Milli düşünce ve yerli üretim tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Milli düşünce ve yerli üretim tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2017 13:47

Milli düşünce ve yerli üretim tartışıldı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Üniversitesi ile Türkiye Gençlik Konfederasyonu (GENÇKONFED) tarafından 'Yüzde Yüz Milli Düşünce, Yüzde Yüz Yerli Üretim' konulu panel düzenlendi.
Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panelde; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülay Samancı, GENÇKONFED Genel Başkanı Bilal Okudan, GENÇKONFED Genel Başkan Yardımcısı Güngör Doğanay konuşmacı olarak katıldı.
Etkinlikte ilk olarak söz alan Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, yerli üretim konusunda en önemli etkenlerden birinin milli özgüven olduğuna belirtti. Çamsarı şöyle konuştu: "Türk halkının milli özgüvenini kırarak bizim yüksek teknolojili ürünleri üretemeyeceğimize inandırılmamız, yıllarca bu konularda atılıma geçmemize engel olmuştur. Buna neden olan en önemli etken de sosyal iletişim ve haberleşme araçlarının milli kültürümüzden ve tarihimizden uzaklaştırılacak şekilde bize karşı silah olarak kullanılmasıdır. Tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi unutmamız, milli özgüvenimizde zayıflamaya yol açmış, bu durum tarihte olduğu gibi günümüzde de büyük işler başarabileceğimiz gerçeğinin farkına varmamızı engellemiştir. Artık şunu net olarak biliyoruz ki, tüketen değil üreten toplum olmalıyız. Hatta üretmek de yetmez, yükte hafif pahada ağır yüksek teknoloji ürünlerini üretmek zorundayız" dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülay Samancı, özellikle savunma sanayide dışarıya bağımlılığımızın azalmasının ülke ekonomisine nasıl yansıyacağına dikkat çekti. Savunma sanayide ülkemizin yüzde seksen oranında dışarıya bağımlı olduğuna değinen Samancı, terörle mücadele eden bir ülke olarak bu oranın çok yüksek olduğunun altını çizdi. Güçlü bir devlet olmanın yolunun birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmaktan geçtiğini ifade eden Samancı, eğitim düzeyinin ve sosyoekonomik düzeyin artırılmasının dışarıya bağımlılığımızı azaltacağını söyledi.
GENÇKONFED Genel Başkanı Okudan da yüzde yüz yerli ve milli üretimi desteklemek için yola çıktıklarını belirterek, bu kapsamda her ilde çalışmalar yaptıklarını belirtti. Okudan, Türkiye'nin kendi savunma sanayisini, uzay sanayisini, uçağını, gemisini, tankını, yerli otomobilini, katma değeri yüksek fabrikalarını ve ileri teknoloji üreten sanayisini oluşturabilmesi için öncelikle milli ve yerli düşüncenin geliştirilmesini amaçladıklarını vurguladı.
Etkinliğin sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtlayan panelistlere, Rektör Çamsarı tarafından günün anısına plaket ve çiçek verildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!