MİSİLLEME YOK Trump’a bakacağız

Güncelleme Tarihi:

MİSİLLEME YOK Trump’a bakacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2016 23:02

ABD Başkanı Obama, görevi bırakmasına üç hafta kala, yeni başkan Trump’ın itirazına rağmen 8 Kasım seçimlerine müdahalesi ve Moskova’daki Amerikalı diplomatların kötü muameleye uğramalarını gerekçe gösterip ABD’deki 35 Rus diplomatı sınır dışı kararı aldı. Rusya lideri Putin ise “Trump dönemine bakacağız” diyerek şimdilik bir misillemede bulunmayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

1- Washington yönetimi, Rusya’yı neye dayanarak suçladı?

ABD, Rusya’yı Donald Trump’ın kazandığı seçim sürecine siber saldırılarla müdahale etmekle suçluyor. İç Güvenlik Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu FBI, perşembe günü konuyla ilgili daha detaylı bir bilgi veren 13 sayfalık yeni bir rapor yayınladı. Buna göre Amerikalıların “Bozayı Stepi” adını verdikleri operasyonun ilk ayağı, Rus istihbarat örgütü FSB (eski KGB) adına çalıştığı belirtilen “Sevimli Ayı” ya da “APT29” kod adlı bir grubun temmuz 2015’te yaptığı siber saldırıydı. Bilgilerin çalınıp yayınlanmasıyla sonuçlanan asıl saldırı ise iddiaya göre Rus askeri istihbarat örgütü GRU’ya bağlı olduğu belirtilen “Süslü Ayı” ya da “APT28” adı verilen grup tarafından Mart 2016’da gerçekleşti.

Haberin Devamı

2) ABD’nin tepkisi ne oldu?

Hacker'ların hedef kişilere sahte web sitesi adresleri göndererek şifrelerini çaldıkları anlatılıyor. Washington, bu eylemler sonrası 4 Rus istihbarat yöneticisini ve 3 Rus şirketini kara listeye aldı. Ayrıca ABD Hazine Bakanlığı da Amerikan şirketlerini hack ettikleri belirtilen iki Rus’u yaptırım listesine ekledi. Ancak yaptırım kapsamına alınan bu kişi ve kuruluşların Demokrat Parti’ye düzenlenen siber saldırıda nasıl bir rol üstlendikleri belirtilmedi. ABD Dışişleri de Rusya’nın Washington ve San Francisco’da görevli, istihbaratçı oldukları söylenen 35 diplomatını istenmeyen kişi ilan etti ve 72 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istedi. Bu diplomatların Maryland ve New York’ta istihbarat toplama amacıyla kullandıkları öne sürülen iki binayı Rusların erişimine kapattı.
Bu kararlar, Amerikan devlet birimlerinin Rusya’nın ABD’de siber korsanlık faaliyeti yürüttüğüne dair 7 Ekim’de yaptıkları açıklamanın devamı. Donald Trump gelmeden Obama’nın Rusya’ya karşı bir hamlede bulunacağı Washington’da beklenen bir gelişmeydi.

3- Rusya’nın tepkisi ne oldu?

Rusya'nın da 35 Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesi bekleniyordu. Ancak Putin sürpriz bir şekilde misilleme yapmama kararı verdi. “ABD yönetiminin bu yeni adımlarını Rus-ABD ilişkilerini zayıflatmaya yönelik bir provokasyon olarak görüyoruz” diyen Putin, “ABD’li diplomatlara problem çıkarmayacağız. Amerikalı diplomat çocuklarını Kremlin’deki yeni yıl partisine davet ediyorum” dedi. Ayrıca Trump’ın izleyeceği politikaya bakacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

TRUMP: PUTİN ÇOK AKILLI

20 Ocak'ta ABD Başkanı olmaya hazırlanan Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Obama yönetiminin Rusya’ya yönelik hamlesine karşılık misilleme yapmayacağını, kendisinin izleyeceği poltikayı beklediğini açıklayan Rusya Devlet Başkanı Putin'i överek "V. Putin'den müthiş hareket. Her zaman onun çok akıllı olduğunu bilirim" dedi.Rusya, seçimlere müdahale ettiği iddialarını reddediyor. Trump, Moskova ile daha iyi ilişkiler öngördüğünü söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!