Malatya'daki darbe girişimi davası duruşmasına devam (2)

Güncelleme Tarihi:

Malatyadaki darbe girişimi davası duruşmasına devam (2)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2017 13:50

Malatya'daki darbe girişimi davası duruşmasına devam (2)

Haberin Devamı

'UÇAĞI VERMEYİNCE BENİ GÖREVDEN ALDIKLARINI SÖYLEDİLER'
Malatya’da terör örgütü FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, 26'sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın 4’üncü duruşması, tanıkların dinlenmesiyle devam ediliyor. Yakınca Spor Salonu'nda oluşturulan Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesi salonunda tanık olarak dinlenen Malatya Kara Havacılık Alay Komutanı Albay Hakan Keleş, odasına çıktığında İnsanlı Keşif Uçağı (İKU) görevlilerinin geldiğini söyledi. Keleş, “İKU ile ilgili talep olduğunu söylediler. Albay Bahadır Erdemli aradı ve İKU hazır etmemizi söyledi. ‘Niye?’ diye sorduğumda, ilk başta cevap vermedi sonra ‘Ankara’ya gidecek’ dedi. ‘Bu saatte olmaz’ dedim ve beklemeye başladık. İkinci defa aradı, uçağı vermeyince, beni görevden aldıklarını söyledi. Ben de yetkisinin olmadığını söyledim. ‘Mustafa Albay (sanık Mustafa Özhan- Malatya Kara Havacılık eski Alay Komutanı) orada mı? Onunla görüşeceğim' dedi. Telefonu verdim. Daha sonra mesaj şeklinde görevden alındığım ve eski alay komutanının görevi devralacağına dair bir mesaj geldi. Biz görevi bırakmadık ve güvenlik tedbirleri aldık. 04.00-05.00 gibi Avni Paşa aradı ‘Erhaç’a uçaklar gelmiş bilgin var mı?’ diye sordu, ‘bilgim yok’ dedim. Sonra baktığımda dışarıda nakliye uçaklarını gördüm, kendisini arayıp, nakliye uçaklarının geldiğini söyledim, ‘Tamam’ dedi. 07.00 gibi Avni Paşa ‘Şemdinli Tekeli’de bir karakolun basıldığını ve İKU’ya ihtiyaç olduğunu’ söyledi. Emniyet tarafından yapılan araştırmada öyle bir saldırı olmadığı belirlendi ve pilotlar içeri alınmadı” dedi.
'DARBE OLDU YÖNETİME EL KOYDUK'
Tanık olarak dinlenen 2’nci Ordu’da görevli Astsubay Ahmet Sevincek ise tutuklu Yüzbaşı Kemal Keskin’in 15 Temmuz’da "Darbe oldu yönetime el koyduk"’ dediğini ifade etti. Sevincek, 15 Temmuz’da nöbetçi astsubay olarak görev yaptığını belirtti. Sevincek, Yüzbaşı Hüseyin Çakıcı’nın kendisini arayarak 1 nolu nizamiyeye gideceklerini söylediğini ve birlikte 1 nolu nizamiyeye geçtiklerini kaydederek, "Bize 'Darbe oldu, yönetime el koyduk' dedi. Şoke olduk. ‘Sakinleşin’ dedi. Ne olduğunu anlayamadık bir nolu nizamiyeye gitmemizi ve içeriye giriş çıkış yapılmamasını söyledi. Zaten gittiğimi nizamiyede sadece ordu komutanı giriş yapıyordu" dedi.
Sevincek, ifadesini şöyle sürdürdü:
"Herhangi bir terslik yoktu. Bize neden böyle söylediğini anlamaya çalıştık. Daha sonra 2 nolu nizamiye bölgesine geçtik. Bir sivil aracın içerisinde oturmuş teçhizatlı askerleri gördüm. Kışla dışına çıkmak üzereydi. Hüseyin Çakıcı’ya aracın nereye gideceğini sordum, bir yere gideceğini söyledi. Kemal Keskin, ‘ordu komutanını geleceğini, karşılamamı’ söyledi. 1 nolu nizamiye bölgesine gittim. 22.00-22.30 civarı olabilir 1 nolu nizamiyeden ordu komutanının aracı giriş yaptı. Nizamiye kapısını açarak içeri girmelerini sağladık. O sırada bir tuğgeneral içeriye hiçbir aracın alınmaması emrini verdi."
'VURUN, ÖLDÜRÜ, ATEŞ EDİN'
Darbe girişimi sırasında Orduevinde Nöbetçi Amir Ayşe Şahin, 00.00 civarında Binbaşı İbrahim Dede’nin, bir astsubay iki erin tam teçhizatlı Orduevi’ne gelerek, kendisiyle görüştüğünü, Binbaşı’nın "Ordu komutanının emrini iletiyorum. Kimse dışarı çıkmayacak" dediğini söyledi. Şahin, 00.00 civarında halkın Orduevi önünde toplandığını ve içeriye çeşitli cisimler attığını kaydederek, ifadelerine şöyle devam etti:
"Bu konuda bilgi vermek üzere nöbetçi amirliğini aradım bilgi verdim. Komutana bilgi vereceklerini söylediler. Daha sonra harekat merkezini aradım. Ben bilgi verdikten sonra Erkan Varol telefon alarak 'Vurun, öldürün, ateş edin' dedi. Ben de telefonu kapattım. Nöbet yerlerini dolaştım askerlere, ‘ateş açmayın, panik yapmayın, dikkatli olun, kendinizi emniyete alın’ dedim. Askerlerin emniyet almasını sağladım daha sonra 155 Polis İmdat Hattı'nı aradım. Polisler güvenliği aldıktan sonra halk da normale döndü ve bir sorun kalmadı."
Mahkeme başkanı Vedat Koç, duruşmanın 13.30’da ara verdiğini ve 14.30’da devam edeceğini söyledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!