Marmaris'te Akdeniz kabuk böceğiyle mücadele

Güncelleme Tarihi:

Marmariste Akdeniz kabuk böceğiyle mücadele
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2016 13:08

Marmaris'te Akdeniz kabuk böceğiyle mücadele

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, ağaçlarda gözle görülür bir kurumaya neden olan Akdeniz kabuk böceği ile mücadele başlattı.

Marmaris İlçesi Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, 2016 yılını değerlendirmek, 2017 yılında yapılacak faaliyetleri tartışmak için mahalle muhtarları ile biraraya geldi. Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel'in de katıldığı toplantıda konuşan Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, 2016 yılı içerisinde arıcılık faaliyeletlerini iyileştirerek ormanlarda korunaklı ve yangına mahal vermeyecek konaklama sahaları açmak için çalışmaları sürdürdüklerini açıkladı. ‘Akdeniz kabuk böceği' ile mücadeleye başladıklarını söyleyen Zeybek, "2016 yazı çok kurak geçti. Kuraklık ve benzeri nedenlerden dolayı zayıflayan ağaç metabolizması bu böceğe açık hale geldi. Sonuç olarak kabukla gövde arasına yerleşerek ağacın su ve besin maddelerinden yoksun kalmasını sağlayan bu böcek bölgemizde artış gösterdi. Orman işletme müdürlüğü olarak hemen önlem almak adına çalışmalara başladık. Hem ormanlık alana hem de belirli bazı kentsel noktalara feromon tuzakları önümüzdeki günlerde asılmaya başlanacak. Ayrıca bazı ağaçları tuzak ağaç olarak seçip böceğin bu ağaçlarda konumlanmasını sağladıktan sonra imha edeceğiz. Bu çalışmalarımız için tarih vermemiz gerekirse, yılda üç defa yeni jenerasyon üreten bu böcek için şubat ayı yeni bir jenerasyon anlamına geliyor. Biz de Şubat ayından önce bu mücadelemizi tamamlamış olacağız" dedi.

Akdeniz kabuk böceğinin ağaçta gözle görülür bir kuruma yaptığını belirten Zeybek, özellikle arıcılar, orman köylüleri ve sezonuna göre avcıların ormanlık alanda kuruyan bir ağaç gördüklerinde kendileri ile hemen iletişimi geçmesi gerektiğini belirtti. Zeybek, erken müdahalenin böcekle mücadelede önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Geçtiğimiz aylarda İçmeler Mahallesi sahilde bulunan beş yıldızlı bir otelin bahçesindeki ağaçların kuruduğunu gören bazı vatandaşlar bu konuyu sosyal medyada eleştirmişti. Zeybek, yapılan incelemeler sonucunda kuruyan ağaçların Akdeniz kabuk böceğinden zarar gördüğünü tespit ettiklerini belirtti.

Doğuş Esat BERME/MARMARİS (Muğla),(DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!