Mamak çöplüğü’nde ilk ürünler toplandı

Güncelleme Tarihi:

Mamak çöplüğü’nde ilk ürünler toplandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2008 00:00

"Sera Projesi" kapsamında Mamak Çöplüğü’ne ekilen 4 bin 300 adet salkım domates fidesi ilk ürününü verdi. Tonlarca hormonsuz salkım domates, Ankaralıların sofralarını süslemek üzere piyasaya sunulacak.

MAMAK Çöplüğü’nde üretilen ilk parti domates toplandı. Eylül ayında Mamak Katı Atık Depolama Alanı’nda azami verimliliğin hedeflendiği "Sera Projesi" kapsamında ekilen 4 bin 300 adet salkım domates fidesi ilk ürününü verdi.

Kış ortasında toplanan tonlarca hormonsuz salkım domates, Ankaralıların sofralarını süslemek üzere piyasaya sunulurken, mevsim sonuna kadar minimum 40 ton domates elde edilmesi bekleniyor.

Kontrollü üretim

Topraksız tarım uygulamasıyla ekilen salkım domates fideleri hormon kullanılmadan, reçeteli ilaçlarla üründe kalıntı kalmayacak biçimde kontrollü olarak yetiştiriliyor.

Proje kapsamında yapımı tamamlanan yeni bir seranın devreye sokulması ile üretimin artırılacağına dikkati çeken yetkililer, zaman içerisinde bölgedeki yeni alanların da benzer şekilde düzenlenerek, üretim sahasının daha da yaygınlaştırılacağını ifade etti.

Perlit kullanıldı

Çöplük alanında 2 bin metrekarelik alanda toprak yerine "perlit" adı verilen malzeme kullanılarak, 4 bin 300 adet salkım domates fidesinin dikilmesi ile başlatılan seracılık faaliyetinin, global ölçekte olumlu çevresel etkileri bulunan benzersiz bir yatırım projesi olduğunu belirten yetkililer, şunları kaydetti:

"70;li yıllarda enerji krizi nedeniyle Avrupa;da yoğun olarak kullanılan topraksız tarım daha sonra dünyada hızla yayılmaya başladı. Topraksız, kültür yoluyla 12 ay üretim yapılabiliyor. Üretim girdi maliyetleri yüzde 30–50 arasında azaldığı gibi özellikle su ve gübrede büyük ölçüde düşüş sağlanıyor. Topraksız tarımın seçilme nedeni, yetiştirilen ürünlerin topraktan kaynaklanan zararlı fiziksel, kimyasal faktörlerden etkilenmemesi ve bunun yanı sıra hastalık ve zararlıları en aza indirgemektir."

Isıtma maliyetleri

Yaygın kışlık sera üretiminde, üretim maliyetinin yüzde 30’unun ısıtmaya ayrıldığını belirten yetkililer, Mamak Katı Atık Alanı;nda yapılan seracılıkta serayı ısıtmak için kullanılan ısının, Mamak Katı Atık Metan Gazı Tesisi;nde metan gazının elektrik enerjisine dönüşümüyle elde edilen alternatif enerjiyle karşılandığını bildirdi.

Üretimde damla sulama sistemi kullanıldığını, sulama ve gübrelemenin otomasyon makinelerine bağlı olarak çalıştığını belirten yetkililer, topraksız tarımda bitkinin, tüm besini dışarıdan verilen minerallerden aldığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!