Algoloji Nedir?

Prof. Dr. Emine Nur Tozan açıklıyor; Algoloji nedir?

Haberin Devamı

Algo latince "ağrı" loji ise "bilim" demektir. Algoloji, 3 ay ya da daha uzun süren ağrıların tanı, tedavi ve takibinin yapıldığı tıp alanıdır.

Ağrı: bir kişinin vücudunda yara olsun ya da olmasın kişinin geçmişteki deneyimlerini de içine alan hoş olmayan emosyenel subjektif bir duyudur. Yani hoş olmayan, dışarıdan görülemeyen ve kişinin ifadesine itibar edilmesi gereken bir durumdur.
Ağrı; kişinin "yaşam kalitesini" bozmaya başladığı andan itibaren hemen tedavi edilmelidir. Çünkü takiben depresyon bu klinik tabloya eklenir. Ağrı ve depresyon kronikleştikçe bir kısır döngüye girilir ve içinden çıkılamaz bir tablo gelişir.
Ağrı; süresine göre, mekanizmasına göre, kaynaklandığı bölgeye göre sınıflandırılır.

Algoloji Nedir

Algoloji biliminin ilgilendiği ağrılar:

* Kronik ağrılar
* Başağrıları
* Boyun, omuz, kol ağrıları
* Sırt ağrıları
* Bel ağrıları
* Bel fıtığı ameliyat sonrası yaşanan öncesinden farklı olan ağrılar
* Kalça eklem ve bacak ağrıları
* Siyatalji
* El bileği ağrıları (karpal tünel sendromu)
* Diyabetik nöropati (şeker hastalrında görülen ellerde ayaklarda yanma, batma, eşektrik çarpması)
* Kanser ağrısı
* Fibromyalji
* Romatizmal hastalıklar
* Zona ağrısı
* Teigeminal nevralji
* Travma sonrası oluşan kırık ya da yaralanmalardan sonra devam eden ağrılar
* Psikosomatik ağrılar
* Herhangi bir ameliyat sonrası geçmeyen kronikleşen ameliyat sonrasınortaya çıkan ağrılar

Haberin Devamı

Algoloji Nedir

Ağrılı hastada esas olan "hastanın ağrısını ayrıntısı ile ifade etmesi" dir. Bu bağlamda ağrının süresi, bölgesi, arttıran azaltan nedenler, şiddeti, şekli (yanma, acıma, bıçak saplanması, kesilme, oyulma, elektrik çapması, iğne batması, sızlama gibi) gibi çok özellikli sorular ve cevapları ile ağrı sınıflandırılmaya çalışılır.

Ağrı nın mekanizmasını belirlemek tedavideki başarı yüzdesini arttırır.
Ağrının kaynaklandığı bölgeye göre istenen görüntüleme yöntemlerine laboratuvar tetkikleri ilave edilmektedir.
Algoloji de tedavi yönteminin esasını "medikal tedavi" oluşturmaktadır. İlaç kutularının üzerinde "ağrı kesici" ibaresi bulunamayabilir. Hatta antiepileptikler, antidepresanlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Amaç hastalarım %70 inin fayda görmesidir. Fayda göremeyenlerde " girişimsel ağrı tedavileri" cerrahi girişimlerin uygulandığı özel ameliyathanelerde yapılır. Genel anestezi gerektirmeyen bu işlemlerde; bilinçli sedasyon uygulanır (hasta işlem anını hatırlamaz ama doktoru ile iletişim içerisindedir). Bu işlemler için görüntüleme cihazı, steril ameliyathane ortamı ve mutlak acil durumlar için gerekli tıbbi donanım gerekmektedir.

Yapılan her tedavi sonrası hastalar sık ararlıklarla kontrole çağırılır. Durumlarına göre ilaç dozları ya da ilaçlar değiştirilir ya da ilave tedaviler yapılır. Algoloji Bilimi "multidisipliner tedavi" gerektiren bir alandır. Yani hastalarımızın takip sürecinde iki bazen dört farklı branşdan doktorun ayni anda hastayı değerlendirip tedavi etmesi gerekebilir.
Amaç hastalarımızın kaybettikleri kaliteli yaşantılarını geri kazandırmaktır.

Yazarın Tüm Yazıları