Menemen'de 'Kubilay' krizi

Güncelleme Tarihi:

Menemende Kubilay krizi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 11:59

85 yıl önce şehit edilen Asteğmen Kubilay ve arkadaşları için 23 Aralık’ta yapılacak anma töreninde, Belediye Başkan Tahir Şahin’in konuşması programdan çıkarıldı. CHP’li Belediye Başkanı Şahin, 17 yıllık başkanlık döneminde konuşmadığı bir yıl olmadığını kendisinden önceki dönemlerde de belediye başkanlarının konuşma yapmasının gelenek olduğunu vurgulayarak tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Başkan Tahir  Şahin, tepkisini şöyle dile getirdi: 

“17 yıldır bu konuşmayı yapıyorum. Bu yıl da yapacaktım. Törenleri organize eden bir tertip komitesi var. Kaymakam başkanlığında, belediye başkanı, garnizon komutanı gibi makamların görev yaptığı. Komite her yıl toplantı yapar. 40-50 yıl öncesine kadar biliyorum belki ondan öncesi de var ki bu Menemen’de bir gelenektir. Kubilay’ı Anma Törenleri’nde belediye başkanı konuşma yapar. Menemen halkını temsilen ben de 17 yıldır konuşurum. Bu senenin programında da konuşacaktım.  Bu kez nasıl oldu, neden gitti bilmiyorum ama program kaymakamlıktan vilayete gidiyor. Valilik makamı da ‘Başkan konuşmayacak’ diyor. Başkanın konuşması programdan çıkarılıyor. Ben de komitede olduğum için şerh koyarak imzaladım. İdeolojik bulunmuş. Olayın kendisi zaten ideolojik. Tam olarak böyle de açıklamıyorlar tabii..."

Menemende Kubilay krizi


Kendisine verilen bilgide, durumun ‘yönergeye istinaden’ şeklinde açıklanmaya çalışıldığını belirten Tahir Şahin, "2012’de çıkarılan bayram ve anma törenleriyle ilgili yönetmeliğin 8. maddesine dayandırıyorlar. Bu yönetmelikte konuşmamızı engelleyecek bir düzenleme yok. Belediye başkanı konuşamaz diye bir madde yok. 50 yıldır yapılan konuşmanın bugün yapılamaması demokrasiye aykırıdır. Menemen 17 yıldır laikliğin mabedi haline geldi. Her yıl 10 bine yakın Atatürkçü, Cumhuriyetçi insanlar geliyor. Biz de bu törenleri layıkıyla yapıyorduk ama programdan çıkarıldık” diye konuştu.

8 YILDIR VALİSİZ ANMA

Öte yandan 2007’de İzmir Valiliği'ne atanan, iki yıl önce Diyarbakır'a tayin edilen M. Cahit Kıraç'a kadar bütün valiler Kubilay'ı anma törenlerine katıldı. Kıraç görev süresi 6 yıl boyunca hiçbir anma törenine katılmadı. Yerine Diyarbakır’dan atanan Vali Mustafa Toprak ise iki görev yılında da Devrim Şehidi Kubilay’ı anma törenlerine katılmadı. İzmir Kubilay’ı 8 yıl valisiz anarken bu yıl katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor.

BAKMADAN GEÇME!