Merkel ve Sarkozy: Euronun arkasındayız

Güncelleme Tarihi:

Merkel ve Sarkozy: Euronun arkasındayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2010 13:09

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, euroyu ve Avrupa’nın finansal istikrarını koruma konusundaki ‘birliktelik’ sözlerini yineledi.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor                  

 

Cuma günü Fransa ve Almanya kabilelerinden yetkililerle yapılacak toplantılar öncesinde Merkel’le birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, “Bu konudaki kararlılığımız net” ifadesini kullandı.

 

Merkel ise, Şubat’ta Yunanistan krizi sırasında euro bölgesi hükümetlerince verilen “euro bölgesindeki istikrarı sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapacakları” yönündeki sözü bir kez daha hatırlattı.  

 

Almanya Başbakanı, “Bu o zaman doğruydu, şimdi de öyle” dedi.  

 

Haberin Devamı

Diğer yandan Merkel, 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Kolaylığı fonunun genişletilmesi konusuna karşı çıktığını yineledi.

 

İrlanda, iki hafta önce bankacılık sektöründeki sıkıntıları gidermek için, Yunanistan’dan sonra Avrupa Birliği’nden yardım isteyen ikinci ülke olmuş ve bu fondan yararlanmıştı.

 

Basın toplantısı sırasında İrlanda’nın aldığı yardıma gönderme yapan Merkel, “Bizim için bu bir sorun değil. İrlanda’nın yardım fonunda hazır bulunan miktarın yüzde 10’ndan daha azını aldı” ifadesini kullandı.

 

Sarkozy, henüz fonu genişletme önerisini göz ardı eden bir açıklama yapmazken, “euroyu savunmak için gereken şeyleri yapacağız” dedi.   

 

PİYASALAR ENDİŞELİ

Diğer yandan piyasalar kurtarma fonunun büyüklüğünü sorguluyor ve İspanya, İtalya gibi ülkelerin istemesi durumunda, fonun ülkeleri kurtarma konusunda yetersiz kalacağını düşünüyor.

 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da euroyu savunma konusunda kendi payına düşeni, piyasalardan borçlanma konusunda sıkıntı yaşayan, ekonomik sorunlarla boğuşan ülkelerin devlet tahvillerini alarak yapıyor.

 

Haberin Devamı

Merkel ise, ülkeleri borçlanma konusunda zor durumda bırakanların yatırımcılar olduğunu savunuyor ve liderlerin gerekenin yapılması için AB Antlaşması’nın değiştirilmesini destekleyeceğini düşünüyor.

 

Gerçekleştirilmesi planlanan değişikliklere göre, ellerinde sıkıntılı ülkelerin tahvillerini tutanlar, gelecekte görülecek krizlerde daha fazla yükün altına girecek.

 

Diğer yandan ne Sarkozy ne de Merkel, ilk olarak Lüksemburg Başbakanı ve Euro Başkanı Jean-Claude Juncker ve İtalya Maliye Bakanı Giulio Tremonti tarafından, euro bölgesinde ortak bir tahvilin çıkarılmasını destekliyor.

 

Sarkozy, “Dereyi görmeden paçaları sıvamak anlamsız… Bir gün euro bölgesinde daha fazla bütünleşme olur, daha uyumlu ekonomi politikaları uygulanmaya başlarsa, o zaman böyle şeylerden konuşmaya başlayabiliriz” dedi.

 

Haberin Devamı

*Bu yazı WSJ'de "Merkel, Sarkozy Repeat 'Total Determination' to Defend Euro" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!