Müfettişler, hâkim dinletemeyecek

Güncelleme Tarihi:

Müfettişler, hâkim dinletemeyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 00:00

Danıştay 5. Dairesi, Adalet Bakanlığı müfettişlerine, hakim ve savcılar hakkında dinleme ve teknik takip yapma olanağı tanıyan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin ilgili maddesinin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu.

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, düzenlemenin iptali için Danıştay’a başvurmuştu.

DANIŞTAY 5’inci Dairesi, ‘Ergenekon soruşturması’ ile gündeme gelen Adalet müfettişlerine verilen ‘Telekulak yetkisinin’ yürütmesini durdurdu. Müfettişler, artık hâkim ve savcılar hakkında dinleme ve teknik takip yaptırmak için mahkemelere başvurmayacak. Teftiş Kurulu yönetmeliği ile müfettişlere, ‘Haberleşmenin tespiti ve dinlenmesi’ adı altında yeni bir ‘delil toplama yetkisi’ tanınmasının, ‘yetki aşımı’ niteliği taşıdığı ve mevzuata aykırı olduğu belirtildi.
Ergenekon’un yargıya sızdığı iddialarının araştırılması sırasında, aralarında İstanbul ve Ankara Başsavcıları ile Danıştay tetkik hâkimi Engin Çakmak’ın da bulunduğu 56 hâkim ve savcı için mahkemeden dinleme kararı talep edilmişti. Bunun üzerine Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yönetmelikteki düzenlemenin iptali için Danıştay’a başvurmuş, 24 Ocak 2007 tarihli Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nin ilgili hükmünün iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istemişti.

Yürütme durduruldu

Daire, ilk incelemesini tamamladı ve oybirliği ile yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM kararları ışığında, ‘mutlak zorunluluk’ halinde dinleme tedbirine başvurulabileceği vurgulandı. Kararda, “Ceza yargılaması dışında önleyici olmak ve istihbari bilgi toplamak amacıyla iletişimin dinlenmesi yetkisinin ancak yasayla tanınması halinde olanaklı olacağı açıktır” denildi. Daire, bakanlığın bu konuda yönetmelikle düzenleme yapma yetkisi bulunmadığına, ancak yasayla düzenleme yapılması gerektiğine de vurgu yapmış oldu.
Davalı Adalet Bakanlığı’nın bu karara itiraz hakkı var. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek. 5. Daire ise davayı önümüzdeki günlerde esastan görüşecek. Daire, yönetmeliği esastan da iptal ederse, müfettişlere telekulak yetkisi yargıdan dönmüş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!