Milas'ta lavanta üretimi başladı

Güncelleme Tarihi:

Milasta lavanta üretimi başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2018 12:41

Milas'ta lavanta üretimi başladı

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Milas ilçesine bağlı Menteş Mahallesi'nde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, 1 dönümlük arazide lavanta yetiştirilmeye başlandı.

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, tarım gelirlerini ve ürün çeşitliğini artırmak amacıyla lavanta yetiştiriciliğini tarla denemesi ile tanıtma çalışmalarına başladı. Milas Kaymakamı Eren Arslan'ın desteğiyle Milas'ın Menteş Mahallesinde bir dönümlük arazide ilk uygulama başlatıldı. Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan ve ziraat mühendisi Melike Kaya'nın katkılarıyla 1600 kök lavanta dikildi.

Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahalle Muhtarı Ayhan Demirçivi, bahçesine yapılan dikimle Milas'ta bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, "Fransa bu konuda Avrupa'nın en önemli lavanta üreticisi konumunda ve dünyanın da ilk 3 tarım ihracatçısı arasında yer alıyor. Yine, komşumuz Bulgaristan'ın bu ürünü çok iyi değerlendirdiğini, Avrupa pazarında söz sahibi olduğunu biliyoruz" dedi.

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, "Halkımızın klasik ürünlerinin yanında böyle alternatif sanayi ürünleri ekimine de ilgi duyması, hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Alternatif sanayi ürünlerinin en önemlilerinden biri olan Lavanta, dünyanın her yerinde yetişiyor. Lavanta, Türkiye'de en fazla Isparta da yetiştiriliyor. Ancak bölgemizde henüz yeterince değerlendirilemiyor. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Milas'ta tarım sektörüne alternatif bir ürün olarak katkı yapabilecektir. Lavanta üretiminin ucuz olması ve fazla gelir getirmesi, ilçemiz üreticileri için alternatif ürün olma özelliğindedir. Lavanta gibi bitkilerin Milas'ta yetiştirilerek bölgeye görsellik kazandırması turizm açısından da önemli bir kazanım sağlayabilmektedir. İlçemizin hem tarım hem de turizm bölgesi olması bakımından lavanta gibi aromatik ve peyzaja uyumlu bitkilerin yetiştirilmesinin ilçemize pozitif katkı yapabileceğini düşünmekteyiz" dedi.

Lavanta kozmetik, tıp, parfümeri, bitkisel çay gibi birçok alanın dışında migren ve astım hastalıklarında da kullanılıyor. Kokusunun yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği olduğu bilinen lavantanın, kokusuyla vücuda kuvvet ve ferahlık verdiği belirtiliyor. Cilt hastalıklarına da iyi geldiği belirtilen lavantanın romatizma şikayetlerini hafiflettiği de uzmanlar tarafından dillendiriliyor.

Oktay ÇAYIRLI / MİLAS (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!