Menbiç kime kalacak

Güncelleme Tarihi:

Menbiç kime kalacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 20:24

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’in kontrolündeki Menbiç’in 10 km yakınına kadar yaklaştığı operasyonda Kürt ve Arap savaşçıların ne kadar ağırlıkta olduğu, kentin IŞİD’den kurtarıldıktan sonra kontrolün kimde olacağı tartışılmaya başlandı. Pentagon’dan yetkililerin açıklamasına göre operasyondaki Arapların oranı yüzde 80-90 ve operasyon sonrası kentteki kontrol YPG’de olmayacak. Ancak Kürtlerin bölgeyi Araplara bırakmayacağı da iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Menbiç kime kalacak
TERÖR örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) haftalardır süren hazırlıktan sonra salı günü başlattığı Menbiç operasyonu sürüyor. Menbiç’teki 7 köyün dün kontrol altına aldığı belirtildi. Reuters’a konuşan bir Kürt kaynak, 2014’den beri IŞİD’in kontrolündeki Fırat Nehri’nin batısındaki Menbiç’e 10 km yaklaştıklarını, birkaç gün içinde kente ulaşacaklarını söyledi. Koalisyon güçleri de bölgede son 20 saatte 18 hava saldırısı düzenledi, ABD özel güçleri SDG’ye danışmanlık yapıyor.

Operasyonla ilgili SDG ve Menbiç Askeri Konseyi’nin dün yaptığı açıklamada operasyonun Menbiç topraklarının her karışı kurtarılana kadar devam edeceği belirtilirken, halka IŞİD’in olduğu noktalardan uzak durmaları çağrısı yapıldı. Menbiç Askeri Konsey komutanı Adnan Ebu Amjad’ın, Fırat Nehri kıyısında okuduğu açıklamada kentin IŞİD’den alındıktan sonra bir konseye devredileceği belirtildi ve “Menbiç kenti halkına IŞİD teröristlerinin bulunduğu noktalardan ve konumlarından kaçınmalarını tavsiye ediyoruz, çünkü bu noktalar askeri hedefimiz olacak. Askeri meclisimiz içinde, Arap, Kürt, Türkmen ve Çerkes tüm Minbic (Menbiç) halklarının en değerli evlatları bulunmaktadır. Kenti Arap, Kürt, Türkmen ve Çerkezlerden müteşekkil bir sivil yapılanma olan Minbic Bölge Meclisi’ne teslim edeceğiz” denildi.

Haberin Devamı

KÜRTLER Mİ, ARAPLAR MI

Washington Post gazetesinin haberine göre ABD, Menbiç bölgesinde Kürt liderliğinde bir saldırı düzenlemekten vazgeçti. Habere göre Menbiç’e ilerleyen SDG güçlerinin büyük çoğunluğu Arap. YPG de kent IŞİD’den kurtarıldıktan sonra kontrolü yerel Arap yönetimine bırakmayı kabul etti. Doğal Kararlılık Operasyonları Ortak Görev Gücü Sözcüsü Christopher Garver de Menbiç’e ilerleyen güçteki Arap oranını yüzde 80-90 oranında olduğunu söyledi. ABD’li başka bir yetkili ise Kürtlerin, başka cephelerde de savaşan SDG içinde ana savaşçı güç olduğunu hatırlattı. AFP ajansına konuşan Pentagon yetkilisi, Kürtlerin Menbiç’teki sahadaki güçlerin yüzde 20’sinden azını oluşturduğunu söyleyerek “Operasyondan sonra Kürtler ayrılacak ve kontrolü Arap ortaklarına bırakacak” dedi. Ancak Suriye İnsan Hakları Gözlemevi operasyona katılan SDG’nin büyük bir kısmının YPG’den oluştuğunu öne sürmüştü. Siyasi uzmanlar, Pentagon’un Kürtlerin operasyonda öncü olmadığı yönündeki, Türkiye’yi de rahatlatan bu açıklamalarına şüpheli bakıyor. Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Joshua Landis, “Kürtler kanlarını akıtırken, komutanın Araplarda olduğu ve bölgenin kontrolünü onların sağlayacakları konusunda şüpheliyim” dedi. Türkiye YPG’nin Cerablus-Azez hattı arasındaki Menbiç’de ilerlemesine karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

‘BULDOZER’ YAKALANDI

IŞİD’in korkunç infazlarında cellatlık yapan ‘Buldozer’ lakaplı terörist Suriye ordusu tarafından yakalandı. Bugüne kadar 80’den fazla kişinin kafasını kesen 127 kiloluk cihatçının bir kamyonun arkasında yarı çıplak götürülürken çekilen görüntüleri YouTube’da yayınlandı. Buldozer, geçen yıl IŞİD’e katılmayı reddeden 14 yaşındaki bir Suriyeli gencin ellerini, ayaklarını kesmişti.

FT: WASHİNGTON-ANKARA İLİŞKİLERİ İÇİN SINAV

İNGİLİZ Financial Times gazetesi ise ABD destekli SDG’nin Menbiç bölgesini ele geçirmek amacıyla başlattığı harekâtın ABD-Ankara ile ilişkileri için bir sınav olacağını yazdı. Haberde “Menbiç’in IŞİD’den temizlenmesi ABD ile Türkiye arasında tartışmalara neden olan bir konu. ABD’li yetkililer, altı aydır SDG’de daha fazla Arap savaşçının olması için çaba harcadıklarını söylüyor. Suriye’nin kuzeyindeki Arap bölgeleri IŞİD’den alındığında, söz konusu alanlarda yine bu savaşçılar kullanılacak. Böylece Türkiye’nin kaygıları giderilecek,  Kürt kontrolünde yaşamak istemeyen Sünni halkın olası tepkileri azaltılmış olacak” denildi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!