GeriBitki Bakımı Maydanoz Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Maydanoz Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Maydanoz Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Maydanoz Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Maydanoz Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Maydanoz Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Maydanoz, salataların, sandviçlerin vazgeçilmez çeşnisi olarak hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Birçok yemeğin yanına yakışmasıyla birlikte sağlık açısından da çok önemlidir. İçerdiği A,C, K vitaminleriyle sağlımız için yararlıdır. Maydanoz tohumu alarak bahçenizde, saksınızda yetiştirebilirsiniz. Maydanoz tohumu hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik. "

Maydanoz, maydanozgiller (Petroselinum sativum) familyasından bir bitkidir. Yeşil yapraklı, otsu bir sebzedir. Çiçeklerinde oluşan tohumlarla çoğaltılması yapılır. 

Maydanoz Tohumu Nedir? 

Maydanoz, yeşil yapraklı bir sebzedir. Toprakta bırakılan maydanoz bir süre sonra sararmaya, çiçekler arasında gövde oluşur. Oluşan bu gövdede tohumlar gelişir. Oluşan bu tohumlar, yeniden maydanoz üretilmesi için kullanılan maydanoz tohumlarıdır. 

Maydanoz Tohumu Nasıl Olur? 

Maydanozlar, yetiştirildikleri ilk yıl çiçek açıp, tohum oluşturmazlar. Tohumluk olarak bırakılan maydanozlar ikinci yıl Mart ayında çiçek sapı oluştururlar. Mayıs ayında çiçeklenirler. Önce yeşilimsi bir çiçeklenme oluşur. Zamanla sarımtırak bir renge döner. 

 Temmuz ayı gibi tohumlar yeşil renkten, kahverengi renge dönerler. Tohumlar küçük, oval şekilli, üzerleri çizgilidir. 

 Maydanoz Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Maydanoz tohumu; zirai tohum satan işletmelerden, aktarlardan, yerli üreticilerden, internet sitelerinden, köylü pazarlarından satın alabilirsiniz. 

 Maydanoz tohumunu kendiniz de elde edebilirsiniz. Saksıda veya bahçenizde ektiğiniz maydanozlardan bir kısmını tohumluk olarak ayırın. İkinci yıl, bu maydanozlarınız yeniden sap oluşturup, çiçekleneceklerdir. Maydanozlar çiçeklenip, rengi sararıp, koyulaştığında, Temmuz ayı gibi tohumlarını toplayabilirsiniz. Çiçekler açılıp, tohumlar toprağa dökülmeden önce düzenli olarak takibini yapmayı unutmayın.

Maydanoz Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Maydanoz tohumunu, bahçede, tarlada, saksınızda yetiştirebilirsiniz. Bahçede, tarlada yetiştirecekseniz tohumların ekim derinliği 0,5 -1, sıralar üzeri mesafe sıra üzeri 2-3, sıralar arası 20-25 cm arasında olmalıdır. Maydanoz tohumlarının hızlı ve yüksek yüzdeyle çimlenmesini istiyorsanız bir gün suda veya nemli bir bezin içinde bekletebilirsiniz. 

 Maydanoz tohumlarını açtığınız yuvalara yerleştirin. Üzerlerini, ince elenmiş toprakla 1 cm yükseklikle kapatın. Sprey yardımıyla toprağı nemlendirin. Üzerlerini şeffaf bir naylonla kapatın. 

 Saksıda maydanoz yetiştirecekseniz, ince elenmiş toprak, torf, doğal gübre karışımı toprak kullanın. Toprağı spreyle nemlendirin. Tohumları yerleştirin. Üzerlerini 1 cm örtecek şekilde ince elenmiş toprak ekleyin. Tekrar toprağı nemlendirin. Bol ışık gören bir yere yerleştirin. 

 Maydanoz Tohumu Ne zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor. Seracılık yapanlar Ekim ayında da maydanoz tohumu ekimi yapıyorlar. 

 Maydanozu fide olarak ekecekseniz Mayıs ayından Temmuz ayına kadar ekimini yapabilirsiniz. 

 Maydanoz Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Maydanoz tohumları, çeşitli şartlara bağlı olarak 3-4 hafta içinde çimleniyor. Bunda tohumun kalitesi, toprağın özelliği, sulama şekli, hava şartları etkendir. 

 Çimlenmenin daha hızlı ve yüksek oranda olmasını istiyorsanız güvenilir yerden maydanoz tohumu almalısınız. Tohumları ekmeden önce bir gün suda veya nemli bir bez içinde bekletebilirsiniz. 

 Maydanoz Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Maydanoz tohumu fazla suyu sevmez. Daha ziyade nemli ortamı sever. Sürekli olarak topraktan nemi eksik etmemelisiniz. Fazla su verdiğinizde yapraklar sararır. Sularken aşırıya kaçmadan, toprağın nemini gözeterek sulayabilirsiniz. 

 Toprakta kuruluk, yapraklarda küçülme, sararma gördüğünüzde sulamayı eksik yapıyorsunuz demektir. Haftada 2-3 defa sulayarak, tekrar verimli hale gelmesini sağlayabilirsiniz. 

 Maydanoz Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Elinizdeki fazla maydanoz tohumlarını, ürettiğiniz maydanozlardan elde ettiğiniz tohumları bir sonraki ekim dönemine kadar saklayabilirsiniz. Tohumları vakumlayıp, derin dondurucuda saklayabilirsiniz. 

 Tohumlarınızı tahta kutu, bir kese içinde de saklayabilirsiniz. Kutu veya kese içinde saklayacaksanız içine bir miktar meşe odunu külü ekleyebilirsiniz. Böylece nem oluşmasını önlemiş olursunuz. Kutuyu ışık almayan, kuru, serin bir ortamda saklayabilirsiniz.

False