Mason locasına saldıranların kimliği belirlendi

Güncelleme Tarihi:

Mason locasına saldıranların kimliği belirlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2004 02:41

Mason Locası'nın Yakacık Şubesi'nde eylem düzenleyen teröristlerin kimlikleri, belli oldu. Sanıkların 2000 yılında Çeçen direnişçilere yasa dışı yollardan para topladıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 33 yaşındaki İGDAŞ çalışanı Engin Vural ile 28 yaşındaki mobilya işçisi Nihat Doğruel olduğu anlaşıldı.

HÜR ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği Yakacık Şubesi'ne intihar saldırısında bulunan iki teröristin çevresini ve ilişkilerini inceleyen polis, militanların profilini çıkardı. Buna göre, vücuduna sardığı bombaları patlatarak ölen 28 yaşındaki Nihat Doğruel ile ağır yaralanan arkadaşı 33 yaşındaki Engin Vural, masonluğu Yahudilik ve Siyonizm'in bir uzantısı görüyor. Evli ve iş sahibi olan teröristlerin ikisi de Çeçenistan'a gitmeye çalışmışlar. Daha önce de Afganistan'da bulunmuşlar. Teröristler ayrıca, aynı radikal çevreye dahiller, bilgisayar ve internetle ilgililer ve derneğe yakın oturuyorlar. Polis olası saldırılara karşı emekli polis oğlu olan Engin Vural ve Nihat Doğruel'in ilişkide olduğu kişileri araştırmaya başladı. Polis, şu ana kadar, eylemle bilinen bir örgüt arasında ilişki saptayamazken, militanların, ‘kendi aralarında toplanan küçük bir gruba mensup radikal dinci kişiler’ olduğunu iddia etti.

AİLELERİYLE HELÁLLEŞTİLER

İngiliz Köşkü'ne çok yakın oturan Doğruel ile Pendik'te Hilal Konutları'nda oturan Vural'ın eylemi 10 gün önce planladıkları ve olay günü aileleriyle ‘helálleşerek’ ayrıldıkları belirlendi. Ölen Nihat Doğruel'in eşinin hamile, ağır yaralı Engin Vural'ın ise 3 çocuk babası olduğu açıklandı.

Vali Muammer Güler, ‘‘Soruşturma büyüdü. Büyük hızla çözülüyor. Polisin üzerinde çalıştığı birçok ipucu var’’ dedi. El Kaide bağlantısı için ‘‘Birşey söyleyemem’’ diyen Güler, ‘‘İstanbul için özel güvenlik önlemi var mı?’’ sorusuna da ‘‘Her zaman güvenlik önlemi var zaten’’ yanıtını verdi.

Dernek binası darmadağın

İntihar saldırısı sonrası dernek binası darmadağın oldu. Saldırganların, kapıya en uzak noktada patlattığı bomba giriş katının sağ tarafındaki 3 tane boydan boya camı paramparça etti. Duvarlara ve yerlere şarapnel parçaları saplandı, tavanda bulunan kartonpiyerler çöktü. Duvarlardaki tablo ve Atatürk fotoğraflarının çerçeveleri kırıldı, piyano da hasar gördü. Olay yeri inceleme ekiplerinin numaraladığı delil işaretleri 50'nin üzerinde Kırılan camlar dernek yetkileri tarafından taktırıldı.

Saldırı aydınlıkla karanlığın savaşı

Saldırıda hayatını kaybeden üç çocuk babası garson Hüseyin Kurugöl, mason locası üyelerinin de katıldığı Kartal Kurfalı merkez Camii'ndeki cenaze namazının ardından Yenişehir Mezarlığı'nda toprağa verildi. Kurugöl'ün ağabeyi Bülent Kurugöl, kardeşinin, 15 ve 20 Kasım saldırıları sonrasında derneğin tehdit edildiğini söylediğini belirterek ‘‘Patlamalar sonrası 1.5-2 ay kapıda polis ekibi bekledi. Daha sonra ekip çekildi’’ diye konuştu. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği Yakacık Şube Başkanı Zafer Kural da (yanda) saldırının aydınlıkla karanlığın savaşı olduğunu söyleyerek 'Aydınlık daima kazanır. Aydınlık olduğumuz için saldırıya uğradık' dedi.

Bomba yapmayı internetten öğrendiler

Bomba malzemelerini Karaköy'deki Perşembe Pazarı'ndan aldıkları tespit edilen Teröristler Nihat Doğruel ve Engin Vural’ın evlerindeki bilgisayarları inceleyen polis, bomba yapımıyla ilgili bilgileri İnternet üzerinden öğrendiklerini belirledi. Teröristlerin, 1998 yılında Çeçenistan'a gitmek amacıyla yola çıktıkları, ancak Gürcistan'da şüphe üzerine gözaltında alınıp Türkiye'ye geri gönderildikleri bildirildi.

Bombaları inceleyen uzmanlar, ateşleme sisteminin yanlış kurulduğunu belirledi. Her iki eylemci de, ikişer düzenek olduğu ve saldırı sırasında toplam dört anahtarı aynı anda ateşleyemedikleri için bombaların hepsinin patlamadığı vurgulandı. Ayrıca eyleme benzin bidonları ve silahlarla gelen teröristlerin, bombaları patlatma aşamasında eş zamanlı davranamadıkları ortaya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!