Model Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Model Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2011 00:00

Dünyanın dört bir yanındaki Esad muhaliflerinin katıldığı Suriye’nin geleceğini belirleyecek tarihi konferans dün Antalya Falez Oteli’nde başladı.

Suriye’den gelen Esad yanlılarının protesto gösterilerine sahne olan konferans öncesinde Suriye muhalefetini oluşturan Müslüman Kardeşler, İnsan Hakları Derneği ve en büyük muhalif aşiret El Halidi’nin temsilcileri Hürriyet muhabiri Muammer Elveren’e ‘mini zirve’ düzenledi ve amaçlarının Suriye’de Türkiye benzeri bir sistem kurmak olduğunu anlattı. Muhalifler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da övgüler yağdırdı. 300’den fazla muhalifin katıldığı konferans yarın Suriye lideri Beşar Esad’a yapılacak ‘açık çağrı’ bildirgesi ile sona erecek. Konferansa katılan Suriye’deki en büyük muhalif grupların temsilcileri şöyle konuştu:

Esad yönetemez

Mulhem Aldrubi (Müslüman Kardeşler): Beşar Esad’ın bu kadar kan döktükten sonra Suriye’yi yönetmeye hakkı kalmamıştır. Suriye süratle bir değişime doğru gidiyor bu geri döndürülemez bir süreçtir. Biz Müslüman Kardeşler olarak din ve mezhep farkı gözetmeden tüm halkın yeni Suriye’de söz sahibi olmasından, demokrasi, din ve ifade özgürlüğünden yanayız. Biz Suriye’de, Türkiye’de Başbakan Erdoğan’ın kurduğu sistemin benzerini istiyoruz. Türkiye’deki gibi demokratik parlamenter bir sistemin kurulması için bu süreçte Türkiye’nin Suriye halkına yardımcı olmasını arzu ediyoruz. Biz Müslüman Kardeşler olarak Türkiye’deki İslamcılarla görüşüyoruz ama hükümet yetkilileri ile görüşmedik. Tabii ki Erdoğan’la görüşebilsek bizim için çok büyük bir onur olur.

Erdoğan’a teşekkür

Mufarrah El Halidi (Muhalif Halidi aşireti): Beşar Esad Suriye’yi kan gölüne çevirse bile başaramayacak ve sonunda kurşunlara göğüs geren halkımız özgürlüğüne kavuşacak. Başbakan Erdoğan’a Suriye halkına destek verdiği için teşekkür ediyoruz. Esad’ı halkın sesini duyması için uyardı ama o dinlemedi, Suriye’deki gösterilerde gençler Erdoğan posterleri ve Türk bayrağı taşırken Esad’a ‘Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın uyarılarını dinle’ mesajını veriyor.

Türkiye’yi dinlemedi

Ammar Kurabi (İnsan Hakları Başkanı): Konferansa tüm görüş ve fraksiyonlardan katılım var, herkes geçmişe sünger çekerek geldi. Umarım konferansın sonucunda Suriye’de canları pahasına sokaklarda gösteri yapan insanlarımıza önemli destek veren bir karar alınır.
Abdurrahim Menun Homsi (Eski milletvekili): Esad maalesef ona dost elini uzatan Türkiye’nin uyarılarını göz ardı etti ve orduyu, polisi halkın üzerine sürdü.

Esad’cıyız polis değil vatandaşız

ANTALYA’daki Suriye zirvesine Beşar Esad’ın gayri resmi temsilcileri de geldi. Suriye’den uçakla gelen Esad taraftarları, konferansın yapılacağı otelin yakınında başka bir otele yerleşti ve ellerindeki kimlikleri gösterek, “Polis değil, Suriye vatandaşıyız ve Esad’cıyız” diye gösteri düzenledi. Arapça ’Suriye halkı Beşar Esad’ı istiyor’ diye slogan atan grup, liderlerinin resimlerini yere koyup secdeye durdular.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!