Mardin, dünyanın 3. SİT kenti olsun

Güncelleme Tarihi:

Mardin, dünyanın 3. SİT kenti olsun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2001 00:00

Haberin Devamı

Mardin'in tarihi yapısıyla, Venedik ve Küdüs'ten sonra dünyadaki ‘‘3. SİT kenti’’ olması amacıyla başlatılan çalışmalar sürüyor. Kültür Bakanlığı'nca kent merkezi SİT alanı olarak ilan edilen Mardin'in UNESCO tarafından da tanınması amacıyla bakanlık ve sivil toplum örgütleri tarafından başlatılan girişimler devam ediyor.

Mardin'in kültürel varlıklarını korumak, turizm cenneti haline getirmek ve dünya tarihindeki yerini almasını sağlamak amacıyla Mardin Valiliği, İstanbul Teknik Üniversitesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından projeler hazırlanıyor. Bu arada çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görevli 27 kişiden oluşan ‘‘Kent Platformu’’ da çalışmalara başladı.

Kent Platformu Sözcüsü ve Mardin Baro Başkanı Cemal Artık, tarihi yapıların restorasyonu, yurtiçi ve yurtdışı fonların aktarılması için ortam sağlamak, kentin kültürel envanterini, turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve çeşitli projeler hazırlamak amacıyla BM'nin girişimleri sonucu, İsviçre Hükümeti'nden sağlanan 350 bin doların yapılacak tüm çalışmaların uygulayıcısı olan İTÜ'nün hesabına aktarıldığını belirtti. Mardin'in tanıtımına yönelik 10 ayrı hedefin belirlendiğini kaydeden Cemal Artık, hedeflerinin tarihi yapısı itibariyle Mardin'in Venedik ve Kudüs'ten sonra dünyada 3. sırada yer almasını sağlamak olduğunu bildirdi:

‘‘Tarih hazinesi konumundaki Mardin'in daha fazla tahrip edilmemesini ve mevcut tarihi yapıların restore edilerek eski hallerine kavuşturulmasını amaçlıyoruz. İnanıyorum ki, bir kaç yıl sonra Mardin bir turizm cenneti haline gelecektir. Her kesimden destek almamız, bize çalışma şevki veriyor. Yenileme projesinin iyi şekilde uygulanabilmesi için çalışmalarımız sürüyor.’’

Bu arada, Kültür Bakanlığı'nca da Mardin'in tanıtılmasına yönelik başlatılan çalışmaların devam ettiğini belirten Cemal Artık, bakanlıkça 3 evin belirlenerek restore edileceğini belirtti. Mardin'in tanıtımına yönelik 2001 yılında çalışmaları yoğunlaştıracaklarını ifade eden Artık, ‘‘Kültür Bakanlığı'nca da ayrı bir fondan sağlanacak kaynakla kent merkezindeki 3 tarihi ev restore edilerek yenilenecek. Restore edilecek 3 evin belirlenmesi çalışmaları devam ediyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!