Mardinli küçük İlyas'ın organları 3 çocuğa hayat verdi

Güncelleme Tarihi:

Mardinli küçük İlyasın organları 3 çocuğa hayat verdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2016 14:38

Mardinli küçük İlyas'ın organları 3 çocuğa hayat verdi

Haberin Devamı

Nezir GÜNEŞ/MARDİN, (DHA)- MARDİN'de beyinde su birikmesi (hidrosefali) hastalığı teşhisiyle 2 gün önce hastaneye kaldırılan 7 yaşındaki İlyas Karakaya'nın beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine ailesinin bağışladığı böbrekleri ve karaciğeri, Malatya'da oturan 3 çocuğa hayat verdi.
Kızıltepe İlçesi'nde oturan Emel ve Muhittin Karakaya'nın hidrosefali hastası oğulları İlyas Karakaya, 2 gün önce fenalık geçirince, Mardin'deki Park Hastanesi'ne kaldırıldı. Bu sabaha karşı beyin ölümü gerçekleşen minik İlyas'ın karaciğeri ve 2 böbreği, ailesinin izniyle 3 çocuğa, yaşam adına yeniden umut verdi. Beyin ölümü gerçekleşen İlyas Karakaya'nın 18 aylık kardeşi Fatih Sultan Mehmet'in de böbrek hastası olduğu ancak, kardeşinin böbreklerinin kendisine uymadığı tespit edilince, anne Emel ve baba Muhittin Karakaya, küçük çocuğun organlarını bağışladı.
Bunun üzerine Kızıltepe'ye gelen Organ Nakli Malatya Bölge ekibi, aldığı böbrekleri ve karaciğeri, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne götürdü. Böbreklerin ve karaciğerin burada yatan hastalara uymadığının belirlenmesi üzerine organlar, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 11, 12 ve 13 yaşlarında adları açıklanmayan 3 çocuğa nakledildi. Kendi çocukları gibi organ nakli bekleyen başka çocukların ölmemesi için organ bağışında bulunduklarını belirten anne Emel ve baba Muhittin Karakaya, organların nakledildiği çocuklara Allah'tan uzun ömür diledi.
Mardin Sağlık İl Müdürü Mehmet Derviş de organ naklinin Mardin'de bir ilk olduğu için çok önemli olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Mardin'de daha önce yaşlı bir hasta organ bağışında bulunmuştu. Ancak, yaşlılıktan dolayı organları hastalara nakledilememişti. İlk defa Mardin'den organ nakli için uygun bağış oluyor. Türkiye'de organ nakli bekleyen yaklaşık 28 bin hasta var ve bağış sayımız çok az. Her yıl organ bağışı bekleyen hasta sayısı artıyor. Ancak, bağış yapanların sayısı artmıyor. Her 10 beyin ölümünden 5 veya 6'sının organlarının bağışlanması gerekiyor. Hala organ bağışı konusunda çekinceler var. Bu çekincelerin ne kadar yersiz olduğunu her yerde hatırlatıyoruz. Bizler 'Canlıyken organlarınızı verin' demiyoruz. 'Öldükten sonra bağışlayın' diyoruz. Organlar alınırken vücut parçalanmıyor. Bunu özellikle söylüyoruz."
Mardin Park Hastanesi Başhekimi Dr. Abdurrahim Bedir, İlyas Karakaya'nın 2 gün önce hastaneye getirildiğini, ameliyattan sonra yoğun bakıma alındığını ifade ederek, "Ailesiyle organ bağışı konusunda konuştuk. Onlar da örnek bir davranışta bulunarak organ bağışında bulunmayı kabul etti. Minik İlyas'tan alınan bir karaciğer ve iki böbrek ile 3 hasta hayata tutunmuş oldu" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!