"Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır"

Güncelleme Tarihi:

Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2017 09:57

"Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır"

Haberin Devamı

DENİZLİ'de Servergazi Devlet Hastanesi genel cerrahi uzmanı Op.Dr. Ali Kadir Değirmenci, meme kanseri vakalarının yüzde 19'unun 40-49 yaş arası kadınlarda görüldüğünü belirterek, 40 yaşı geçen kadınların yılda bir kez sağlık kuruluşlarında gerekli testleri yaptırmaları gerektiğini söyledi. Değirmenci, kadınlarda görülen dört kanser türünden birinin meme kanseri olduğunu belirtti.

Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ali Kadir Değirmenci, kadınlarda görülen kanser vakalarının dörtte birinin meme kanseri olduğunu, kanserle ilişkili ölümlerinin yüzde 14'ünün meme kanserinden yaşandığını belirterek, kadınlarda en sık görülen meme kanserini önlemek için yılda bir kez taramadan geçilmesi gerektiğini söyledi. Meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığını belirten Değirmenci, "Meme kanserlerinin binde 3'ten daha azı 30 yaş öncesi, yüzde 5'den azı 40 yaşından önce, yüzde 19'u ise 40-49 yaşları arasında görülmektedir. En büyük risk faktörü elbette kadın olmaktır. Sadece kadın olmak meme kanseri için 100 kat daha fazla risktir. Bunun dışında yaş, yakınlarında meme kanseri öyküsü, erken adet görmeye başlama, gebelik sayısının azlığı veya olmaması, emzirme süresinin azlığı veya yokluğu, ilk  canlı doğum yaşı, menopoz yaşı, obezite, hormon tedavilerinin bazılarını kullanmış olma, alkol kullanımı, yağlı diyet, bazı meme hastalıkları, bazı genetik hastalıklar radyasyona maruz kalma gibi birçok neden meme kanseri için risk faktörü olarak gösterilmiştir" dedi. Kadınlarda tarama mamografisi, ultrason desteği ve belli durumlarda MR çekilmesiyle birlikte tarama yapıldığını ve bu taramalar sayesinde meme kanserine bağlı ölümlerin yüzde 30'lara kadar azaldığını vurgulayan Op.Dr. Ali Kadir Değirmenci, "Obezitenin önlenmesinin, alkol tüketiminin azaltılmasının, yemeklerdeki yağ oranının azaltılmasının, sebze ve meyve miktarının arttırılmasının, ergenlikten itibaren düzenli egzersiz yapılmasının koruyucu etkileri olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle kendimizden başlayarak sevdiklerimize, yakınlarımıza bu yönle yaklaşmamız gerekmektedir. 40 yaşın üzerinde olan ve belirtilen risk faktörlerini taşıyan kadınların yılda bir kez sağlık kuruluşlarına giderek gerekli tetkikleri yaptırmaları erken tanı için çok önemlidir" diye konuştu.

Erkeklerde de meme kanseri vakalarının görülebileceğini, ancak bu oranın çok düşük olduğunu belirtin  Değirmenci, "Erkeklerdeki meme kanseri tüm meme kanserlerinin yüzde 1'inden azını oluşturur ve özellikle 65 yaştan sonra sıklığı artar. En sık meme başı altında kitle ile ortaya çıkar. Bazı ilaçların veya bazı hastalıkların veya ergenlik döneminin hormonal mekanizmalarının neden olduğu jinekomasti ile karışabilir. Bazı hormon salgılayan tümörler, prostat ilaçları, ritim bozukluğu ilaçları, siroz gibi hastalıklar bu duruma yol açabilmektedir" dedi.

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!