Mevsim hastalıklarından korunmak için sebze ve meyve önerisi

Güncelleme Tarihi:

Mevsim hastalıklarından korunmak için sebze ve meyve önerisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 09:57

Mevsim hastalıklarından korunmak için sebze ve meyve önerisi

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - DİYETİSYEN Hülya Tulgar, havaların soğumasıyla grip ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında artış görüldüğünü belirterek, ''Yatağa düşüren bu hastalıklardan korunmak için taze sebze ve meyve tüketimi önem kazanıyor. Hormonsuz ve daha sağlıklı beslenmek için mevsim sebze ve meyvelerinin tercih edilmesi gerekiyor'' dedi.
Diyetisyen Hülya Tulgar, kışın hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi. Bitkilerin yenebilen kısımları olan sebze ve meyvelerin posa, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olduğunu belirten Tulgar, ''İnsanlar bitkileri sadece gıda olarak değil, tedavi edici olarak da kullanmaktadır. Özellikle büyüme çağındaki çocukların gelişimi için tüketmesi gereken sebze ve meyveler, hücre ve doku onarımı bakımından önemlidir. Yetişkinlerin genel vücut, cilt ve diş sağlığı da doğru beslenme ile korunabilmektedir. Beyaz sebzeler, sindirimi düzenleyici etkiye sahiptir. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan lahana, içerdiği antioksidanlar sayesinde bağırsak kanserine karşı korur. Düşük kalorili olan lahana A, B ve C vitaminlerinden zengin, bol posa içeren ve tohumları idrar söktürücü özelliğe sahip bir bitkidir. Karnabahar, hem idrar yolu enfeksiyonlara karşı etkindir, hem de antibakteriyel özelliktedir. İçerdiği bol miktarda fosfor sayesinde osteoporozu önleyici ve kemik oluşumunu destekleyici etkiye sahiptir. Kereviz, antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kerevize özel kokusunu veren madde kandaki stres hormonunu azaltır, damarların gevşemesini ve tansiyonun düşmesini sağlar, kolesterolü düşürür. Enginar ise kan şekerini dengelemede ve kandaki üre ve kolesterolün düşürülmesinde ve karaciğer detoksunda çok etkili bir sebzedir. Sarımsak, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini azaltır. Kışın hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir'' ifadelerini kullandı.
Diyetisyen Tulgar, lif oranı yüksek yeşil sebzelerin kanserden koruyucu özellikleri bulunduğunu da vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Mineral ve demir eksiliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Kanserden ve kemik erimesinden korur. Lif oranı yüksek bir besindir. Pırasa, potasyum, kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengindir. E, C, B1, B2 ve A vitamini içeriği yüksektir. Böbrek taşlarının oluşumunu önler ve posa içeriği sayesinde kabızlığı önler. Demir deposu ıspanak ise başta demir olmak üzere çeşitli mineral tuzları ile A ve C vitaminleri açısından zengindir. Mide, karaciğer ve pankreasın salgılarını uyarır. Magnezyum, fosfor, iyot ve vücudun dengesini koruyan mineraller içerir. Havuç, A vitamininin ön maddesi olan karotenleri içerir. Bu maddenin aktif hale geçmesi için havuçlu salataların mutlaka yağıyla yenmesi gerekir.''
Turuncu ve sarı meyvelerin ise vücuda direnç verdiğini belirten Hülya Tulgar, C vitamini zengini portakalın kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden olduğunu bildirdi. Tulgar, ''Portakal, C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. İçerdiği A, B1, B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile kandaki kolesterol seviyesinin düşmesini ve tansiyonun dengelenmesini sağlar. Damarları güçlendirir ve kalbi korur. Zengin C vitamini içeriğiyle mandalina, vücudun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Greyfurt, C vitamini yönünden zengindir. Toksinlerin etkisini azaltır, hastalıklardan ve özellikle de kanserden korur. A ve B vitaminleri içeriği ile yorgunluğu ve halsizliği önler; zengin potasyum içeriği ile kasları ve dolaşım sistemini güçlendirir. Mide dostu muz ise mideyi güçlendirir, ülser ve gastrite iyi gelir. Kolesterolü düşürür, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Rahatlatıcı etkileri ile stresi azaltır ve tansiyonu düşürür. Varisi önleyen ayva da grip ve nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında iyileşme sürecini hızlandırır. İshale iyi gelir. Vücudu zinde tutar, yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ağız kokusunu önler. Kalp ve damar hastalıklarından korur, varisi önler ve varis hastalarının tedavisine yardımcı olur'' ifadelerini kullandı.
Tulgar, vitamin deposu olan yeşil meyvelerin de sindirimi düzenlediğini vurgulayarak, ''Bağışıklık güçlendirici elma, içerdiği E ve C vitaminleri gibi antioksidan öğeler ile bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olan elma bu özelliği ile de bağırsak faaliyetlerini düzenler ve hücrelerarası besin iletiminin düzenlenmesine yardımcı olur. Kivi de vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Lif açısından da zengin bir besin olan kivi, bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler'' dedi.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!