Mozart’ın içinde Türklük var

Güncelleme Tarihi:

Mozart’ın içinde Türklük var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2008 00:00

Avusturya’da 8 bin kişiye yeniçeri bıyığı ve Mozart saçı peruk ile dans gösterisi sunan sanat yönetmeni ve koreografı Volkan Ersoy, "Mozart’ta Osmanlılık ve Türklük var" dedi.

AVUSTURYA’da Hofburg Sarayı’nda 8 bin kişinin katıldığı ihtişamlı baloda, yeniçeri bıyığı ve Mozart saçı peruk ile "Türk Marşı" eşliğinde dans eden "Hayal Sahnesi Dans Kumpanisi"nin sanat yönetmeni ve koreografı Volkan Ersoy’dan ilginç bir iddia geldi. Ersoy, "Mozart’ta Osmanlılık ve Türklük var" dedi.

Hayal Sahnesi bünyesinde kurulan topluluk, geçtiğimiz hafta Viyana’da Habsburg hanedanının inşa ettirdiği sarayda, Kahve Üreticileri Birliği’nin "Kaffe alla Turca" adıyla düzenlediği ve 8 bin kişinin katıldığı baloda sahne aldı. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü baş baletlerinden olan Ersoy, balo için tüm katılımcıları şaşırtacak bir koreografi hazırladı. "Ronda alla Turca" (Türk Marşı) adını taşıyan gösteride, Ersoy’un ekibi kırmızı beyaz elbiseler içinde yeniçeri bıyığı ve Mozart saçı ile sahne aldı.

Türk Marşı’nı Mehter Takımı’ndaki yeniçerilerin yürüyüşü ile bütünleştirerek sahneye koyan Ersoy, Viyana dönüşünde Ankara Hürriyet’e ünlü besteci Mozart’ın "Türk Marşı"nı Mehter Takımı’nın ihtişamından etkilenerek yazdığını iddia etti. Ersoy, "Mozart’ın içinde Osmanlılık ve Türklük vardır. Bunun da kanıtı Türk Marşını besteleyişidir" dedi. Ersoy, marşın ritimleriyle yeniçeri yürüyüşünün örtüştüğünü vurguladı.

Tüm kariyeri boyunca dünyanın pek çok ülkesinde dans ettiğini anımsatan Ersoy, ancak şimdiye kadar Viyana’daki gibi ihtişamlı bir atmosfere rastlamadığını belirterek oranizasyon hakkındaki düşüncelerini "Ayaklarım yerden kesildi" sözleriyle aktardı.

Organizasyonun iletişim koordinatörlerinden Dışişleri Bakanlığı AB İletişim Grubu Başkanvekili Şevki Mütevellioğlu ise çok başarılı bir gösteri olduğunu ifade ederek şunları aktardı:

"Hayal Dans Kumpanisi o gece üstün bir performans sergiledi. Kendilerini aştılar diyebilirim. Yeniçeri bıyığı ve Mozart saçı düzenlemesi inanılmaz espirili bir yaklaşım oldu. Çok klasik bir ortamdı ve inanılmaz ağır başlamıştı etkinlik. Tam bu sırada arkadaşlar sahneye çıktı ve ortamı yumuşattılar. Gösteri sonunda inanılmaz bir alkış aldılar. Koreografi de çok düzgündü ve iz bıraktı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!