MTSO Başkanı Aşut'tan ekonomi bölgesi için 'Doğu Akdeniz' çağrısı

Güncelleme Tarihi:

MTSO Başkanı Aşuttan ekonomi bölgesi için Doğu Akdeniz çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 12:25

MTSO Başkanı Aşut'tan ekonomi bölgesi için 'Doğu Akdeniz' çağrısı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye'nin 2008 küresel finans krizinden sonra küçülen dünya ekonomisinin olumsuz etkilerine maruz kaldığına vurgu yaparak, yeni endüstri ve ekonomi bölgesi için en potansiyel yerin Doğu Akdeniz olduğunu söyledi.
Suriye'deki savaşın da pazara giden yolları kapattığını kaydeden Aşut, Türkiye'nin yeni ekonomi ve endüstri bölgelerine ihtiyacı olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Doğu Akdeniz ve hinterlandının gücü ortaya çıktı. Doğu Akdeniz ve hinterlandı Türkiye'nin yeni Marmara'sı olmaya adaydır. Türkiye'nin Tüm sanayisini Marmara'ya toplaması akılcı değildir ve riskleri vardır. Ekonominin ülke çapında homojen yayılması zenginliğin ve gelir dağılımının da adil dağılması demektir. Marmara dışında oluşacak yeni endüstri ve ekonomi bölgesi için en potansiyel yer Doğu Akdeniz ve hinterlandıdır. Bu bölgede Türkiye'nin iki önemli limanı var. Yani, ülkenin ihracat ve ithalat kapısı bu bölgede. Marmara'dan sonra en büyük dış ticaret hacmi, Türkiye'nin en büyük lojistik gücü bu bölgede. 25 devlet ve vakıf üniversitesi ile bilginin üretildiği bir bölge" dedi.
Doğu Akdeniz'in 30'a yakın Organize Sanayi Bölgesinin ve 10'a yakın Teknoparkın olduğu bir teknoloji ve sanayi bölgesi olduğunu ifade eden Aşut, "Serbest bölgesiyle, tarımda liderliğiyle, vasıflı insan kaynağıyla lider bölgelerden biri. Yani, aslında gereken şey küçük bazı dokunuşlar. Bu konuda en büyük eksiklik sanayi yatırımları için arazi üretmede yaşanan sıkıntılardır. Bakanlığın ülke vizyonu için onay verdiği bir projeyi ne yazık ki yerel mercilerden geçiremediğimiz durumlar oldu. İlgili otoritelerin, istihdam yaratan, ihracatla katma değer yaratan ve toplumsal refahın üreticisi olan yatırımlara karşı daha toleranslı olması gerekmektedir. Yani, yatırımlarda okyanusları aşıp derede boğulmamalıyız. Sayın Bakanlarımızın katkılarıyla bu sorunların çözümünde daha fazla yol alacağımızı umuyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!