GeriEvcil Hayvanlar Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber

"Japon balıkları pek çoğumuz tarafından merak edilen balık türlerinden birisidir. Dünyada pek çok türü bulunan bu balıklardan birisi de yelpaze kuyruklu Japon balığıdır. Peki yelpaze kuyruklu Japon balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Bakımı, yemi ve üremesi hakkında merak edilenleri sizlere detaylıca derledik."

Japon balıkları karmaşık yapıya sahip canlılardır. Dünyada 125'ten fazla türe sahip olan Japon balıklarından birisi de yelpaze kuyruklu Japon balığıdır.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Nedir?

Yelpaze kuyruklu Japon balığı sazanlar ile akraba olan bir tür balık çeşididir. Geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Bu balıklar ilk defa Çin'de yetiştirilmiştir. Japonlar dereler veya göllerden sazanları yakalayarak havuzlarda üretmiş ve bazı balıkların gümüş renginde değil sarı ya da kavuniçi renginde olduğunu fark etmişlerdir. Farklı renkte olan balıklar da diğerlerinden ayrılarak çiftleştirilmiş ve Japon balıkları ortaya çıkmıştır.

Yelpaze kuyruklu Japon balıkları sazanlar ile akrabadır. Fakat bazı türleri zaman içerisinde sazan balıklarından farklılaşmıştır. İlk yelpaze kuyruklu Japon balığı ise 1400 yıllarında Çin ülkesinin Ming Hanedarlığı zamanında üretilmiştir.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Özellikleri Nelerdir?

Yelpaze kuyruklu Japon balıklarının yarışmalara katılabilmesi için bazı standartları taşıması gerekir. Bu balıklarda standartlar vücut şekli, pulları, kuyruk yüzgeci ve büyüklüğü ile alakalıdır. Oval ve tıknaz bir vücuda sahip olmaları gerekir. Vücudu ne kadar basık ise o kadar olumlu puan alır.

Bu balıklar çok farklı renk ve desenlerde olabilir. Bazı türleri kırmızı, sarı ve kavuniçi rengindedir. Bazıları ise farklı ve çok desenlidir.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Bakımı ve Beslenmesi

Yelpaze kuyruklu Japon balıklarının bakımı oldukça kolaydır. Özellikle ilk kez balık bakacak kişiler için ideal bir balık çeşididir. Çok hassas bir tür olan bu balıklar hızlı veya çok yavaş yüzmezler. Fakat süs havuzunda bakılacak ise bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özelikle havuzunda filtre bulundurulması çok önemlidir.

Beslenmesinde ise dikkat edilmesi gereken nokta besin çeşitliliğidir. Hayvansal gıdalarda aşırılığa kaçmamak gerekir. Bunun sebebi bu balıkların otçul besinler ile ağırlıklı olarak beslenmesidir.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir?

Yelpaze kuyruklu Japon balıkları hem etçil hem de otçul canlılardır. Bu nedenle hem bitkisel hem de hayvansal gıdalar ile beslenmesi gerekir. Bu balıklara haftada birkaç kez hayvansal besinler verilmesi yeterli olur. Bunun dışında bitkisel besinlerden ise ezilmiş bezelye, brokoli, marul ve çilek verilebilir.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Nasıl Ürer ve Üremesi Nasıldır?

Yelpaze kuyruklu Japon balıkları birkaç farklı şekilde çiftleşir. Japon balıkları dişi Japon balıklarını yumurtasını bırakarak kovalar. Erkek Japon balığı da daha sonra yumurtaları dölleyen balık spermini serbest bırakır.

Yelpaze kuyruklu Japon balıklarının üremesi için gerekli ortamın da hazırlanması gerekir. Özellikle burada sağlam ve uygun şekilde çevrilmiş akvaryuma ihtiyaç duyulur. Bu akvaryum iki yetişkin balığın sığabileceği büyüklükte olması gerekir.

Doğum Belirtileri Nelerdir?

Japon balıklarında çiftleşme davranışları belirgindir. Erkek balık solungaçları boyunca küçük beyaz lekeler geliştirir. Bunun dışında dişi balık daha şişman ve daha yuvarlak hale gelmektedir. Erkek Japon balığı daha sonra dişli balığı akvaryum etrafında kovalayacaktır. Bunun sebebi dişiyi yumurtalarını bırakmaya teşvik etmektir. Erkek Japon balığı yumurtaları dölleyen balık spermini serbest bırakmasından yaklaşık bir hafta sonra da Japon balığı yumurtadan çıkar.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Yelpaze kuyruklu Japon balıkları ister havuzda isterse akvaryumda beslensin mutlaka filtre bulundurulması gerekir. Filtre suyun temiz kalmasını sağlayacaktır. Eğer akvaryumda musluk suyu kullanılacak ise su birkaç gün dinlendirilmeli ve klordan arındırılmalıdır. Ayrıca her yetişkin Japon balığı için 80 litre su bulundurulması gerekir.

Hangi Balıklar İle Birlikte Yaşayabilir?

Yelpaze kuyruklu Japon balıkların çok kendi türleri ile anlaşabilirler. Ayrıca kendinden büyük ve kendinde küçük türlerle aynı akvaryumda bakılması tavsiye edilmemektedir.

Ne Kadar Süre Yaşar ve Büyür?

Balıkların ömrü birazda çevre şartları ile ilgilidir. Fakat genel olarak bakıldığında yelpaze kuyruklu Japon balıkları n ortalama 5 ile 7 yıl kadar yaşamaktadır.

False