GeriKültür Sanat En İyi Godard Filmleri - En Çok İzlenen Filmler Listesi Ve Önerileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

En İyi Godard Filmleri - En Çok İzlenen Filmler Listesi Ve Önerileri

En İyi Godard Filmleri - En Çok İzlenen Filmler Listesi Ve Önerileri

"Yeni Dalga Sinemasının kurucuları arasında yer alan Jean-Luc Godard, 3 Aralık 1930 tarihinde Fransa'da doğdu. İlk filmini 1954 yılında çeken yönetmen, 80'den fazla filmde senarist ve yönetmen olarak görev aldı. Bazı filmlerinde François Truffaut ve Erich Rohmer ile birlikte çalışan usta yönetmen, Cannes, Venedik ve Berlin Film Festivali gibi prestijli festivallerde birçok ödül kazandı. Sinemaseverler için en çok izlenen Godard filmlerini derledik."

Genellikle dram ve komedi türünde filmler çeken Jean- Luc Godad 80'li yılların başından itibaren belgesel projelerinde de görev aldı. Godard'ın yönettiği belgeseller şunlardır: 

 1- Journal de France - Fransa Günlüğü

 2- The Old Place - Eski Yer

 3- Vrai faux passeport - Gerçek ve Sahte Pasaport 

 En Çok İzlenen Godard Filmleri Listesi ve Önerileri 

 1- Masculin Feminin / Erkek Dişi 

 1966 yılında gösterime giren Masculin Feminin, birbirine tamamen zıt karakterlere sahip bir çiftin yaşadığı ilişki anlatılıyor. Paul, politika ve halkın sorunlarıyla ilgilenen idealist bir gençtir. Madeleine ise tüm gün müzik dinleyip dans eder ve dergi okur. İkilinin arasındaki çatışmalar giderek artar ve ilişkileri çıkmaza girer. 

 Jean Luc Godard'ın Paul ve Madeleine üzerinden kadın erkek ilişkilerini sorguladığı filmin Imdb puanı 7.5'dir. Filmin oyuncu kadrosunda Jean Pierre Leaud, Chantal Goya, Marlene Jobert ve Michel Deberd yer alıyor. 

 2- Week End - Hafta Sonu 

 Arjantinli yazar Julio Cortazar'ın bir öyküsünden beyazperdeye uyarlanan Week End filmi, çekimleri Fransa'nın Oinville-Sur-Montcient kentinde gerçekleştirildi. Absürt - komedi türündeki filmde üç kişilik bir ailenin eğlenceli başlayıp giderek bir kabusa dönüşen hafta sonu tatili anlatılıyor.

 Fransız sinemasının en özgün senaryolarından birine sahip olan Hafta Sonu filmi 29 Aralık 1967 tarihinde vizyona girdi.

  3- Onun Hakkında Bildiğim 2 ya da 3 Şey / 2 ou 3 choses que je sais d'elle 

 Jean Luc Godard'ın belgesel gerçekçilik akımına bağlı kalarak çektiği Onun Hakkında Bildiğim 2 ya da 3 şey, Fransa'nın varoşlarında yaşam mücadelesi veren insanların günlük hayatına ışık tutuyor. Filmin en önemli özelliği birçok amatör oyuncu ile birlikte çekilmiş olması.

  4- Sauve qui peut (la vie) / Herkes Başının Çaresine Baksın 

 1980 yılında gösterime giren filmde tüketim toplumu, Hollywood, zengin - fakir çatışması gibi konular farklı karakterler üzerinden anlatılıyor. Yönetmenin hem kapitalizmi hem de popüler kültürü kendine özgü bir tarzda eleştirdiği film İsviçre'nin Genava kentinde çekildi.

  Herkes Başının Çaresine Baksın filmin oyuncu kadrosunda yer alan isimler:

 Isabella Hupert, Roland Amstutz, Nathalie Baye, Jacques Dutronc 

 5- Tout va bien / Her Şey Yolunda

  Jean Luc Godard ve Jean Pierre Gorin'in birlikte yazıp yönettiği Her Şey Yolunda filmi, bir işçi grevi sırasında yaşananları anlatıyor. Jane Fonda, Yves Montand ve Vittorio Capriali gibi deneyimli aktörlerin yer aldığı film, uluslararası festivallerden 5 farklı ödül kazandı.

  6- Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution 

 Türkiye'deki sinemalarda Alphaville, Lemmy Caution'un Garip Serüveni adıyla gösterilen yapım, Godard'ın çektiği ilk ve tek bilim-kurgu filmidir. Alpha 60 adlı hayali bir ülkede geçen filmde, insan gibi görünen ama aslında robot olan bir başkan ile ona suikast düzenlemek için plan yapan bir tetikçinin yaşadıkları anlatılıyor.

  Karanlık atmosferi, dekorları ve özgün senaryosuyla izleyicilerden tam not alan film 1965 yılında gösterime girdi. Filmde Valerie Boisgel, Akim Tamiroff, Jean Louis Comolli ve Anne Karina başrolleri paylaşan oyuncular arasında yer alıyor.

 

 

 

False