GeriBitki Bakımı Kaktüs Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Kaktüs Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kaktüs Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Kaktüs Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Kaktüs Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Kaktüs Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"Kaktüsler son zamanlarda ev ve ofis ortamında çok sık dekorasyon amaçlı kullanılmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden biri kaktüslerin radyasyonu emdiği düşüncesinin olmasıdır. Bunun yanında bakımı da oldukça kolaydır. Kaktüs tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Kaktüs tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar."

Kaktüsler evde tohumdan yetiştirilebileceği gibi hazır olarak da alınabilmektedir. Pek çok kaktüs çeşidi bulunmaktadır. Çok fazla su gerektirmediği için de bakımı oldukça kolaydır. Bu sebeple evlerde bitki yetiştiriciliğinde son zamanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. 

Kaktüs Tohumu Nedir? 

Aslında tohumdan kaktüs yetiştirmek oldukça zor bir işlemdir. Fakat biraz sabırlıysanız sonuç muhteşem olacaktır. Ancak tohumdan kaktüs yetiştirmede bazen çeşitlilik açısından ilginç sonuçlar almak da mümkündür. Tohumdan kaktüs yetiştirmeyi düşünüyorsanız bunları da göz önüne almanız oldukça önemlidir. 

Kaktüs Tohumu Nasıl Olur? 

Kaktüs tohumları çeşitlerine göre farklı olabilmektedir. Ancak hangi kaktüsü yetiştireceğinize karar veremiyorsanız o zaman karışım şeklinde tohum alabilirsiniz. Bunun yanında en çok tercih edilen kaktüs tohumları mammillaria, rebution, ekinokakt olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer ilk defa tohumdan kaktüs yetiştireceksiniz o zaman kaktusovodov almanız daha iyi olacaktır. 

 Kaktüs Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Kaktüs tohumlarını çiçekçilerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Bunun yanında internet üzerinden de almanız mümkündür. Ancak kaktüs tohumlarını internetten alacaksanız bu durumda güvenilir siteler tercih etmeniz oldukça önemlidir. 

 Kaktüs Tohumu Nasıl Ekilir? 

l Kaktüs tohumlarının ekimi yapılmadan önce yaklaşık 2 saat ile 24 saat arasında suda kalması gerekmektedir.

l Kaktüs tohumlarının ıslatılma işlemi için düşük etkili bir potasyum permanganat kullanılabilir.

l Tohumlar oldukça küçük olmaları sebebi ile kaybolmaması açısından açık renkli bir örtü üzerinde işlemleri yapmak daha iyi olacaktır.

l Islatma işlemi yalnızca tohumların ıslatılması amacı ile gerçekleştirilmemektedir. Bunun yanında tohumların çeşitli tortulardan arındırılması için de yapılmaktadır.

l Bu işlem kaktüslerin tohumlarında dikimden sonra küf oluşumu engelleyecek ve tohumların sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.

l Kaktüs tohumlarının çimlenmesi için gün içerisinde yaklaşık 25 ile 30 derece arasında sıcaklığa maruz kalması gerekmektedir.

l Akşam saatlerinde ise bu sıcaklığın yaklaşık 10 dereceye kadar düşmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur.

l Havanın nemli olması da kaktüs çimlenmesi açısından oldukça önemlidir. Yalnız toprağın çok ıslak olması istenmez. Orta derece nemli olması yeterli olacaktır.

l Kaktüsler sıcaklığı seven bitkiler olması sebebi ile gerekirse sera ortamında ekimler gerçekleştirilebilir.

Kaktüs Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Kaktüs tohumlarının ekimi yıl boyunca kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak yılın en soğuk ve en sıcak aylarında kaktüs tohumu ekimi önerilmemektedir. Kaktüs tohumlarının en iyi şekilde çimlenmesi için ilkbahar ve sonbahar ayları en iyi dönemdir. 

 İlkbahar ve sonbahar döneminde yapılan kaktüs ekimleri çok hızlı bir şekilde filizlenmektedir. Kaktüs tohumlarının iyi bir şekilde çimlenmesi için neme oldukça ihtiyaç duymaktadırlar. 

 Kaktüs Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Kaktüs tohumlarının çimlenmesi yaklaşık iki haftalık bir dönemde gerçekleşmektedir. Ekilen tüm tohumlar yaklaşık bir ay içinde çimlenecektir. Yalnız bazı türlerde çimlenme işlemi 2 ya da 3 ayı bulabilmektedir. 

 Tüm yöntemler denendiği halde tohumlar hala filizlenmediyse o zaman tohumların birkaç gün susuz bırakılması ve toprağın iyice kuruması gerekmektedir. Sonrasında toprak tekrar sulanması ve tohumlara şok etkisi yapılmalıdır. 

 Kaktüs Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Kaktüs tohumu ekimi yapıldıktan sonra filizleme olana kadar toprağın sürekli nemli kalması gerekmektedir. Ancak filizlenmeden sonra sürekli sulama doğru değildir. Bu dönemde günde bir kere fıs fıs yapılması yeterli olacaktır. 

 Kaktüs Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Kaktüs tohumları bir bez torba içerisinde buzdolabında yıl boyunca rahatlıkla saklanabilmektedir.

False