Meyve ve sebze sektörü soğuk hava deposu yatırımlarıyla güçleniyor

Güncelleme Tarihi:

Meyve ve sebze sektörü soğuk hava deposu yatırımlarıyla güçleniyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2017 14:08

Meyve ve sebze sektörü soğuk hava deposu yatırımlarıyla güçleniyor

Haberin Devamı

MANİSA'nın Alaşehir İlçesi'ndeki soğuk hava deposu, kentteki tarım sektörünün üssü oldu. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun soğuk hava deposu sektörüne verdiği 1 milyon 244 bin liralık hibe desteği ile Alaşehir'deki işletmesini 3 kat büyüten ve karını yüzde 30 artıran Göver Tarım'ın işletmecisi Musa Göver, ihracat kalitesini yakaladıklarını ve ürünlerinin aylar geçmesine rağmen hasat edildiği gibi İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede tüketildiğini söyledi.

Alaşehir İlçesi'nde faaliyet gösteren Göver Tarım, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun desteğiyle modern atmosfer kontrollü soğuk hava deposu kurdu. İlçede gelişen meyve ve sebze sektörüne kurduğu modern soğuk hava deposu ile kalite kazandıran ve ihracata uygun ürün saklanmasını sağlayan Göver Tarım işletmesinin sahibi 47 yaşındaki Musa Göver, AB standartlarında bir tesis kurduklarını söyledi. Eskiden çiftçilik yaptıklarını, ancak ürettikleri ürünleri daha kaliteli ve ihracata uygun hale getirmek için bu sektörü girdiğini kaydeden Musa Göver, 3 milyon liralık bir yatırım yaptığını, bunun 1 milyon 244 bin lirasının geri ödemesiz destek olduğunu aktardı. Göver, "Kurduğum tesiste 3 soğuk hava deposu vardı. Ancak aldığım destekle birlikte atmosfer kontrollü 7 soğuk hava deposu daha kurdum. Kiraz, üzüm, nar ve ayvanın işlenip soğuk hava depolarında üzümü 1 derece ile 4 derece arasında, narı ise 5 ile 7 derece sıcaklığa getirip, ihracata yolluyorum" dedi.

Soğuk hava depolarının içinde yenilikçiliğin önemli olduğunu dile getiren Musa Göver, geçen yıl 450 tır üzümü ihracata yolladıklarını, ancak ürünlerinde hiçbir sorun yaşamadıklarını aktardı. Göver, "Rusya'ya, Ukrayna'ya giden bir ürün orada tercih edilir hale geldi. Oradaki insanlara ulaştığında dalından kopmuş hissi veriyor. Biz ürünü ne kadar soğutursak raf ömrü o kadar uzar ve ülkemizin ihracat kalitesi ve kazancı artar" diye konuştu.

Alaşehir'in meyve ihracatının merkezi haline geldiğini aktaran Musa Göver, aldığı destekle kurduğu modern tesiste ürünlerin depolama süresinin 4 katına çıktığını belirtti. Göver, "Soğuk hava deposu pahalı bir yatırımdır. Biz kiraz, üzüm, nar ve ayvayı işleyip, paketleyerek soğuk hava depolarında saklandıktan sonra ihracata gönderiyoruz. Eğer bağdan hasat ettiğiniz ürünü direk TIR'a bindirdiğinizde soğutamazsanız. Mutlaka soğuk hava tesisinde olmalı. Biz 3 milyonluk yatırımla modern atmosfer kontrollü soğuk hava deposu kurduk. Bu yatırımın 1 milyon 224 bin lirasını Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun hibe etti. Atmosfer kontrollü soğuk hava depoları normal sistem soğuk hava depolarına göre çok daha modern bir sistemdir. Atmosfer kontrollü soğuk hava depoları ile yüzde 20-30 oranında karda artış yaşandı. Atmosfer kontrollü soğuk hava depolarında yaşam durmakta, sürekli tazelik sağlanmaktadır. Örneğin narı 8 ay gibi bir süre saklayabiliyoruz. Sağlık açısından da çok büyük avantajı var. Hiçbir kimyasal kullanılmıyor. Bazı ürünlerde depolama süresi 4 katına kadar çıkıyor" diye konuştu.

Geçen yıl 10 bin tonun üzerinde meyve gönderdiklerini aktaran Göver, ihracatçı firmalar eliyle Rusya, Ukrayna, İngiltere, Almanya gibi ülkelere ürünlerinin tarladan hasat edildiği tazelikte ulaştığı ve bu yüzden tercih edildiğini belirtti.

YATIRIMLARA YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Manisa Koordinatörü Uğur Uslu ise meyve ve sebze üretiminde kentin söz sahibi olduğunu, ancak soğuk hava deposu yatırımları ile sektörün kaliteli hale geldiğini ifade etti. TKDK'nın soğuk hava deposu yatırımlarına yüzde 50'ye kadar hibe desteği verdiğini açıklayan Uslu, "Alaşehir bölgesi Manisa'nın soğuk hava depo üssü oluyor. Ulaşım ve ihracat olanakları nedeniyle yatırıma çok uygun bir yer. Göver Tarım mevcut işletmesi de TKDK desteği ile mevcut kapasitesini yaklaşık 3 kat artırarak ihracata değer kazandırdı. Yaş meyve ve sebzede hasat sonu kayıplarının önlenmesi ve meyve ve sebzenin istenen şartlarda saklanması çok önemli. Manisa ve civar illerde üretilen yaş meyve ve sebzeler bu yatırımlarla katma değer kazanıyor" diye konuştu.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!