GeriBitki Bakımı İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

"İstiridye mantarları, denizden yeni çıkan istiridye kabuklarına benzeyen görüntüsü ile hem göze hem de mideye hitap ediyor. Pazar yerlerinde, market raflarında yer alan bu mantar çeşidi yemeklere tat ve lezzet katıyor. İstiridye mantarı tohumu nasıl ve zaman ekilir? İşte, merak edilen tüm detaylar."

Bilimsel adı “Pleurotus ostreatus” olan ve kavak mantarı ismi ile de bilinen bu lezzetli mantar türü, ilk defa Almanya’da I. Dünya Savaşı sırasında insanların geçim sağlamak için ektiği bir mantar türüdür. 

İstiridye Mantarı Tohumu Nedir? 

İstiridye mantarı, denizden yeni çıkmış istiridye kabuğuna benzeyen lezzetli bir mantar türüdür. Kore, Japon ve Çin mutfaklarında önemli bir yere sahiptir. Bu mantarın yaprak mantarı ya da kayın mantarı olarak da bilinmesinin asıl sebebi, doğada kayın ve kavak ağaçlarının gövdelerinde yetişmesinden kaynaklanıyor. İstiridye tohumu, istiridye mantarı yetiştirmek için kullanılan tohum türüdür. 

 İstiridye Tohumu Nasıl Olur? 

 İstiridye tohumu, istiridye mantarı üretilmesi için kullanılan tohum çeşididir. İstiridye mantarı, hem serada hem de evde kolaylıkla yetiştirilebilir. İstiridye mantar tohumu uzman kişiler tarafından steril laboratuvar ortamlarında üretilir. Farklı yöntemlerle üretilen tohumlar verimli ve faydalı değildir. Bu nedenle tohum alırken dikkatli olmak gerekir. 

 İstiridye Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 İstiridye mantarı yetiştirmek için kullanacağınız malzemeler çok önemlidir. İstiridye mantarı yetiştirebilmek için istiridye mantarı tohumuna ihtiyacınız olacaktır. Mantarı yetiştirebilmek için kompost hazırlamanız gerekir. İstiridye mantarının pembe, mavi ve altın rengi olan çeşitleri vardır. Gerekli iklim koşulları sağlandığı zaman her yerde istiridye mantarını kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. 

 İlk aşamada mantar yetiştiricilerinin mantar tohumunu dışarıdan satın alması gerekir. Fakat alınan tohumlar farklı şekillerde çoğaltılarak yeni tohumlar elde edilebilir. Tohumluk olan miseller, istiridye mantarı yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir. Miseller, hijyenik olmalı ve kendi türüne ait özelleri nitelikli bir şekilde bünyesinde barındırması gerekiyor. 

 İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Ekilir? 

 İstiridye mantarının ekimi çok önemlidir. Mantarın yetişmesi için hazırlanan ve mantarın gelişmesini sağlayan kompost içine homojen olarak dağıtılması gerekir. Mantar miseli ancak doğru oranlarda karıştırıldığı zaman verimli olur. Tohumun kompost içinde iyice ve düzgün bir şekilde dağıtılması çok önemlidir. İdeal bir yetiştirme ortamı için Ortalama olarak 10 kg kompost içine 300 gram ile 500 gram arasında tohum karıştırılması gerekir. Mantarı hem evde hem de serada kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. 

 İstiridye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 İstiridye mantarı doğada genellikle kavak ağaçlarında yetişen çok faydalı bir besindir. İstiridye tohumu dikimi için en uygun tarih, ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Kütüklerde yetiştirilecek olan istiridye mantarları için kütüklerin yeni kesilmiş olması ve sağlıklı olması gerekir. Uygun şartlar sağlandığında serada ve evde de her mevsim yetiştirilebilir. İstiridye mantarını alırken güvenilir bir yerden aldığınızdan emin olmanız gerekir. 

 İstiridye Mantarı Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapabilmek için nemli, serin ve bol oksijenli bir ortamın seçilmesi gerekir. İstiridye mantarının yaklaşık 20 günlük bir kuluçka dönemi vardır. 10 gün sonunda çimlenme ve kısa bir süre sonrada mantarlar çıkmaya başlar. İstiridye mantarı genellikle uygun ortam sağlandığı zaman 5-15 gün içinde yetiştirilir. 

 İstiridye Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?

 İstiridye tohumu, 3 günde bir bolca sulanarak mantarların sağlıklı büyümesi sağlanabilir. Ama ilk ekildiği zaman her gün sulamak gerekebilir. İstiridye tohumunun bulunduğu yerin çok sıcak olmaması gerekir. 

 İstiridye Tohumu Nasıl Saklanır? 

 İstiridye tohumu, buzdolabında saklanabilir. Tohumların diri kalması ve zarar görmemesi için serin bir yerde muhafaza edilmesi oldukça önemlidir.

False