Musul’da çember daralıyor

Güncelleme Tarihi:

Musul’da çember daralıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2016 22:48

DEAŞ’ın elindeki Musul’u kurtarma operasyonu öncesi havadan ve karadan bombardıman yoğunlaştı. Irak uçakları kent üzerinde “Zafer zamanı geldi” gibi yazılar yazılı broşürler attı. DEAŞ da uçaklara karşı kenti çevreleyen hendeklerdeki petrolü ateşe verdi. Ankara’ya göre ABD ve Fransa, büyük operasyon öncesi Musul’daki hedeflere ‘hazırlık ateşleri’ gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

IRAK’ın en büyük ikinci kenti Musul’u terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nden (DEAŞ) kurtarmak için ABD ve Fransa’ya ait savaş uçakları şehrin etrafındaki örgüt hedeflerini önceki geceden itibaren bombalamaya başlarken dün de Irak uçaklarından kente binlerce broşür atıldı. Broşürlerde üzerinde “DEAŞ ya da karanlık inançlar olmayan bir Irak’ı kutlama zamanı”, “Zafer zamanı geldi” gibi yazılar bulunuyor. Kentin çevresindeki hava bombardımanına karadan ABD topçusunun ateşi de destek veriyor. Bu arada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’den yayın yapan Rudaw televizyonuna göre koalisyon uçakları Dicle Nehri üzerindeki Hürriyet Köprüsü’nü de bombaladı. Yoğun bombardımana karşın ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), kapsamlı operasyonun henüz başlamadığını belirtti.

Haberin Devamı

BARZANİ: PEŞMERGE KATILACAK

DEAŞ da Musul’da beklenen operasyona karşı kentin etrafında kazdığı hendeklerdeki petrolü ateşe verdi. Peşmerge Güçleri Başika Cephesi Sorumlusu Hamid Efendi, DEAŞ mensuplarının hendeklerdeki petrolü ateşe verdiğini belirterek, “Gökyüzünü siyah bir duman kapladı. Görüş normalin altına düştü. DEAŞ bu yöntemle savaş uçaklarının saldırılarından korunmaya çalışıyor” dedi. Rudaw’a konuşan bir Musullu da, örgütün 3.500 savaşçısını şehre konuşlandırdığını söyledi. Öte yandan IKBY Başkanı Mesut Barzani yaptığı yazılı açıklamada, “Peşmerge güçleri Irak ordusuyla koordinasyon içinde Musul’un kontrolü operasyonuna katılacaktır” dedi. Bu arada Rudaw’ın haberine göre Musul’un düştüğü dönemde Irak Başbakanı iken şimdi Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Nuri el Maliki, IKBY’ye üstü kapalı mesaj göndererek bu kentin sınırlarının değişmemesi uyarısında bulundu. Peşmerge güçleri, Irak ordusunun boşalttığı yerlere girmiş ve bölgedeki topraklarını yüzde 40 genişletmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!