Mide bakterisi kansere yol açabilir

Güncelleme Tarihi:

Mide bakterisi kansere yol açabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2017 10:27

Mide bakterisi kansere yol açabilir

Haberin Devamı

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Alpua, midede oluşan 'Hilecobacter pylori' adı verilen bakterinin dünyadaki en yaygın enfeksiyon olduğunu ve zamanında tanı konulup tedavi edilmediği takdirde gastrit ve ülserin yanı sıra mide kanserine de yol açtığını söyledi. Alpua, uzun süre mide şikayetleri olanların bakteri konusunda dikkatli olmalarını ve uzman hekime başvurmalarını önerdi.
'Helicobacter pylori' bakterisinin, midenin iç cidarında yapışarak orada çoğalan bir bakteri olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Alpua, "Midenin cildindeki koruyucu tabakanın altına saklanarak, mide asidinden korunarak burada çoğalma imkanı bulur. Yeterince çoğaldığı zaman bu koruyucu tabakanın bozulmasına ve sonuçta gastrit ve ülserlere neden olur ve hastalık kronikleşir. Uzun yıllar içinde mide cildinin incelmesi ve kanser öncüsü bulgulara neden olur. Daha uzun zaman geçtikten sonrada hala tanı konup tedavi edilmez ise mide kanserine neden olabilir" dedi. Mide bakterisinin ekmek gibi elle dokunulan gıdalar dahil herhangi bir sebeple yutulması ile başladığını vurgulayan Alpua, şöyle konuştu:
"Bu dönem herhangi bir belirti olmadan da geçirileceği gibi, midede yanma, ağrı, mide bulantısı, geğirme, gaz ve şişkinlikle de kendini gösterebilir. Ancak hastanın şikayeti olsa da olmasa da bakteri ile enfekte kişilerin hemen hepsinde histolojik olarak bakıldığında gastritin geliştiği görülür. Tabii bu ancak mideden endoskopi ile alınan biyopsi örneklerinde saptanabilir. Bakterinin mide kanserleri ile çok yakından bir bağlantısı olduğu uzun süredir bilinmektedir." 'Helikobakter pylori' bakterisinin bulaşıcı olduğunu ifade eden Dr. Mehmet Alpua, bunun tespit edildiği hastaların büyük bölümünde enfeksiyonun yok edilmesi ile şikayetlerin önemli ölçüde ortadan kalktığını belirtti. Mide mikrobunun tedavi edilmesi ile uzun vadede mide kanserinden de korunmuş olunacağının altını çizen Dr. Alpua, şöyle konuştu:
"Bu yüzden hafif de olsa uzun süren mide şikayetleri olan kişilerin muhakkak bir gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki; mide kanserleri en ölümcül kanser türlerindendir ve tanı konduğunda çoğunlukla tedavi edilemeyecek ileri evrede olmaktadırlar."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!