GeriSeyahat Mr.Gurme Rodeo Drive
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mr.Gurme Rodeo Drive

Mr.Gurme Rodeo Drive

Bundan bir yıl kadar önce Swissotel'in Yiyecek İçecek Müdürü Applabaum İstanbul restoran dünyasında yeni modanın Kaliforniya rüzgarı olacağını söylemişti.Gerçekten de haklı çıktı.Gerçi o geceki sohbetimizde ikimiz de İtalyan restoranlarının yabancı mutfaklar arasındaki tartışılmaz üstünlüğünün İstanbul'da gerilemeye başlayacağını ifade etmiştik.Bu gerçekleşmedi. Tersine İtalyan restoranlarının sayısı alabildiğine arttı. Ama Kaliforniya da çok güçlü geliyor haberiniz olsun.Kaliforniya mutfağı aslında bir füzyon kavramı.Birkaç yemek kültürünün birleştirilmesinden oluşuyor. Çin, Japon, Meksika ve İtalyan yemek kültürünün izlerini bulabiliyorsunuz Kaliforniya mutfağında.Birbiriyle uzlaşmaz gibi görünen tadların birleştirilip sunulması yatıyor bu kavramın temelinde.Kaliforniya tarihine ve sosyolojisine de uygun bir mutfak bu.Bu eyalet yeni denemelerin mekanı.Amerikan folklorunda ‘Batıya gitme’ yeni heyecanların, yeni keşiflerin adıdır.İnsanlar eskiden Batı'ya giderken önyargılarını da, adetlerini de arkada bırakırlardı.Yeni topraklara ancak böyle adapte olabileceklerini düşünürlerdi.Zaman içinde bu köklerden gelerek serpilip büyüyen Kaliforniya kültürü de temelde açık fikirliliğe, yeniyi denemekten korkmamaya ve durmadan yenilik yaratmaya dayandı.İşte Kalforniya mutfağını da heyecanlı kılan bu özellikler.Çünkü o da yenilik arayışı içeriyor. Şeflerin hiç durmadan çok değişik kültürleri belirli bir füzyon içinde bağdaştırmaya çalışmalarına dayanıyor.Bu açıdan denilebilir ki Kaliforniya mutfağı gerçek anlamda postmoderndir ve mutfaklar içinde de en korkusuz olanlardan bir tanesidir.*İstanbul'da sadece yemek listesinde Kaliforniya Cuisine vermekle yetinmeyip kendisini direkt olarak Kaliforniya restoranı olarak tanımlayan mekanlar arasında yer alıyor Rodeo Drive.İçeriye girer girmez Kaliforniya havasını hafif de olsa teneffüs ediyorsunuz.Bir kere dekorasyonda kullanılan renkler cıvıl cıvıl. Sarı ve yeşil hakim her tarafta.İlk katta oturduğunuzda açık mutfaktaki odun fırınının ateşini seyredebiliyorsunuz.Yemeklerin büyük bölümü ve ekmekler bu fırında hazırlanıyor.Akşam mönüsünde pizza ne yazık ki yok. Kaliteli bir Kaliforniya restoranına akşam mönüsünde de pizza yakışır diye düşünüyorum.Üstelik Geyser Peak, Sutter Home gibi markaların Cabernet Sauvignon'larıyla Zinfandel'leriyle de pizza çok iyi gider doğrusu.Mesala alın baharatlı Asya Sezar salatasını. İşte bu tam Kaliforniya muftağının yukarda tanımladığım yenilik arayışının basit ama çarpıcı ve güzel bir örneği.Blackened Chicken'lı Sezar salatası da tam bir Amerikan pub yemeği.Salmom füme, herb grilled salmon, orange shrimp salad akşam mönüsünden bazı maddeler.Tabii ki biftek de var mönüde.Makarnalarla da ilgili deneyler yapmışlar.Bazı makarnaların pişirilmesi aceleye getirilmiş gibiydi ama neyse yine de tadları iyiydi.Tatlı mönüsünün daha canlandırılması gerekiyor.İyi bir Kaliforniya restoranına yakışacak zenginlikte olmalı tatlılar da.Restoranda servis Amerika'da ‘friendly’ olarak tabir edilen ‘arkadaşça, gülümseyen’ bir servis.Gerçi bize o akşam servis yapan arkadaş zaman zaman fazlasıyla ‘friendly’ oluyordu ama bu da Kaliforniya sosyolojisinin bir parçası.Kaliforniyalılar da haddinden fazla friendly insanlar ve ben bundan fazla hoşlanmıyorum diye de kimsenin tavrını değiştirmesini tabii ki beklemiyorum.Sonuç olarak havanız iyi olduğu takdirde mutlu bir akşam yaşayabileceğiniz bir mekan Rodeo Drive.Yemekler Amerikan ve Taylandlı şefler tarafından hazırlandığı için de her tad Kaliforniya füzyonunun ruhuna uygun.Yabancı şarap içmeseniz bile adam başı altı milyon lirayı gözden çıkarın.Adres: Nispetiye Caddesi No.25 LeventTelefon: (212) 282 9191İstanbul'daki diğer bazı Kaliforniya restoranları ise şöyle:Wine'N Roses: Maçka Spor Caddesi, 183 Beşiktaş (236 20 95)Sunset: Ulus Park İkinci Ulus (287 03 57-58)T.G.I Friday's: Nispetiye Caddesi No.19 Etiler (257 70 78)California Brasserie: Ceylan Intercontinental Taksim. (231 21 21)*Ekim ayında bir haber vermiş ve yakında televizyonda güzel bir yemek programı başlayacağını söylemiştim.Dostlarım Nuri Çolakoğlu ve Ali Esat Göksel'in birlikte planladıkları olay nihayet yayınlanmaya başladı.‘Ali Esat Göksel ile Mutfak Kültürü’ adlı program her cumartesi saat 11.30'da ve pazartesi 23.00'de.Çok ilginç konuklar davet ediliyor bu programa. Şefler stüdyoda kurulmuş olan mutfakta ilginç yemekleri deniyorlar.Mutlaka vakit ayırın ve seyredin.Şubat ayı içinde benim de konuk olacağım programı seyretmezseniz hepinize zorla tereyağ bulanmış ıstakoz yedirip, kalp krizinden öldürürüm haberiniz olsun.
False