'Şeffaf kurbağa keşfedildi' iddiasında işte gerçek

Güncelleme Tarihi:

Şeffaf kurbağa keşfedildi iddiasında işte gerçek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2016 12:29

İngiltere'de gazetelerin duyurduğu bir haber sosyal medyada hızla yayıldı. Habere göre Rusya'da kimyasal atıkların karıştığı bir gölde başkalaşıma uğrayan kurbağalar "şeffaf" hale gelmişlerdi. Ancak "mutant kurbağalar" iddiasının arkasında aslında çok daha farklı bir gerçek var.

Haberin Devamı

İngiltere'nin en çok okunan gazetelerinden Daily Mail ve The Sun'ın hafta başında yaptığı haber özetle şöyleydi:

Rusya'nın Ural Federal Üniversitesi'ne (UFU) bağlı bilim adamları, Krasnuralsk şehri yakınlarındaki bir gölde, derileri şeffaf olan bir kurbağa popülasyonu keşfetti.

19. yüzyılda bu bölgede altın çıkarmak için tonlarca kimyasal ve patlayıcı kullanılmıştı. Kimyasallar yüzünden turuncuya dönen gölde yaşayan kurbağaların bu nedenle "mutant" haline geldiği ve tamamen şeffaflaştığı iddia ediliyordu.

Bu iddia aslında gerçek dışı:

İngiliz medyası, daha önce de sansasyonel tarzı nedeniyle eleştirilen Central European News (CEN) haber ajansının tuzağına düştü. Çünkü ajansın yazdığının aksine, fotoğraftaki kurbağalar doğal ortamda "şeffaflaşmış" değil.

Haberin Devamı

Earth Touch News'un haberine göre fotoğrafta görülen kurbağaları Rus bilim insanları "diyafonizasyon" adı verilen bir teknikle şeffaf hale getirdiler.

Tripsin enzimini kullanan bilim insanları canlı hayvanların cildini şeffaflaştırarak iç organlarını daha iyi inceleyebiliyor. Bu yaygın teknik, röntgen ve benzeri tarama yöntemlerinden daha ucuz.

UFU Zooloji Bölümü Başkanı Dr. Vladimir Verşinin de Rusya'da bulunan kurbağaların cildinde sadece "hafif bir pigmentleşme düzensizliğinin" bulunduğunu söyledi.

Yani ortada kendiliğinden "cam gibi" olan bir kurbağa yok. Yeni bulunan kurbağalar aslında şöyle görünüyor:

Şeffaf kurbağa keşfedildi iddiasında işte gerçek

 

 

BAKMADAN GEÇME!