GeriBitki Bakımı Gül Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Gül Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gül Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Gül Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Gül Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Gül Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

"Güller, evlerin ve bahçelerin olmazsa olmaz bitkileri arasında yer alır. Mis kokuları ve zarif duruşları ile dikkat çeken güller, en sevilen çiçekler arasında yer alıyor. Kokusu ve güzelliği ile bulunduğu ortama pozitif enerji saçan gül fidanları nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar."

Evinizde ya da bahçenizde gül yetiştirmek istiyorsanız özel bakım ve gül budama tekniklerini kullanarak bu özel çiçeğin hayatınızı güzelleştirmesini sağlayabilirsiniz.

Gül Fidanı Nedir?

Evlerin, balkonların ve bahçelerin zarafetini ön plana çıkaran gül fidanları, mis kokusu ile dikkat çeken özel bir çiçek türüdür. Kelimelerin anlatamadığı ve ifade edemediği pek çok şeyi anlatmaya yardımcı olan güller, canlılığını ve güzelliğini her daim koruyor. Kurusa bile güzel bir hatıra olarak yıllar boyunca saklanabiliyor. Güller, çiçek ve gövde şekillerine göre farklı şekillerde sınıflandırılır. Pek çok gül çeşidi bulunuyor. Gül yetiştirmeye karar verdiğiniz zaman öncelikle hangi gül çeşidini yetiştirmek istediğinize karar vermeniz gerekir. Güzel ve bakımlı bir güle sahip olmak istiyorsanız bakım ve budama işlemlerini eksiksiz yapmanız gerekir.

Gül Fidanı Nasıl Dikilir?

Gül fidanı, gül tohumu satın aldıktan sonra nemlendirmek için 2-3 gün fidanı suda bekleterek, ardından bol suda ile yıkadıktan sonra kabuklarından arındırmanız gerekir. Ardından tohumları toprağa serperek ekebilirsiniz. Gül fidesini dallarından ayrıştırarak toprağa gelecek bölümü eğimli bir şekilde kesilerek sıkı ve kesin olmayan toprağa ekilir. Fide tabanının ise nemli olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Gül Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Gül fidanı dikimi için en uygun zaman ve hava şartları Mart ve Nisan aylarıdır. Gül fidanı birkaç gün güneş alacak, havanın çok soğuk ve çok sıcak olmadığı dönemlerde saksıya gül ekimi yapılabilir.

Gül Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Gül fidanı ekmek için humuslu toprağı kırmızı toprak ile karıştırarak iyi bir gül toprağı elde edebilirsiniz. Doğal toprak karışımı, fidanın çok sıcak ve soğuktan korunmasını sağlar. Yaz aylarında toprağın üst kısmının yoğun bir şekilde ısınmaması için üzerini malç ile örtmek gerekir. Gül yetiştirirken, dipten çıkan küçük sürgünleri ve aşırı kalın bölümleri özel budama makası ile kesmek gerekir. 12 ile 22 derece sıcaklık arasında bekleterek ve sapları ve dikenleri nemli kalacak şekilde sulama yaparak gülün bakımını yapabilirsiniz.

Gül Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

Gül fidanı, yetiştirmek için uygun sıcaklık ve hava şartları sağlanmış olmalıdır. Gülü ekeceğiniz saksının nemli olması çok önemlidir. Düzenli budama ve bakımı yapılmayan güller, bakımlı ve güzel görünmez. Gülleri yılda iki defa gübreleyerek daha sağlıklı ve güzel güller çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Gül Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Gül fidanlarının fiyatları satın alınacak olan gül fidesine göre değişiklik gösterir. Satın alacağınız fidanda en az 4 adet sağlıklı dal bulunması gerekir. Gül fidanının fiyatları, fidanın kalitesine ve özelliğine göre 35'ten başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Gül Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Gül fidanının pek çok çeşidi bulunuyor. Bunlar; yalınkat güller, yarım katmerli güller ve katmerli güllerdir. Aynı zamanda boylarına göre, bodur güller, yüksek boylu güller ve sarmaşık güller olmak üzere ayrılır.

Gül Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Gül fidanını çoğaltmak için en uygun zaman dilimi Nisan ayıdır. Gül bitkisinin çoğaltılması kökten ayırma yöntemi ile yapılır. Köklerinden ayrılan gül, en kısa zamanda yeni bir saksıya ekilerek can suyu verilir.

Gül Fidanı Ne Zaman Budanır?

Gül fidanı, sonbahar sonu ve kış bitiminde budanmalıdır.

Gül Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Gül fidanı dikim aralıkları demetler halinde açan güller için 30-35 cm, 1-2 metre, büyük açan güller 40-45 cm, peyzaj gülleri için 50-100 cm aralıklarla dikilmesi gerekir.

 

False