Merkür Güneş'in önünden geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Merkür Güneşin önünden geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 10:55

Merkür gezegeni şu dakikalarda Dünya ile Güneş'in arasından geçiyor. 21'inci yüzyılda sadece 14 kez gerçekleşecek bu doğa olayını, çıplak gözle görmek mümkün değil. Güneş filtresi olan bir teleskop şart. Üstelik çıplak gözle bakmak gözleriniz için de çok zararlı.

Haberin Devamı

Merkür Güneşin önünden geçiyor

Merkür Güneş'e en yakın ve en minik gezegen.

Merkür 21'inci yüzyılda 14 kez Dünya ve Güneş arasından geçecek. Geçiş ya kasım ya da mayıs aylarında gerçekleşir. Önceki geçiş 10 yıl önce 2006'da gerçekleşmişti. Sonraki geçiş ise 11 Kasım 2019'da gerçekleşecek. Merkür'ün geçişi 7 saatten uzun sürecek.

Geçiş, İstanbul'da Kandilli Rasathanesi'nden saat 14.11-20.00 arasında izlenebilecek.

Nadir görülen bu doğa olayında, Merkür gezegeninin izdüşüm görüntüsü, Güneş'in diski üzerine düşüyor. Ankara'da saat 14.12 dolayında başlayan doğa olayında, birkaç dakika sonra Merkür diski, güneş diskinin tamamen içine girmiş şekilde göründü.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Selim Selam, "Ankara için Türkiye saati ile saat 14.12'de güneşin görünen diski ile Merkür'ün görünen diskinin dıştan teması ile başlayacak. Saat 14.15'te Merkür diski, güneş diskinin tamamen içine girmiş şekilde görünecek. Saat 17.57'de Merkür diski, güneş diski üzerindeki yolunun ortasına gelmiş olacak. Merkür, güneş önünden geçmeye devam ederken Türkiye saati ile güneş, Ankara'da saat 19.51'de ufkun altına ineceğinden, bizim için geçiş gözlemi sona erecek ve geçiş daha batıdaki noktalardan gözlenmeye devam edecek. Saat 21.42'de ise Merkür'ün güneş önünden geçişi sona erecek" demişti.

Merkür Güneşin önünden geçiyor

CANLI YAYINLANIYOR

Anadolu Ajansı'na konuşan Selam, geçişin http://meteo.ankara.edu.tr/merkur_gecisi adresinden de canlı yayınlandığını belirtti.

Merkür Güneşin önünden geçiyor

7 Mayıs 2003'teki geçiş, böyle gözlemlenmişti.

Haberin Devamı

GÖZLERİNİZİ SAKININ!

Dikkat! Geçişi izlemek isteyenler kesinlikle direkt olarak Güneş'e bakmamalı. Bu gözleriniz için çok zararlı. Güneş filtresi olan bir teleskop kullanılmalı.

Merkür geçişi bilimsel olarak da çok önemli. Bu sayede Merkür'ün inanılmaz derecede ince atmosferi (ya da bir başka deyişle ekzosfer) incelenebiliyor.

Geçişi izlemek istiyorsanız ve gerekli ekipmanınız yoksa astronomi bölümü veya etkinliği gösteren yakınınızdaki üniversiteler veya amatör astronomi kulüplerinden istifade edebilirsiniz. Eğer böyle bir olanağınız da yoksa geçişi internette canlı izleyebilirsiniz. Bu amaçla birçok web sitesi hizmet veriyor. Merkür geçişi web canlı yayın

Havanızın açık olması dileklerimizle iyi seyirler!

Haberin Devamı

Merkür Güneşin önünden geçiyor


Merkür Güneşin önünden geçiyor

Merkür'ün 2006'daki geçişi

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!