.  Muzun artık yılın her mevsiminde hem üretilebildiğini hem de tüketilebildiğini kaydeden Şen, çözümün, ancak üretimi sadece ekim ile ocak aylarında değil yılın tamamına yaymakla mümkün olacağını söyledi.
Zaman zaman gergin anlarında yaşandığı toplantı sonunda söz alan Kaymakam Taştan, muzun 2.80 kuruş olan maliyetinin toprakla birlikte olan maliyeti olabileceğini söyledi. Taştan, bu tür toplantıların devamını sağlayarak bölgenin ana geçim kaynağı turfanda sebze ve muzun sorunlarını hep birlikte ele alacaklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!