Kadınlar ve cinsellik

Uzmanımız Kağan Kocateğe ile sorularınız cevapsız kalmıyor.

Haberin Devamı

Merhaba; konu ile ilgili başka bir yazınız var ama daha detaylı bilgi almak istiyorum. 3,5 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Sebep ise başta fazlaca adet kanaması, ağrı ve korunma. Bu süre zarfında sadece 1 kez ara verdim ve 1 ay dayanabildim. Soracağım soru şu; bu kadar uzun kullanımların bünyeye zararı ve kısırlığa yol açabilme ihtimalinin olup olmadığı. Teşekkür ederim...

Doğum kontrol hapları ne kadar uzun süre kullanılırsa kullanılsın kural olarak kendi başlarına doğurganlığı etkilemezler, böyle bir özellikleri yoktur ancak yine de vurgulamakta fayda var ki kullanım süresi içerisinde geçen süreye bağlı olarak kadının gebe kalabilirliği doğal olarak azalır.

Merhabalar ben ekim ayında evleneceğim bununla ilgili olarak korunmaya başlamak için ne kadar önce bir jinekologa başvurmalıyım ayrıca korunma yöntemi olarak ne önerirsiniz? Teşekkürler.

Genç bir kadın için en iyi korunma yöntemi gerekli değerlendirmeler sonrasında verilen doğum kontrol hapıdır. Hapınıza evlenmeden bir önceki adet döngünüzde başlamanız en mantıklısıdır.

Merhaba dış dudakların olduğu bölgeye boşalmayla hamile kalınması mümkün mü? Acil yanıtlarsanız sevinirim. Teşekkür ederim.

Dış genital bölgeye olan boşalmalarda, spermler hareketli hücreler olduklarından gebe kalabilmek mümkündür, ancak bu çok düşük bir olasılıktır.

Merhaba ben 24 yaşındayım 4 yıllık birlikteliğim sonucunda henüz cinsel ilişkiye girmedim fakat nişanlım bana her dokunduğunda çok fazla ıslanıyorum ve bu beni rahatsız ediyor bunun için ne önerebilirsiniz bunun daha az yada gecikmeli olması mümkün mü?

Bahsettiniz olay tümüyle uyarılmayla ilgili ve ileride ilişkiniz olduğunda önsevişme adı verilen dönemi gereğinden uzun tutmazsanız böyle bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Ben 4 ay önce sezeryanla doğum yaptım. Bebeğimi emziriyorum. Hala regl olmadım. Bu normal mi? Ne zamana kadar olmayabilir?

Emziren kadınlarda ilk kanama 8. ve hatta 10. aya kadar gecikebilir ancak 4. aydan sonra mutlaka hassas bir gebelik testiyle veya ideali doktora başvurarak durum değerlendirmesi yapılmalıdır.

6 haftalık hamileydim ve bebeğimi aldırdım. İlk çocuğu aldırmanın sakıncası nedir?Bundan sonra çocuk yapmak istesem kürtajın etkisi olur mu? Yani çocuğumun olmama riski var mı?

İlk kürtajdan sonra çocuk olmaz olayı tümüyle bir hurafeden ibaretttir. Günümüzde plastik aletlerle uygulanan vakum tekniğiyle ilerideki gebe kalabilirliğin olumsuz etkilenmesi son derece enderdir.

23 yaşındayım. Birşeyi merak ediyorum kızlık zarı mastürbasyon ile bozulur mu?

Evet sert hareketlerde bulunulursa bozulabilir.

25 yaşındayım.1 yıla yakın myrolon kullandım fakat 1 aydır kullanmıyorum ve adet günüm de geçti. Bunun yanında korunuyoruz (dışa boşalma) acaba hamile kalma riskim var mı? İlaç kullanımını geçici süre için bırakanlar bir dönem ilacın etkisiyle hamile kalmazmış bu doğru mu?

Doğurganlık hapları bıraktıktan sonra kısa zamanda geri döner ancak bazı kadınlarda uzun kullanımlardan sonra ilk adet gecikebilir. Kural olarak doğurganlık yaşında olan her kadın adet gecikmesi durumunda olasılık ne kadar uzak gözükürse gözüksün gebelik testi yapmalıdır.

Merhaba ben, 33 yaşında evli bir bayanım.5 yıl önce (2000) kızımın doğumundan sonra spiral taktırdım. Bu arada hiç muayene olmadım. Herhangi bir şikayetim de yok. Spirali çıkarttırdıktan sonra neler yapabilirim? Çıkarttırmam şart mı? Teşekkür ederim

Spiralin içindeki bakır maddesi 5. yıl sonlarına doğru biter ve bu da koruyuculuğun azalmasına neden olur. İlk adet kanamanızda aynı seansta eskiyi çıkarttırıp yeni bir spiral taktırmanız en doğru davranıştır.

Hamileliğimin 28. haftasındayım. Bebeğimin daha sağlıklı büyümesi, beyin gelişimi ve zeka gelişimi için ne yapabilirim? Hangi besinleri almalıyım? İsimlerini yazar mısınız?
Hamileliğimin 28.haftasındayım. Bebeğimin beyin gelişimi artık bitmiş midir? Yoksa hala devam ediyor mu? Benim bu gelişime katkıda bulunmam mümkün mü?


Gebeliğin son aylarında haftada iki kez taze balık yemenin omega 3 maddesi içermesi nedeniyle bebeğin zeka gelişimine önemli katkılarda bulunduğu diyetisyenler tarafından belirtilmekte. Bebeğin beyin gelişimi 8. gebelik haftasından ergenlik çağına kadar devam eder. Bunun dışında sağlıklı beslenme düzeninizi koruyun ve gereksiz kalorilerden kaçının, bol bol sıvı alın.

Merhaba 9 aylık evliyim. Çocuk istemiyoruz. Evlenmeden 1.5 ay önce tavsiye üzerine myralon adlı doğum kontrol hapı kullandım. 4 ay kullandıktan sonra bıraktım.1 ay önce tekrar kullanmaya başladım. Kullanmaya başladığım günden korumaya başlar mı yoksa 1 ay kullandıktan sonra mı korumaya başlar? Hap kullanmadan evde test yapmıştım. Hamile değildim ama adet günümdü. Adet olmam test sonucunu etkiler mi? Bir de adetlerim düzensiz. Zamanında oluyorum fakat miktarı çok az. Hamile olabilir miyim acaba? Acele cevabınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Haplar o ay düzenli kullanılacağı varsayılırsa ilk haftadan itibaren korumaya başlar. Adet kanaması gebelik testinin sonucunu etkilemez. Adet miktarının az olması genelde bir soruna bağlı olmamakla beraber bir doktor muayenesinden geçmelisiniz, hap kullanımıyla kanamalarınız daha da azalacaktır.

25 yaşındayım ve 1 senelik evliyim hiç bir sağlık problemim yok yanlız eşim kronik böbrek yetmezliği hastası yanlız nakil oldu ve durumu gayet iyi bebek düşünüyoruz ve bu genetik bir rahatsızlık olabileceğinden bebeğimizde de bu rahatsızlık görülür mü endişesindeyiz.

Eşinizin hastalığı genetik kaynaklı bir böbrek bozukluğuysa (İnfantil veya erişkin tipi polikistik böbrek gibi) bu tür rahatsızlıkların önemli bir kısmı siz hamileyken yapılan ultrasonografiyle konulabilir.

Merhaba siteyi hazırlayan herkese teşekkürler. Benim sorum aylık doğum kontrol iğnesi kullanıyorum. Normal adet günüm gecikti fakat ara kanamalar oluyor. Hamilelik testi yaptırdım. Sonuç negatif ma hala adet görmedim. Acaba bu iğnenin yan etkileri olabilir mi?

Aylık iğneler bazı kadınlarda bu tür düzensizliklere neden olabiliyor, testiniz de negatif çıktığına göre bu durum muhtemelen iğneden kaynaklanıyor (doktorunuza mutlaka danışın).

Yaklaşık 8 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Fakat bu ay 7 günlük arayı vermeden almayı sürdürmeyi düşünüyorum. Bir sonraki ay adet dönemimde problem olur mu ve sağlığım açısından sakıncası var mı?

Hayır, hap kullanan kadınlar senede bir veya iki kez kendi başlarına adet ertelemek için bu uygulamayı yapabilirler.

37 yaşında 2 çocuk annesiyim. Adet döneminin başladığı ve bittiği dönemde tansiyonum normal olmasına rağmen nabzım çok yüksek oluyor. Dolayısıyla çarpıntı beni çok rahatsız ediyor. Hormon testlerim normal çıktı. Sebebi ne olabilir?

Sizin durumunuz adet öncesi gerginlik sendromu (premenstruel sendrom) gibi duruyor. Bunun için doktora başvurmalı ve tedavi seçenekleri konusunda bilgilendirilmelisiniz.

Merhaba benim çok fazla önemsemediğim bir durumum söz konusu.Yaklaşık 2 yıldır anüsümün ağız kısmında bir et parçası var.1 cm boyunda. Bu bana herhangi bir ağrı vermiyor. Yalnızca kabız olduğum durumlarda geriliyo ve çatlayıp kanama oluşuyor. Acaba doktora görünmem gerekir mi? İlerde doğum sırasında sorun yaratır mı? Şimdiden teşekkürler.

Bahsettiğiniz durum hemoroid (basur). Kanama şikayeti yaptığı için mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurmalısınız.

Bartholin kistinin mahiyeti nedir nasıl oluşur?

Bartholin kisti ilişki esnasında oluşan salgılamadan sorumlu olan ve vajinanın sağlı sollu girişinde iki adet bulunan Bartholin bezinin enfeksiyon sonucu kanalının tıkanmasından ibaret bir durumdur. Eğer abseleşirse ciddi bir ağrı nedeni olabilir. Tedavisi kistin boşaltılması şeklindedir.

Merhaba; 24 yaşındayım 1 yıllık evliyim ve 7 yıldır ülseratif kolit tedavisi görüyorum. Salofalk tablet kullanıyorum düzenli kullanmak zorundayım. Doktorum hamilelik döneminde olumsuz bir durum yaratmaz diyor. Hamile kalmaya karar verdiğimde ne kadar süre ilaç kullanmamalıyım? Bu tür ilaçların bebeğe zararı nedir? Ve ne kadar süre önce ilacı bırakmalıyım? Cevabınız için teşekkür ederim..

Gebe kalmaya karar verdiğinizde doktorunuza danışarak organ gelişiminin olduğu ilk 2.5 aylık dönemde ilacı bırakmanız ideal olanı, ancak hastalığı ağır seyredenlere gebeliğin her döneminde bu ilacı kullandırdığımız oluyor. Bu tür durumlarda bebek mutlaka detaylı ultrasonografiye tabi tutulmalı.

23 yaşındayım 6 aylık hamileyim 17.haftada yapılan üçlü testim risk grubununda altında çıktı fakat 18.haftada yapılan ayrıntılı usgde bebegimde ekojenik foküs tespit edildi bunun anomalılı açısından bir riski var mı simdiden teşekkür ederim.

Kalp içinde ekojen fokus 20 gebelikten yaklaşık birinde görülen bir durum ve artık günümüzde başka bir sorun yoksa bu markeri bir amniyosentez yapılma nedeni olarak görmüyoruz.

Sayın Hocam, ben 32 yaşında 2,5 aylık evli bir bayanım. Bundan bir ay önce Histeroskopi yoluyla benden Polip alındı. Acaba bu geçirdiğim operasyon çocuk sahibi olmamı engeller mi? Bir de yaşımdan dolayı çocuğumun olmamasından çok korkuyorum. Ve psikolojik olarak kendimi olmayacakmış gibi hissediyorum ve kendi kendimi ve eşimi bu yüzden çok üzüyorum. Bana kısada olsa bilgi verirseniz gerçekten çok sevineceğim. Saygılarımla

Histeroskopi yöntemiyle polip alınmış olması gebe kalabilirliğinizi azaltmaz, aksine polip nedeniyle gebelikte yaşayacağınız sorunları bertaraf etmiş olur.

Op.Dr. Kağan Kocatepe

Op.Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın...

Yazarın Tüm Yazıları