Musul’dan kaçacak teröristler önce Türkiye, sonra Avrupa’ya gelebilirler

Güncelleme Tarihi:

Musul’dan kaçacak teröristler önce Türkiye, sonra Avrupa’ya gelebilirler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2016 14:31

İslamcı terör uzmanı Peter Neumann, Türkiye’yi ve Avrupa’yı Musul harekatının sonuçlarına karşı uyardı. Peter Neumann, Musul’un geri alınmasıyla yabancı teröristlerin kitlesel olarak Türkiye’ye kaçacağını, en başta Avrupa’nın değil, Türkiye’nin doğrudan terör tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

BERLİN’de görev yapan yabancı gazetecilerle bir araya gelen Peter Neumann, teröristlerin Türkiye’yi Pakistanlaştırma tehlikesinin yüksek olduğunu öne sürdü. Londra’da King’s College’de radikalleşme üzerine uluslararası öğretim merkezi direktörü Neumann, şöyle dedi:
“Suriye ve Irak’ta 10 bin civarında yabancı savaşçı bulunuyor. Bunun yaklaşık 2 bini Batı Avrupa’dan gitme. Yabancı savaşçıların büyük çoğunluğu Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçti. Musul’un geri alınması an meselesi ve IŞİD Musul’la önemli bir kalesini kaybedecek. Savaşı kaybeden yabancı savaşçılar ülkelerine geri dönebilmek için önce geçiş yaptıkları ülkelere, oradan da kendi ülkelerine gitmeye çalışacak.”

Musul’dan kaçacak teröristler önce Türkiye, sonra Avrupa’ya gelebilirler
İNTİHAR SALDIRILARI

Haberin Devamı

Peter Neumann, AB Güvenlik Komiseri Julian King’in, “Avrupa’dan giden teröristler Musul’un geri alınmasıyla Avrupa’ya geri dönecek. Bu ciddi bir tehlike. Önlem almalıyız” sözlerinin tersine, ilk planda Avrupa’nın değil, Türkiye’nin tehlikede olduğunu söyledi. Neumann şöyle dedi:
“Yabancı savaşçıların büyük çoğunluğu giriş yaptıkları Türkiye’ye geçecek ve burada ne yapacağına bakacak. IŞİD, intihar komandosu olarak en çok yabancı savaşçıları kullanıyor. Bu durumda ilk planda Avrupa değil, Türkiye tehlikede. Afganistan harekatında bu yaşandı. El Kaide teröristleri Pakistan’a kaçtı ve burada üs kurdu. Türkiye’ye gelen yabancı savaşçıların Türkiye’yi Pakistanlıştırma tehlikesi var. Bu ciddi bir tehlike. Teröristlerin terör eylemleriyle birincil hedefi adam öldürmek değil, toplumu terörize ederek, korkutarak, ülkeyi istikrarsızlaştırmak.”

NASIL RADİKAL OLUYORLAR

Avrupa’da radikalleşme ve cihat üzerine Almanca ‘Der Terror ist unter uns’ (Terör Aramızda) adıyla yeni kitabını yayınlayan Peter Neumann, Türkiye’ye de giderek araştırmalar yaptığını anlattı. Antakya, Gaziantep ve Suriye sınırındaki şehirlerde Suriyeli cihatçılarla görüştüğünü söyleyen Peter Neumann, Avrupa’dan Suriye’ye giden cihatçıların üçte ikisinin daha önce adi suçlardan hüküm giymiş kişiler olduğuna işaret etti. Neumann, Avrupa’daki Müslüman gençlerin radikalizmin tuzağına nasıl düştüğünü ise şöyle anlattı:
Almanya’daki camiler radikal değil. Kimlik, cinsellik, kişilik bunalımı yaşayan Müslüman gençler, sorunlarına cevap bulmak için önce bu camilere gidiyor. Ama camideki hocalar Türkiye’den geliyor. Almancası zayıf. Bu gençlerin ise Türkçesi zayıf. Türkiye’den gelen imam bu gençlerin sorunlarına Türkiye’deki İslam anlayışı içinde cevap veriyor. Bu da Almanya’da Türkiye’den farklı bir ortamda yaşayan bu gençlerin sorunlarına cevap vermiyor. Bu gençler cevabı o zaman internette arıyor. İnternette ise Pierre Vogel gibi Selefilerin ideolojisini öğrenerek, radikalleşiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!