Meclis'te 'cennet ve ana' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Mecliste cennet ve ana tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2006 00:05

CHP İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları'nın “(Cennet, anaların ayaklarının altındadır) denilerek, kadınlar eve mahkum edilmiştir” sözleri, TBMM Genel Kurulunda tartışmalara yol açtı.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan sözleşmeli kadın subay ve astsubay ile kadın uzman jandarmaların doğum izniyle ilgili tasarının görüşmeleri sırasında, CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, kadının toplumdaki konumuyla ilgili görüşlerini dile getirdi.

Miçooğulları, “Kadın, 'sen sevgilisin, anasın; cennet, anaların ayakları altındadır. Sen, evde otur. Çocuklarını büyüt, anası ol' denilerek, eve mahkum edilmiştir” dedi. Miçooğulları, “cennet, anaların ayaklarının altındadır” diyen zihniyetine karşı, Atatürk'ün kadınları özgürleştiren düzenlemeleri hayata geçirdiğini söyledi.

Bazı belediye başkanlarının yayınladığı broşürlerde, “kadın, erkekle tokalaşamaz”, “kadın, 9 yaşında evlenir” şeklinde kadınlar aleyhine ifadeler bulunduğunu anlatan ve bu belediye başkanlarının hükümete yakışmadığını kaydeden Miçooğulları, AK Parti milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine, bu broşürü yayınlayanın Tuzla Belediye Başkanı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

CHP'li Miçooğulları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da bazı toplantılarda “haremlik-selamlık” oturma düzeniyle ilgili yaptığı açıklamalar dolayısıyla eleştirerek, Başbakan Erdoğan'ın, ”haremlik-selamlık” lafını kullanmaması gerektiğini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde yaşadıklarını ifade etti.

“Ülkemin tüm kadınlarına sesleniyorum” diyen Miçooğulları, şöyle konuştu:

“Yolsuzluklara karşı duralım. Atatürk devrim ve ilkelerine sahip çıkalım. Devrimlerimize dolaylı da olsa dil uzatanlara karşı dimdik duralım. Bilelim ki bizi koruyan en önemli, en güzel ipek örtü laikliktir, onu kimseye tartıştırmayalım. Bu ülkede görevi ne olursa olsun hiç kimsenin, laikliği tartışmaması gerektiğini diliyorum. Bu ülkede kadınların başının açık olmasından hiç kimsenin rahatsız olmamasını diliyorum.”

Türkan Miçooğulları'nın sözlerine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Ak Parti milletvekilleri, Miçooğulları'nın yerine oturmasından sonra da tepkilerini sürdürdü. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan sözleşmeli kadın subay ve astsubay ile kadın uzman jandarmaların doğum izniyle ilgili tasarının kabul edilmesinden sonra birleşime ara verildi.
Ara sırasında Genel Kurul'da, AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Miçooğulları'nın yanına giderek, “Cennet analarının ayaklarının altındadır” sözünün Hz. Muhammed'e ait olduğunu ifade ederek, tepki gösterdi. Miçooğulları, “Ben, peygamber lafını ağzıma almadım. O sözü yanlış anlayanları söyledim” dedi.

Haberin Devamı

AK Parti Çorum Milletvekili Yüksel Kavuştu da AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz'ün yanına gelerek, “Burada dinimize hakaret ediliyor, siz susuyorsunuz” diye konuştu.
Bazı AK Parti milletvekilleri de CHP milletvekillerinin yanına giderek, Miçooğulları'nın sözlerine duydukları tepkiyi dile getirdiler.

GRUP BAŞKANVEKİLLERİNİN KONUŞMASI

Verilen aradan sonra AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, Miçooğulları'nın konuşmasıyla, bilerek veya bilmeyerek kamuoyunu Hz. Muhammed ile Mustafa Kemal Atatürk arasında tercih yapmaya zorladığını iddia etti.
Hz. Muhammed'in bir din büyüğü, Atatürk'ün de devlet büyüğü olduğunu dile getiren Gündüz, hiç kimsenin bu konuda toplumda gerilim yaratmamasını istedi. AK Parti'li Gündüz, Hz.Muhammed'in “Cennet, anaların ayaklarının altındadır” sözüyle İslam dininin kadına verdiği önemi gösterdiğini ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti'nin üzerinde bulunduğu coğrafyanın adının da “Anadolu” olduğunu söyledi. Gündüz, Miçooğulları'nın sözlerine açıklık getirmesini istedi.

“HERKESİN BİR KUTSALI VARDIR, ONA UZANAN ELLER KIRILIR”

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da Meclis çatısı altında farklı görüşlere sahip olunsa bile kardeşlik içinde çalıştıklarını belirterek, “Hz. Muhammed, hepimizin peygamberidir. CHP olarak yarışa kalkmadan, peygamberimiz Hz. Muhammed'i küçük düşürmeye yönelik karikatürler konusunda genel görüşme açılması için önerge verdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Anadol, Hz. Muhammed'e yönelik en ufak bir saldırıya asla izin vermeyeceklerini belirterek, “Herkesin bir kutsalı vardır, ona uzanan eller kırılır” dedi.

Miçooğulları'nın, Hz. Muhammed'e yönelik bir kastı olamayacağını bildiren Anadol, ne Miçooğulları'nın ne de herhangi bir CHP milletvekilinin Hz. Muhammed'e yönelik bir saygısızlığa tepki göstermemesinin düşünülemeyeceğini ifade etti.

CHP'li Anadol'un konuşması AK Parti'li milletvekillerince de alkışlandı.
Genel Kurul'da daha sonra, Merkezi Finans ve İhale Biriminin Kuruluşuna İlişkin Türkiye ile Avrupa Komisyonu Arasındaki Mutabakat Zaptına 1 No'lu Ekin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı görüşülerek, kabul edildi.

Haberin Devamı

Hazine Müsteşarlığı'na idari olarak bağlanması öngörülen Merkezi Finans ve İhale Birimi'nin daha etkin çalışması amaçlanıyor. Ayrıca bu birimde personel istihdam edilmesi olanaklı hale geliyor. Tasarının kabul edilmesinden sonra Başkanvekili Sadık Yakut, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!