Mamak’tan uzaya yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Mamak’tan uzaya yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2016 16:05

Mamak’taki Ali Kuşçu Uzay Bilimleri Merkezi, uzay meraklılarının yeni adresi olmaya hazırlanıyor. Merkezi, eylül sonunda açmayı hedeflediklerini belirten Başkan Mesut Akgül, “Mamak’tan uzaya yolculuk başlıyor” dedi. Merkez, Amerika’dan gelen heyetten tam not aldı.

Haberin Devamı

Mamak’ın uzaya açılan kapısı olmaya hazırlanan Ali Kuşçu Uzay Bilimleri Merkezi, hizmete girmek için gün sayıyor. Uzaya dair tüm ekipmanlarla hem öğreten hem de eğlendiren bir konsepte sahip olan merkez, Amerika’dan gelen heyetten tam not aldı. Merkezin alanında bir ilk olacağını belirten Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, açılıştan önce Ali Kuşçu Uzay Bilimleri Merkezi’ni ilk Ankara Hürriyet’e gezdirerek merkezi anlattı:

ÇOCUKLARA UZAYI SEVDİRECEK

“Çocuklara uzayı sevdirmek, bilimi sevdirmek konusunda eksiğimiz var. Hem eğitici hem eğlendirici yönü olacak. Kendi medeniyetimizi de ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bizim geçmişimizde de örnekler çok. Büyük âlimlerin hepsi astronomiyle de uğraşmışlar, bunu burada yansıtacağız. Dört farklı alanda kurulu sistemimiz var. Bunlardan ikisi giriş salonundaki Temel Uzay Bilimleri, her yaşa hitap ediyor. Sağ tarafta işin bilimsel yanı astrofizik ile ilgili anlatımlar var. Bir üst katta da yeni bir konsept olan Bilim Teknoloji Mühendislik ve Matematik Eğitim Merkezi’miz (BİLTEM) bulunuyor.

Haberin Devamı

60 METRELİK DEV KULE

Robot laboratuvarımız ve atölyelerimiz bulunuyor, anaokulundan üniversiteye kadar tüm öğrencilere hitap ediyor. 60 metre yüksekliğinde bir kule burası. Daha birçok uzayla ilgili ekipmanlar gelecek. Beyin dalgasıyla hareket ettirilen robotlar olacak. İşin ilginç yönlerini de yansıtacağız. Kule içerisine yerleştirilen yıldız haritaları, ay aracı simülatörü, göktaşları sunumu, lazer tabancalı simülatör oyunları ve daha bir çok olanak ziyaretçilerimizin hizmetinde olacak.

Mamak’tan uzaya yolculuk

NASA’YA CANLI BAĞLANTI

En üst katta planetaryum var. Türkiye’de tek ve ilk olma özelliğine sahip. Normalde planateryumlarda film izlenir ya da serbest uzay gösterileri yapılır. Biz de ise canlı olarak NASA’nın dünyada bağlantı kurabildiği bütün teleskoplarla bağlantı kurarak canlı olarak gözlem yapılabiliyor. Üniversitelerdeki bilimsel çalışmalara da destek verme imkanımız var. Planeteryumlar altlarda olur ama biz gökyüzüne yakın bir şekilde tasarladık. Gösterilecek filmler hep farklı olacak. Ömür boyu bile gelseler her geldiklerinde farklı bir film izleyecekleri zengin bir kütüphanemiz olacak.

Haberin Devamı

AMERİKALILAR’DAN TAM NOT

Uzman astronom desteğiyle faaliyetler yapacağız. Planetaryumumuzda Mamak’ta o esnada gökyüzünde ne görünüyorsa onun uygulamasının yansıtılması olacak. 4 bin yıl önce Mamak’taki gökyüzü hareketlerine kadar gidebileceğiz. Ankara Üniversitesi ile görüştük eğitimlerde de kullanılabilir. Planetaryum kuleye yerleştirilen 6 simülatörden ikisi Orlando’da IAAPA konferansında ödül almış sistemler. Amerikalılar 10 üzerinden 8,5 verdi. 2014 yılında Amerika’ya bir heyet gönderdik orada incelemeler yaptırdık. Açılmadan Mamak dışındaki 23 okul gelmek istediklerini iletti.

UZAYA YOLCULUK BAŞLIYOR

Buraya öğrenci gruplarını da alacağız. Ebeveynleri ile birlikte gelip eğitim de alabilecekler. Mamak’ta yaşayan insanlar hep başka yerlere giderlerdi. Amacımız Ankara dışında yaşayanlar için de Mamak’a gelebilecekleri sebepler ortaya koyabilmekti işte bu da onlardan bir tanesi Tüm Türkiye’ye ve Ankara’ya hitap edecek. Gelen ekiplerin başında uzman rehberlerimiz olacak. Mamak’tan uzaya yolculuk başlıyor diyebiliriz. Planlamamız burayı eylül sonu gibi açmak.

Haberin Devamı

OKULLARDAN ÜCRET ALMAYABİLİRİZ

Toplamda 24 milyon TL’ye mal oldu. Girişte ücret alınacak ama öyle yüksek ücretler değil. Okullardan belki ücret de almayabiliriz. Burayı 3 yılda toparlama imkânımız oldu. Araziden dolayı jeolojik zemin etütleri raporları uzun sürdü. Binanın teknik kısmı da uzun süre aldı. Türkiye’de bu işle ilgili herkesle görüşmek gerekti. İnce eleyip sıkı dokuduk. Dışarıda uzay bisikleti ile astro kaykay olacak. İkisi de merkez kaç kuvvetiyle dönebilen iki oyuncak bütün uzay merkezlerinde yer alıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!