Meclis'te tartışmalı onay

Güncelleme Tarihi:

Mecliste tartışmalı onay
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 00:00

Alsancak planı onaylandı, iki gökdelenin önü açıldı.

Haberin Devamı

İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin 2012 yılında jeolojik etüt eksikliği başta olmak üzere planlama essalarına uylamayan kararları nedeniyle iptal ettiği Konak 1. Etap Alsancak-Kahramanlar 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı eksikleri tamamlandıktan sonra yeniden yapıldı.

Alsancak Liman’ın giriş kısmından başlayan, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda Ege Denizi ile sınırlanan, güneyde ise Fevzipaşa ve Gazi Caddeleri ile sonlanan alanın 1/5000 ölçekli planda mevcut yapılaşma ve plan kararları büyük oranda korundu.

Ancak, bir plan notunda kamuya yapılacak yüzde 40'lık terklerden sonra, inşaat yapılaşma oranının artmaması koşuluyla minimum 3 bin metrekarelik alanı sağlayacak parsellere serbest yükseklik hakkı tanındı. Böylece, daha önce de mahkemeler tarafından iptal edilen Zorlu Gökdeleni’nin önü açıldı.

Haberin Devamı

Nazım İmar Planı'nda ayrıca İzmir'in kanrgen olan Basmane Çukuru'ndaki kiliti çözen son onaylanan 1/1000 ölçekli imar planına uygun kararlar alındı.

Böylece Nazım İmar Planı ile Basmane çukuruna Dünya Ticaret Merkezi yapımına olanak sağlayan 1/1000 ölçekli plan uyumlu hale getirildi.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde dün İmar Komisyonu'ndan oy çokluğuyla gelen olumlu rapor tartışıldı.

Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, plan notunun plan sınırlarının geneli için değil sadece birkaç yer için avantaj sağladığını belirtti.

Çakar,“ Bu plan notu İzmir'in genelinde getirilmemiştir. Alsancak içinde bile fırsat eşitsizliği yaratır, negatif etki yapar. Bu Meclis kararlarını alırken tapuların kimin olduğuna bakmaz. Ama, kamuoyu böyle algılamayacak. Plan notundan bir kaç kişi yararlanacağı için Meclis töhmet altında kalır”dedi. Ak Partili üye Murat Akdemir, plan notundaki Merkezi İş Alanı olarak belirlenen bu alanlarda otoparkın içinde çözülmesi kararının yanlış olduğunu, Ak Partili Mehmet Emin Aşkın da ciddi bir çalışma yapılmadığını belirterek planın komisyona iade edilmesini talep etti. Ak Parti Grubu, planın eleştirdikleri plan notu çıkarılarak oylanmasını veya Tammuz ayına ertelenmesini istedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılmaması nedeniyle Meclis toplantısını yöneten Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, daha önceki planda mahkemenin iptal gerekçesi olan jeolejik etüt eksikliğinin tamamlandığını söyledi.

Kentin önünü açmak için bazı uygulamların yapılması gerektiğin belirten Aydoğan, “100 yıllık yerleşim olan kent içinde plan yapmak zordur. Ancak herkes bilsin ki biz plan yaparken şahıslara bakmaylız. Keşke 3-5 bina birleşsse ve 5 bin metrake koşulunu bulsa. Çevresi açık, yeşili bol yeni binalarla kent güzelleşse. Bakın kentin simgesi Kordan'daki binaların çoğu 40 yaşında. Biz tüm İzmir için aynı koşulların sağlanmasını düşünüyoruz”dedi. Yapılan oylamada Ak Parti red oyu kullandı. Plan oyçokluğuyla kabul edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!