GeriSeyahat Maya kültürünün izinde
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Maya kültürünün izinde

Maya kültürünün izinde

Hande Çilek (30) seyahat tutkunu olmasının yanı sıra amatör bir gezi yazarı. Eşiyle birlikte deneyimlerini Gümüş Pusula adlı sitesinde paylaşıyor. 1.5 yaşındaki kızı Ela’yla seyahat etmekten keyif alıyor. 60’a yakın ülkeyi gezdi. Son seyahati Meksika Yucatan’aydı.

Neden Meksika?

Uzak bir ülkeye gitmek istiyordum. Meksika’nın tarihi ve kültürü ilgimi çekiyordu. Maya kültürü, yemyeşil doğası ve harika plajlarıyla Meksika karşı konulmazdı. Ailemle birlikte gideceğim için Türkiye’den direkt uçuş olan bir ülke olması da bu ülkeyi daha cazip kılıyordu. Meksika’nın Yucatan Yarımadası her şeyi bulabileceğiniz çok özel bir yer.

Meksika’da suç oranı yüksek. Tedirgin oldunuz mu?

Evet, biliyordum. Hatta eşim bana Meksika’daki suç oranını konu edinen iki film gösterdi. İlk başlarda 1.5 yaşındaki kızımla gideceğimiz için endişe ettim. Fakat Yucatan ve komşusu Quintana Roo diğer eyaletlere nazaran daha güvenli.

TÜM BEKLENTİLERİ KARŞILAYAN BİR YER

Maya kültürünün izinde

Yucatan nasıl bir bölge?

Yucatan Meksika’nın doğusundaki bir yarımada. En kuzeyinde Yucatan eyaleti var. Meksika’nın daha az şehirleşmiş ve bakir kalmış bir bölgesi. Müthiş plajları, denizi ve doğası var. Egzotik Maya kültürünün her tarafa sindiği eski yerleşim yerleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde. Maya tapınakları en az Mısır’dakiler kadar büyüleyici. Tüm tatil anlayışlarının beklentilerini karşılayabilecek bir yer Yucatan. Doğasının, denizinin tadını çıkarabilir ya da Orta Amerika tarihinin izini sürebilirsiniz.

MAYALILAR İKİNCİ SINIF VATANDAŞ GİBİ

Maya kültürünün izinde

Yucatan’da nereleri gezdiniz?

Mayakoba bölgesinde kaldık. Chichen Itza’ya gittik. Çok büyük bir Maya yerleşimi. En önemli yapısı El Castillo adıyla tanınan Kukulkan piramidi. Dünyanın yeni yedi harikasından biri Kukulkan. İçine girilmesi yasak. Özellikle kurak geçen bir mevsimin ardından Mayalar tapınağın en üstünde yer alan bölümde, tanrılar adına insan kurban ediyorlarmış. Ayrıca bir ara kıyamet senaryosuyla adından çok söz ettiren Maya takviminin hesaplandığı El Caracol rasathanesi de Chichen Itza’da bulunuyor. Bunun dışında din adamları ve krallara ait mezarları da görebiliyorsunuz. Bunların çoğu ne yazık ki restore edilmemiş vaziyette harabe halindeler. Arkeolojik alanları gezdiğinizde genelde bugün varlığını sürdürmeyen toplumlara ait olduğunu görürsünüz. Fakat Mayalar hâlâ Meksika’da hayatlarını sürdürüyorlar. Bu beni çok etkiledi.

Gitmeden önce Maya kültürü hakkında bilgi edindiniz mi?

Çalıştım. Ancak bu yeterli olmuyor. Maya bölgelerini Mayalı rehberle gezdik. O bölgeyi çok iyi biliyor. Maya kültürünü, tarihini bize anlattı. İspanyol işgalcilerin yaptıklarını, ardından nasıl Hıristiyan olduklarını ve şimdilerdeki durumlarını kısaca özetledi. Günümüzde gelenekleriyle, Hıristiyan kültürünü birleştiren yeni bir Maya kültürü çıkmış ortaya. Meksika’da Maya asıllılar genelde otobüs şoförü, otel hizmetçiliği gibi mesleklerde çalışıyor. Anladığım kadarıyla Mayalar Meksika’da ikinci sınıf vatandaş gibi görülüyor.

GÖRDÜĞÜM EN GÜZEL PLAJLARDAN BİRİ

Maya kültürünün izinde

Doğasının da enfes olduğunu söylemiştiniz? Nerelere gittiniz?

Playa del Carmen’e gittik. Gördüğüm en güzel plajlardan biri. Karayip Denizi’nin berrak ve masmavi suları, kilometrelerce uzanan bembeyaz geniş kumsallar... Uzun Maya kentleri gezimizden sonra serinlemik iyi geldi. Her şey çok güzel Yucatan’da. Nem dışında. Su altı nehirlerinin geçtiği mağaraları da ziyaret ettik. Bunlara ‘cenote’ adı veriliyor. En ünlülerinden biri de Ik Kil Arkeolojik Parkı’ndaki cenote. Mağaranın içindeki buz gibi, berrak tatlı su yüzmeye elverişli. Ağaç dallarının arasından süzülen güneş ışınları mağaranın oyuğundan dupduru yeraltı suyuna yansıyor. Tuz oranı çok düşük olduğu için de su üstünde kalmak epey yorucu. Rahatlamak için harika bir yer. Mayaların zaman zaman ritüel yaptığı bu 50 metre derinliğindeki cenote’de dalış yapmak da mümkün.

Siteniz, ‘Gümüş Pusula’ nasıl ortaya çıktı?

Seyahati seviyorum. Eşim de işi nedeniyle her ay birkaç kez yurtdışına çıkıyor. Ben de ona eşlik ediyor, tecrübelerimle ilgili ufak ufak notlar alıyordum. Daha sonra bu birikmiş notları düzenlememiz gerektiğini fark ettik. Epey birikmişti. Ardından Talha’yla birlikte Gümüş Pusula’da bu deneyimlerimizi paylaşmaya başladık. Talha fotoğraf için geziyor. Bu seyahatler esnasında fotoğrafçılığını geliştirdi. Artık çanta dolusu fotoğraf ekipmanıyla çıkıyoruz seyahatlere.

FAVORİLERİ

Maya kültürünün izinde

En sevdiği 5 şehir: Londra, Stockholm, Cancun (Meksika), Miami, Chiang Mai (Tayland)
Seyahatte ne okur: Gezginlerin seyahat yazıları
Seyahatte ne yer ne içer: Yerel lezzetler
Seyahatte nerelerde kalır: Butik oteller
Kiminle seyahat eder: Ailesiyle
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri: Not defteri
Seyahatten ne alır: El yapımı yerel ürünler

False