Manisa'da yılın ahisinden çırak talebi

Güncelleme Tarihi:

Manisada yılın ahisinden çırak talebi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2017 13:55

Manisa'da yılın ahisinden çırak talebi

Haberin Devamı

MANİSA'da Ahilik Haftası çerçevesinde yılın ahisi seçilen marangoz ustası 74 yaşındaki Ahmet Yüksel, törene katılan protokol üyelerine kendilerine çırak yetiştirme konusunda destek vermeleri için çağrıda bulundu.

Manisa'da 18-22 Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen etkinlikler çerçevesinde ilk olarak Şehzadeler İlçesi Cumhuriyet Meydanı Milli Egemenlik Anıtı'nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Protokol üyeleri mehter takımı eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'ndan Mustafa Kemal Paşa Caddesi ve Dr. Sadık Ahmet Caddesi üzerinden kutlama programını düzenleneceği tarihi Yeni Han'a kadar yürüdü. Yeni Han'da düzenlenen törene Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçıkaya, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, esnaf ve öğrenciler katıldı.

ESNAF VE SANATKARA DESTEK İSTEDİ

Esnaf ile sanatkarın geleneklere bağlı kalarak değişmesi gerektiğini anlatan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, "Ahilikte hedef, usta esnaf ve sanatkar yetiştirmek ve böylece, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak sosyal adalet gerçekleştirmektir. Ahilikte bu hedefe, sağlam teşkilatlanma modeli ve köklü bir eğitim sistemi aracılığıyla ulaştı. Bugün bizim de ihtiyaç duyduğumuz bu iki araca ulaşabilmemiz için tüm karar vericilerin bizlerle işbirliği halinde olmaları ve bizlere destek vermeleri gerekiyor. Devletimizin hem ülke genelinde hem de yerelde gösterdiği yapıcı ve olumlu çabanın artarak devam etmesini istiyor ve bekliyoruz" diye konuştu. Törende konuşan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise, ahiliğin kardeşlik, emek, gayret ve ahlak anlamına geldiğini belirterek, gelecek nesillere ahilik kültürünün en iyi şekilde aktarılması ve yaşatılması gerektiğini dile getirdi. Konuşmaların ardından Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri geleneksel şed kuşanma töreni yaptı.

YILIN AHİSİ SEÇİLDİ

Manisa Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarafından yılın ahisine şed kuşanma töreni düzenlendi. Birlik tarafından bu yıl yılın ahisi seçilen Salihli İlçesi'ndeki 41 yıllık marangoz Ahmet Yüksel'e (74) ahilik beratını ve ödülünü Vali Güvençer ile Birlik Başkanı Geriter birlikte verdi. Törende ayrıca Vali Güvençer yılın ahisi Yüksel'e şedin kuşattı. Yılın ahisi seçilen marangoz ustası Ahmet Yüksel, en önemli sıkıntılarını meslekleri geleceğe taşıyacak çırakları yetiştirememek olduğunu belirterek, siyasetçilere küçük yaşlarda çırak yetiştirmeye imkan tanıyacak düzenlemelerin yapılması konusunda çağrıda bulundu. Marangoz ustası Yüksel "Bize çırak lazım. 15 yaşındaki çocuğa ben hiçbir şey öğretemem. 8-10 yaşlarındaki çocuklara bir şeyleri öğretebilirim. Şuanda benim yaptığım işi Manisa'da ve Salihli'de yapacak kişi yok. Ben öğretmekten kaçmıyorum. Yeterki bize bu fırsatı versinler" dedi. Törende daha sonra yılın kadın girişimcisi seçilen butik işletmecisi Mahmure Özerdem'e (60), yılın kalfası seçilen sıhhi tesisatçı Özdemir Aykız'a (34) ve yılın çırağı seçilen taleba-reklam işçisi Mehmet Zengin'e (16) katılan protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

İlker KILIÇASLAN/MANİSA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!