GeriEvcil Hayvanlar Japon Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Japon Balığı Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Japon Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Japon Balığı Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber

Japon Balığı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Japon Balığı Bakımı, Yemi Ve Üremesi Hakkında Rehber

"Akvaryumda balık beslemek isteyen kişilerin en çok tercih ettiği balık türlerinden birisi de Japon balıklarıdır. Japon balıkları görüntüleri ve karakteristik özellikleri ile sevimli balıklardan birisidir. Bu nedenle bu balık türleri çok sık araştırılmaktadır. Peki Japon balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Japon balığı bakımı, yemi ve üremesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik."

Japon balıkları pek çok çeşidi ile merak edilmektedir. Pek çok kişi tarafından akvaryumda beslenmektedir. Bu nedenle Japon balıkları bakan kişiler tarafından beslenmesi araştırılmaktadır. 

 Japon Balığı Nedir? 

 Japon balıkları sazangiller familyasından gelmektedir. Ülkemizde Japon balığı olarak bilinen balık türü başka ülkelerde altın balık anlamına gelen gold fish olarak bilinmektedir. Çin kayıtlarına bakıldığında geçmişi M.S. 2. yüzyıla dayandığı bilinmektedir. 

 Japon balıklarının pek çok çeşidi soğuk suda da yaşayabilir. Beslenen akvaryumda tek cins olarak besleniyor ise ısıtıcıya gerek yoktur. Ömrü 5 yıl olan bu balıklar iyi bakılırlar ise daha uzun da yaşayabilmektedir. 

 Japon Balığı Özellikleri Nelerdir? 

 Japon balıkları pek çok kişiler tarafından bilinen ve bakılan balık türlerinden birisidir. Bu balıklar farklı pek çok özelliğe sahiptir. Japon balıklarının özellikleri şunlardır: 

 - Japon balıkları soğuk suda yaşayabilirler. Isı değişimine dayanıklı yapıları vardır.

 - Erkek Japon balıkların kuyrukları dişi balıklara göre daha uzundur.

 - Dişi Japon balıkların gövdeleri erkeklere göre daha uzundur ve karınları daha şiş görünüme sahiptir.

 - Ömürleri yaklaşık olarak 5 yıldır.

 - Kendi türlerine saldırmazlar. Fakat başka türler ile birbirlerine agrasif olabilirler.

 - Hafızaları 6 aylıktır. Bu sebeple alışkanlık geliştirebilirler.

 - İnsanlar ile iletişim kurabilirler.

 - Diğer akvaryum balıklarına göre daha iri türleri bulunur.

 - Kendinden küçük balıkları yemeye çalışırlar.

 - Bu balıkların yoğun pulları vardır.

 - Hem otçul hem de etçil balıklardandır. 

 Japon Balığı Bakımı ve Beslenmesi 

 Japon balıklarının bakımı oldukça kolaydır. Soğuk suya dayanıklı olabilmeleri nedeniyle akvaryumda ısıtıcıya gerek duymazlar. Fakat fanus suyunda yaşamaları onlar için sağlıklı değildir. Japon balıklarının bulundukları akvaryumun sularının ısısı 20 veya 21 derece olabilir. Japon balıklarının akvaryumu her bir balık için 10 litre su içermesi gerekir. Japon balıklarında kum seçerken keskin olmayan yuvarlak ince taneli olmasına dikkat edilmesi gerekir. 

 Japon balıklarının beslenmesi kontrollü olmalıdır. Özellikle bu anlamda alışkanlık geliştirmemeleri gerekir. Bu nedenle beslenmelerinin zamanının iyi ayarlanması gerekir. 

 Japon Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir? 

 Japon balıklarında toz mama uygun değildir. Aynı yemi yemekten sıkılabilen bu balıklar kuru yemlerle de beslenebilir. Japon balıklarına haftada bir kez canlı balık verebilmek mümkündür. Ayrıca ıspanak, brokoli ve bezelye gibi sebzelerde Japon balıklarına verilebilir. Japon balıklarının hem etçil hem de otçul olmalarından dolayı canlı yemler de tercih edilebilir. 

 Japon Balığı Nasıl Ürer ve Üremeleri Nasıldır? 

 Japon balıkları yumurtalarını bırakana kadar kovalayarak çiftleşirler. Erkek Japon balığı daha sonra yumurtalarını dölleyen balık spermini serbest bırakırlar. Eğer yumurtalar yenmez ise yavru Japon balığı yaklaşık bir hafta sonra yumurtadan çıkmaktadır. 

 Doğum Belirtileri Nelerdir? 

 Japon balıklarının bazılarında karınlarında aşırı şişkinlik olur. Bu Japon balıklarının hamile olduklarını gösterir. Hamile Japon balıklarında anüs kısmı içeri doğru çökük olmaktadır. Üreme sezonlarında ise erkek Japon balıklarının kafası ve vücutlarının birleştiği yerde kabarcıklar oluşur. 

 Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

 Japon balıklarının sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için 10 litre su hacmine ihtiyaç duyar. Özellikle Japon balıklarının fanuslarda yaşaması sağlıkları açısından sıkıntı olmaktadır. Japon balıkları sürekli olarak ağzına akvaryum kumunu alıp yem aramaktadır. Bu nedenle akvaryum kumu seçilirken yuvarlak ve ince taneli olmasına dikkat edilmesi gerekir. 

 Hangi Balıklar İle Birlikte Yaşayabilir? 

 Japon balıklarının başta tür balıklar ile birlikte beslenmesi önerilmemektedir. Bunun sebebi Japon balıklarının tam olarak doyma içgüdüsünün gelişmemiş olmasıdır. Fakat akvaryumun hacmi büyük ise çöpçü, vatoz, melek ve diğer barışçıl türlerle anlaşıp yaşayabilirler. 

 Ne Kadar Süre Yaşar ve Büyür? 

 Japon balıklarının büyümesi ve yaşam süresi bakımlarına göre değişmektedir. Fakat Japon balıkları genellikle 5 ile 7 yıl arasında yaşar.

False