Merdiven altı kolonya uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Merdiven altı kolonya uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2017 11:10

Merdiven altı kolonya uyarısı

Haberin Devamı

 

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da 84 yıllık Burhan Kilit Kolonyaları'nın üreticisi eczacı Hasan Kilit, sağlıksız ortamlarda ve metil alkolle üretilen kolonyaların insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Bayramların ve özel günlerin vazgeçilmez alışkanlıklarından kolonyanın merdiven altı imalatının insan sağlığına ciddi zarar verdiği açıklandı. 84 yıldır Antalya'da üretilen ve Türkiye pazarında önemli yer edinen Burhan Kilit Kolonyaları'nın üreticisi olan Hasan Kilit, vatandaşları uyardı. 1980 yılından sonra toplumda kolonya kullanma alışkanlığının azalmaya başladığını, ancak buna rağmen ucuza mal edilmek istenen kolonyaların insan sağlığına ciddi zararları olduğunu söyleyen Hasan Kilit, “Kolonya eskiden ikram malzemesi olarak kullanılırdı. Her evde değişik renk ve kokularda bulunurdu. Şimdilerde giyimden kuşama bir marka merakı başladı. Diğer ev eşyaları gibi kolonya da bu değişimden nasibini aldı" dedi.

Hasan Kilit, “Kolonyanın mikrop öldürücü özelliği de var. Hatta dezenfektan olarak da kullanılabiliyor. Ama asıl dikkat çekmek istediğim konu, merdiven altı üretilen ve satılan kolonyalar. Biz kolonyalarımızda etil alkol kullanıyoruz. Merdiven altı üretim dediğimiz kolonyalarda ise metil alkol ya da etil alkolün sahtesi kullanılıyor. Bu da son derece tehlikeli" dedi.

Metil alkol veya sahte etil alkolün tamamen kanserojen bir madde olduğunu ifade eden Hasan Kilit, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sahte kolonya kullanıcılarda ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Metil alkol, eritici olarak boya endüstrisinde ve antifrizlerde kullanılır. Zehirli dozu 20-100 ml civarındadır. Bu madde, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, şiddetli karın ve bel ağrısı, solunum yetmezliği, körlük, göz bebeklerinde genişleme, ışığa cevapsızlık, göz bebeklerinde kızarıklık, ödem ve ense sertliği yapar. Sahte etil alkol cilt kanserine de neden olabilir. Merdiven altı kolonyaların litresini 10 TL'ye satıyorlar. Biz bunun sadece etil alkolünü 10 TL'ye alıyoruz."

Sağlık Bakanlığı'nın, limon çiçeği kolonyasını 80, diğer kokulu kolonyaların derecesini ise 60 olarak açıkladığını sözlerine ekleyen Hasan Kilit, “Bu bakanlığın standardı. Ancak ben limon kolonyasının 80-85 derece olsun istiyorum. Biraz sert, kullanıma daha uygun olsun istiyorum. Maliyeti daha fazla ama kaliteden de ödün vermek istemiyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!