Mossad'tan Esat'a idrar tahlili

Güncelleme Tarihi:

Mossadtan Esata idrar tahlili
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

İsrail gizli servisi Mossad'ın Ürdün Kralı Hüseyin'in cenaze töreni sırasında Suriye Lideri Hafız Esat'ın idrar örneğini gizlice aldığı ortaya çıktı. Esat'ın sağlık durumunun kötüleştiğini gören İsrail, Suriye lideri hayattayken Şam ile barış yapmak için Ortadoğu barış sürecine hız verdi.

ORTADOĞU barış görüşmelerinin İsrail gizli servisi Mossad'ın Suriye Devlet Başkanı Hafız Esat'ın idrarını tahlil ettikten sonra hızlandığı ortaya çıktı. Geçen yıl Ürdün Kralı Hüseyin'in cenaze töreninde İsrail ajanları, gizlice Esat'ın idrar örneğini aldı. Suriye liderinin sağlık durumunun iyi olmadığını gören İsrail tarafı, sözüne güvendikleri Esat ölmeden Suriye ile sorunları çözmeye karar verdi.

İngiliz The Sunday Times Gazetesi'nin haberine göre İsrail, bir süredir oğlu Beşir'i yerine hazırlayan Hafız Esat'ın sağlığını yakından takip ediyor. 1998 yılının temmuz ayında, Mossad, bir Yahudi doktor aracılığıyla Fransa'da Esat'ın tedavi gördüğü hastanedeki sağlık raporlarını ele geçirdi. Ancak Esat'ın sağlık durumuyla ilgili ayrıntılı bilgi için Suriyeli liderin idrarının biyokimyasal tahlilden geçirilmesi gerekiyordu.

Böylece Esat'ın ne tür hastalıklardan musdarip olduğu, hangi ilaçları kullandığı, en önemlisi de ortalama ne kadar ömrü kaldığı belirlenecekti. Ürdün Kralı Hüseyin'in geçen yıl şubat ayındaki cenaze töreni altın bir fırsat yarattı. Esat'ın Amman'a cenazeye geleceğini duyan İsrail ve Ürdün gizli servisleri, Suriye lideri için özel bir tuvalet hazırladı.

Esat, cenaze sırasında ihtiyaç gidermek istediğinde Ürdünlü güvenlik görevlileri Suriye Devlet Başkanı'nı bu tuvalete yöneltti. Suriye liderinin idrarı, kanalizasyona akmak yerine, bir kavanozun içinde toplandı. Hafız Esat, uçağıyla Şam'a geri dönerken, idrarı da Tel Aviv'deki Tel Hashomer Tıbbi Araştırma Merkezi'ne yollandı. Sonuçta İsrail Başbakanı Ehud Barak için Hafız Esat'ın sağlığıyla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlandı. 71 yaşındaki Esat'ın sağlığı giderek kötüleşiyordu, günde birkaç saatten fazla çalışamazdı.

SÜREKLİ KANI DEĞİŞTİRİLİYOR

Nitekim Esat, yaz aylarında Rusya'ya yapacağını açıkladığı resmi ziyaretten vazgeçmek zorunda kaldı, Fas Kralı Hasan'ın cenazesine de katılmadı. O zamandan bu yana da Suriye liderinin sağlığının iyiye gittiğine dair herhangi bir bilgi sağlanmadı. Esat'ın sağlık durumunu izleyen askeri istihbarat biriminin eski başkanı Dr Danny Shoham, ‘Esat her iki ayda bir kanının değiştirilmesi için hastaneye yatıyor. Suriye liderinin tedavi edilebilir bir kansere yakalandığını ve şeker hastası olduğunu, daha önce kalp krizi geçirdiğini biliyoruz’ dedi.

Sonuçta Suriye Devlet Başkanı Esat, ABD'nin Shepherdstown kentinde yapılan barış görüşmelerine de katılamadı ve yerine Barak ile masaya oturması için Dışişleri Bakanı Faruk El-Şara'yı yolladı. Barak'ın bir danışmanı, ‘Esat hayattayken bir anlaşmaya varmak için elimizden geleni yapmalıyız. Esat’tan sonra kimse ne olacağını bilmiyor. Suriye'de kanlı olaylar yaşanabileceği yolunda hoş olmayan işaretler var. Esat, sözüne güvenilebilir bir insan' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!